тинитус лечение
Време за четене: ... минути
3.7
(3)

Мнозина са се сблъсквали с усещането за звън, бръмчене или заглъхване в ушите, известно като тинитус, но еднократната поява на това явление обикновено не изисква лечение. Шумът в ушите може да бъде определен още като свистене, жужене, пулсиране, пищене и др. Нормално явление е след посещение на концерт, клуб или спортно събитие, където децибелите традиционно са повишени. Симптомите, които изпитват потърпевшите от шум в ушите са субективни. Звукът може да идва и да изчезва, да се усеща в едното или в двете уши, а при част от засегнатите тинитусът е придружен от замаяност или световъртеж. В последния случай обикновено е налице по-сериозен проблем, който изисква лечение.

Причини за шум в ушите

Шумът в ушите е по-разпространен при хора, които имат проблеми със слуха, но не е задължително да не чувате, за да имате тинитус. Трудно е да се определи точната причина за състоянието, но свързаното с възрастта оглушаване и загубата на слуха, причинена от шум, са рискови фактори. Шумът в ушите се свързва и с тревожност, прием на някои медикаменти, високо кръвно налягане, диабет и проблеми с щитовидната жлеза. Натрупването на ушна кал, ушните инфекции и перфорираните тъпанчета също могат да предизвикат тинитус. Когато не се почиства, ушната кал може да блокира ушния канал, да попречи на нормалното чуване, да увреди тъпанчето и да причини шум в ушите. Ушните инфекции – често причинени от задържана течност в ухото след инфекция на гърлото, настинка или алергии – могат да заглушат звуците и да причинят шум в ушите.

Кога трябва да се прибегне до лечение за тинитус?

Повечето хора са се сблъсквали с усещането за шум в ушите, което отминава бързо и не изисква лекарска помощ. Но понякога специфичното чувство може да продължи повече от пет минути или дори да е непрекъснато. Това може да доведе до нарушения в съня и да отклони вниманието на хората от изпълнението на ежедневните рутинни дейности. В този случай е важно да се консултирате с личния си лекар, за да видите дали има основен проблем. Ако тинитусът се усеща като пулсиране или засяга само едното ухо, се препоръчва преглед при специалист. Прогресивното влошаване на шума в ушите е още една индикация, че се нуждаете от лечение на тинитус.

Превенция на шум в ушите

За да се предпазите от тинитус, е важно да избягвате излагане на силен шум, дори за кратко. Ако все пак се налага, експертите препоръчват да използвате предпазни средства, като тапи за уши. В допълнение те препоръчват на хората с шум в ушите или с предпоставки за развитие на състоянието, прием на Ентан / Entan®. Това е висококачествен универсален съдов протектор, който може да се използва както за превенция, така и с терапевтична цел. Всяка капсула осигурява пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове.

Приемът е силно препоръчителен при нарушена микроциркулация и увреждане на кръвоносните съдове от състояния като диабет и хипертония. Причината е, че продуктът подобрява кръвообращението към вътрешното ухо. По този начин осигурява профилактика и овладява шума в ушите.

Ефектът е научно доказан. Резултатите от над 10 клинични проучвания показват положителното действие на продукта в съдовата патология.

Няма противопоказания и не предизвиква странични ефекти. Не дразни стомаха и може да се приема продължително време. Подходящ е за вегани, вегетарианци и хора, които постят, благодарение на иновативната фармацевтична форма, в която се предлага – растителни капсули (VGcaps).

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3.7 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: