Шум в ушите

срещу шум в ушите
4.6
(204)

Шум в ушите – увод

Шум в ушите е състояние, при което слуховият анализатор регистрира чисто субективен звук, т.е. без да е налице източник, който да го издава. Означава се с термина тинитус. Засегнатите описват регистрирания шум по различни начини. Най-често като пищене, бучене, шум от вълни или пулсации с различна сила и честота. Това, което е общо във всички случаи, е сериозното смущение и дискомфорт, които шумът в ушите предизвиква. Болшинството от страдащите от тинитус изпитват затруднения с общуването, съня и концентрацията. Това изисква сериозно внимание за преодоляване на състоянието и нормализиране начина на живот на засегнатия.

Шум в ушите – причини

Появата на шум в ушите се разглежда основно като следствие от дегенеративни и съдови изменения в слуховия анализатор. Те влошават кръвната циркулация и водят до проблеми с кръвообращението в зоната на средното и вътрешното ухо. Именно заради това тинитус често се споменава като част от групата на периферните съдови заболявания.

Сред основните причини за поява на шум в ушите се посочват и други фактори, както и някои по-сериозни здравословни проблеми.

Към причините спадат:

  • натрупване на кожен секрет в слуховия канал (ушна кал, церумен)
  • естествено отслабване на слуха с напредването на възрастта
  • прием на лекарства с ототоксични (увреждащи слуха) странични ефекти
  • хипертония (повишено кръвно налягане). Когато това е причина за тинитус, е налице шум, чиято поява е в синхрон с пулса
  • увреждане на структурите във вътрешното ухо, основно поради влошено кръвоснабдяване
  • развитие на съдови промени в мозъка (съдова деменция)

В някои случаи не може да се установят точните причини за поява на шум в ушите. При неизяснена причина се приема, че тинитус се дължи на повишена чувствителност на вегетативната нервна система.

Полезни съвети при шум в ушите

Независимо от причината, довела до поява на шум в ушите, е необходимо да се предприемат навременни мерки. Това се налага поради склонността тинитус да прогресира до форма, която сериозно застрашава слуха на засегнатия.

Ограничете максимално стреса в ежедневието си

Нервното напрежение има негативен ефект върху силно чувствителните слухови рецептори на слуховата система. Отпочивайте качествено и се старайте да не се преуморявате.

Избягвайте приема на кафе, чай, алкохол и тютюн

Съдържащите се в тях стимулиращи вещества – кофеин, танин и никотин – превъзбуждат нервната система и обострят шума в ушите.

Ограничете солта

Злоупотребата с натриев хлорид води до задържане на вода в организма. В резултат притокът на кръв в ушите значително нараства, налягането върху слуховата сетивна система се увеличава и пищенето става нетърпимо.

Избягвайте храните с високо съдържание на наситени мазнини

Стремете се храните с високо съдържание на наситени мазнини като преработените меса, хидрогенирани масла (палмово и кокосово), твърдите сирена и пълномасленото мляко да не присъстват често в менюто. Те увеличават нивото на липопротеините с ниска плътност (LDL). Високият „лош“ холестерол е предпоставка за повишаване на интензивността на шума в ушите.

Спете на висока възглавница

Високата възглавница оказва благоприятен ефект върху мозъчното кръвообращение и намалява неприятния тинитус.

Не се излагайте на прекомерен шум

Високите децибели повишават шума в ушите. При необходимост използвайте предпазни средства за защита на слуха (антифони).

Изпробвайте алтернативни методи за лечение на шум в ушите

Резултатите от редица изследвания сочат, че акупунктурата, хипнозата и магнитната терапия се отразяват благотворно на засегнатите.

Потърсете помощ от опитен отоневролог

Освен че ще ви запознае детайлно със същността на шума в ушите, той ще даде и адекватно решение на проблема.

Средство на първи избор за овладяване на проблема е съдов протектор от природен произход

За овладяване на тинитус специалистите препоръчват Ентан/Entan® – най-мощният природен продукт на българския пазар.

Ентан залага на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди. Активните съставки на Ентан са дълбоко проучени екстракти с максимална чистота и високо качество. Ентан съдържа стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и антиоксиданта с най-силно действие проантоцианидин. Научно доказано е, че флавон гликозидите и терпин лактоните в Гинко билоба оказват благотворно действие при шум в ушите, подобрявайки кръвообращението към вътрешното ухо. Проантоцианидинът, един от най-мощните антиоксиданти, известен на човечеството, усилва техния ефект, като укрепва кръвоносните съдове и възстановява кръвотока в организма.

Ентан е универсален съдов протектор с широк спектър на действие. Приемът му доставя грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Ентан подобрява оросяването на ретината, мозъка и крайниците, течливостта на кръвта и ендотелната функция. Допринася за по-високия венозен тонус, облекчава неприятното усещане за тежест в крайниците и има силен антиоксидантен ефект.

Ентан се препоръчва при съдови проблеми като разширени вени, хемороиди, диабетна ретинопатия и мозъчна атеросклероза. Продуктът подобрява паметта и концентрацията. Има благоприятно действие при световъртеж, тежест и умора в крайниците.

Активните съставки се предлагат в иновативна технологична форма – VGcaps (растителни капсули), подходящи за вегетарианци и вегани. Ентан се дозира по 1 растителна капсула до 3 пъти на ден, след прием на храна. Предназначен е за продължителна употреба като няма странични действия.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 204

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Абониране за бюлетин