шум в ушите

Време за четене: ... минути
4.7
(475)

Обикновено хората страдащи от тинитус търсят информация за лекарство или какпи за премахване на шум в ушите или бабини рецепти от народната медицина.

Подхода при лечението зависи от причините за състоянието, които могат да бъдат най-различни. В статията ще засегнем най-честите причини, симптоми, рискови фактори и начини за лечение на шум в ушите.

В статията ще прочетете:

Шум в ушите, наричан още с медицинското наименование тинитус, е състояние, при което слуховият анализатор регистрира чисто субективен звук, т.е. без да е налице източник, който да го издава. Проблемът засяга между 15 и 20% от хората, най-често възрастните. Общото във всички случаи е сериозното смущение и дискомфорт, които шумът в ушите предизвиква. Много хора изпитват подобрение след овладяване на основната причина или чрез други подходи в лечението, които замаскират или намаляват шума в ушите.

Причини за поява на шум в ушите

Шумът в ушите обикновено се разглежда като резултат от дегенеративни и съдови изменения в слуховия анализатор. Те влошават циркулацията на кръвта и водят до проблеми с кръвообращението в зоната на средното и вътрешното ухо. Именно заради това тинитус често се споменава като част от групата на периферните съдови заболявания.

Към останалите, често срещани причини за поява на шум в ушите, спадат:

Отслабване или загуба на слух – във вътрешното ухо (кохлея) се намират малки, деликатни космени клетки, които се движат, когато ухото улавя звукови вълни. Това движение задейства изпращане на сигнали по слуховия нерв от ухото до мозъка. Мозъкът интерпретира тези сигнали като звук. Ако косъмчетата в ухото са увредени (с напредване на възрастта или дълговременно излагане на силен шум), те могат да изпращат произволни сигнали до мозъка. Това резултира като шум в ушите.

Ушна инфекция или запушване на ушния канал – ушните канали могат да се запушат при натрупване на течности (ушна инфекция), секрет в слуховия канал – ушна кал (церумен) или замърсявания. Блокажът може да промени налягането в ухото, причинявайки шум в ушите.

Наранявания в областта на главата или шията – травма на главата или врата може да засегне вътрешното ухо, слуховите нерви или наруши мозъчната функция, свързана със слуха. Такива наранявания обикновено причиняват шум само в едното ухо.

Медикаменти – приемът на определени медикаменти може да причини или влоши тинитуса. Колкото по-висока е приеманата доза, толкова по-силен става шумът в ушите. Често нежеланият шум спира при преустановяване на употребата им. Лекарствата, за които е известно, че причиняват шум в ушите, включват нестероидни противовъзпалителни средства, някои антибиотици, онкологични лекарства, диуретици, антималарийни медикаменти и антидепресанти.

По-редки причини за шум в ушите, са:

Болест на Мениер
– шумът в ушите може да е ранна индикация за Болест на Мениер. Състоянието засяга вътрешното ухо, като се дължи на необичайно налягане на течността в ухото.

Дисфункция на Евстахиевата тръба – тази динамична тръбна структура свързва средното ухо с горната част на гърлото. При нарушение, тя остава отворена през цялото време, като може да провокира усещане за налягане в ухото.

Костни промени в ушите – втвърдяването на костите в средното ухо (отосклероза), може да повлияе слуха и да причини шум в ушите. Това състояние, свързано с необичаен растеж на костите, има фамилна предразположеност.

Мускулни спазми във вътрешното ухо – мускулатурата във вътрешното ухо може да бъде напрегната, като това причини шум в ушите, загуба на слух или чувство за повишено налягане в ушите. Това може да се случи и без причина, но може да се дължи на неврологични заболявания, включително множествена склероза.

Нарушения на темпоромандибуларната става – тази става се намира пред ушите от всяка страна на главата, където долната челюст се среща с черепа. Нарушения при нея могат да предизвикат шум в ушите.

Акустична неврома и други образувания на главата и шията – акустичният невром е доброкачествено образувание на черепно-мозъчния нерв. Този нерв върви от мозъка до вътрешното ухо, като контролира баланса и слуха.

Хипертония (повишено кръвно налягане) – когато това е причина за тинитус, е налице шум, чиято поява е в синхрон с пулса.

Атеросклероза

Други здравословни състояния – диабет, проблеми с щитовидната жлеза, анемия, автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит и лупус.

В някои случаи не може да се установят точните причини за поява на шум в ушите. При неизяснена причина се приема, че тинитус се дължи на повишена чувствителност на вегетативната нервна система.

Симптоми на шум в ушите

Засегнатите описват регистрирания шум в ушите по различни начини. Най-често го оприличават на звънтене, въпреки отсъствието на външен шум. Тинтусът може да причини и други „фантомни” шумове в ушите, като:

  • Бучене
  • Бръмчене
  • Съскащ звук
  • Щракващи звуци
  • Шум от вълни
  • Усещане на пулсации с различна сила и честота

Повечето хора с тинитус чуват свой индидуален шум в ушите. Той може да варира по сила, да бъде едностранен или двустранен. В някои случаи може да бъде толкова силен и обезпокояващ, че да наруши способността за концентрация и да смути чуването на външни звуци. Може да присъства постоянно или да се чува само през определено време.

Рискови фактори

Експозиция на силен шум – силните шумове, като тези от тежки машини, работно оборудване и огнестрелни оръжия, могат да увредят и да доведат до загуба на слуха. Музикалните устройства, използвани на максимална височина, също могат да увредят слуха. Музикантите, военните и хората, които работят в заводи и в строителството, са в рисковите групи.

Възраст – с напредването на възрастта, броят на функциониращите нервни влакна в ушите намалява. Това може да причини проблеми със слуха, асоциирани с тинитус.

Пол – мъжете са по-склонни към поява на проблема.

Тютютнопушене и употреба на алкохол

Определени здравословни състояния – затлъстяване, сърдечно-съдови проблеми, анамнеза за артрит.

Ентан баннер

Кога е необходимо да се посети лекар?

При някои хора, шумът в ушите не нарушава ежедневните дейности. При други обаче, тинитусът е толкова силен, че може да повлияе качеството на живот.

Насрочете преглед при специалист при тинитус, развит след инфекция на горните дихателни пътища.

Посетете своевременно личния си лекар при шум в ушите, придружен от загуба на слух и световъртеж. Насрочете преглед и ако шумът в ушите ви обезпокоява и влияе негативно върху психическото ви здраве.

Диагностициране

Шумът в ушите обикновено се диагностицира само по наличните симптоми. Но за да се облекчи състоянието, трябва да се установи дали шумът в ушите не е резултат от подлежащо заболяване.

За да идентифицира причината, лекарят ще ви зададе въпроси относно медицинската история, и ще прегледа ушите, главата и врата ви.

Изследванията могат да включват:

Тест на слуха – по време на този тест ще седите в звукоизолирана стая, носейки слушалки, които предават звуци по отделно във всяко ухо. Ще трябва да посочите кога можете да чуете звука. Резултатът ще бъде сравнен със считания за нормален отговор, съответстващ на вашата възраст.

Изследване на движенията – лекарят ще ви помоли да движите очите, да стиснете челюстта, движите врата, ръцете и краката. Ако шумът в ушите се промени или влоши при съответно движение, това може да помогне за идентифициране на подлежащото състояние, причиняващо тинитус.

Образна диагностика – при някои хора може да се назначи изследване чрез компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс

Лабораторни тестове – лекарят може да назначи кръвни изследвания за установяване на потенциална анемия, проблеми с щитовидната жлеза, сърдечно-съдови заболявания или дефицит на витамини.

Пациентите се съветват да опишат възможно най-добре изпитвания шум в ушите. Описанието му може да помогне за идентифициране на точните причини за поява:

Щракащ звук – този тип звук предполага, че мускулни спазми в ухото могат да причиняват тинитус

Пулсиране или тананикане – тези звуци обикновено произтичат от проблеми на кръвоносната система, като високо кръвно налягане. Шумът в ушите със съдова първопричина може да се забележи при спортуване, смяна на различни пози на тялото (лягане или изправяне).

Звънене с нисък тон – този тип звук може да насочва към запушване на ушния канал, болест на Мениер или отосклероза.

Високо звънене – това е най-често описваният шум в ушите. Обикновено се причинява от експозиция на силен шум, загуба на слух или медикаментозен прием. Акустичната неврома също може да причини продължително силно звънене в едното ухо.

Лечение при шум в ушите

Лечението на шума в ушите зависи от това дали той е причинен от съпътстващо заболяване. Ако случаят е такъв, лекарят ще насочи терапията към подлежащoто медицинско състояние. Примери за терапевтични подходи при лечение на шум в ушите, са:

Премахване на натрупания церумен – почистването на ушите може да помогне за облекчаване на симптомите.

Лечение на съпътстващи съдови състояния – може да включва медикаметозна терапия, инвазивна или друг вид процедура за асистиране на проблема.

Слухов апарат – ако шумът в ушите се дължи на възрастово обусловена загуба на слух, използването на слухов апарат може да облекчи състоянието.

Промени в медикаментите – ако приеманото лекарство изглежда, че причинява шум в ушите, намаляване на дозата или спирането му може да помогне. Това може да стане само по лекарска препоръка.

Потискане на изпитвания шум в ушите

В някои случаи, шумът в ушите не може да бъде излекуван. Тогава се използват методи, които да потиснат симптомите, като направят шума в ушите по-малко забележим. Вашият лекар може да насочи към използване на електронни устройства за потискане на шума в ушите.

Такива биват:

Устройства, произвеждащи бял шум – те произвеждат статичен шум или звуци, подобни на тези в заобикалящата ни среда, като дъжд или морски вълни. Считат се за особено ефективни в терапията на тинитус. Вентилаторите, овлажнителите за въздух или климатиците също издават бял шум, и могат да помогнат за потискане на шума в ушите през нощта.

Устройства за маскиране на шума в ушите – носени в ушите и подобни на слухови апарати, тези устройства непрекъснато произвеждат нискочестотен бял шум, който потиска тинитуса.

Консултиране

Поведенческата психологическа терапия има за цел да помогне на засегнатите да променят начина си на мислене относно проблема. С течението на времето, това може да помогне за облекчаване на изпитвани неразположения.

Опциите за консултиране включват:

Индивидуализирана терапия при шум в ушите – тази практика се назначава от аудиолог или се прилага в специализиран център за лечение на шум в ушите. Съчетава маскиране на звука и консултация от професионалист, специализиращ при лечение на шум в ушите. Обикновено пациентът носи устройство в ушите, маскиращо тинитуса, докато получава директна консултация. С течение на времето това може да направи шума в ушите по-малко забележим.

Когнитивна поведенческа терапия или друг вид консултиране – лицензиран специалист по психично здраве или психолог може да помогне за заучаване на техники, които да снемат тревогата, изпитвана при шум в ушите. Тези терапии могат да се провеждат групово, индувидуално и дори онлайн.

Възможни усложнения

Тинитусът засяга всеки човек индивидуално. Някои хора, страдащи от шум в ушите изпитват:

  • Умора
  • Стрес
  • Проблеми със съня
  • Проблеми с паметта и концентрацията
  • Депресивни състояния
  • Раздразнение и безпокойство
  • Главоболие
  • Проблеми в работата и личния живот

Полезни съвети за профилактика и облекчаване на шум в ушите

Използвайте средства за защита на слуха (антифони) – опитайте се да ограничите излагане на силни шумове. Ако това е невъзможно, винаги ползвайте предпазители за уши.

Намалете звука на електронните устройства – слушайте музика и гледайте филми с намален звук на слушалките или устройството.

Използвайте устройства, произвеждащи бял шум – те могат да помогнат за прикриване на шума в ушите. Ако нямате такова специално устройство, можете да използвате вентилатор или климатик, да си пуснете лека музика или други релаксиращи тихи звуци.

Намалете или напълно преустановете употребата на никотин, кофеин и алкохол – тези стимулиращи вещества превъзбуждат нервната система и обострят шума в ушите.

Ограничете приема на сол – злоупотребата с натриев хлорид води до задържане на вода в организма. В резултат притокът на кръв в ушите значително нараства, налягането върху слуховата сетивна система се увеличава и може да се появи шум в ушите.

Погрижете се за овладяване на стреса в ежедневието – нервното напрежение има негативен ефект върху силно чувствителните слухови рецептори на слуховата система. Отпочивайте качествено и се старайте да не се преуморявате.

Спете на висока възглавница – високата възглавница оказва благоприятен ефект върху мозъчното кръвообращение и намалява неприятния тинитус.

Изпробвайте алтернативни методи за овладяване на шума в ушите – резултатите от редица изследвания сочат, че акупунктурата, хипнозата и магнитната терапия се отразяват благотворно на засегнатите.

Потърсете помощ от опитен отоневролог – освен че ще ви запознае детайлно със същността на шума в ушите, той ще даде и адекватно решение на проблема.

Погрижете се за сърдечно-съдовото си здраве, за да се предпазите и да облекчите шума в ушите

Тинитусът често има съдова първопричина. За това за овладяването му специалистите съветват да насочите усилия към грижата за кръвоносната система. В съдовата патология с голям успех се използват универсални съдови протектори, разработени на базата на пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди. Последните са естествени вещества, представляващи голяма група фитохимикали. Те притежават мощни и доказани ползи за човешката кръвоносна система.

Сред най-известните биофлавоноиди в клиничната практика са веществата в екстракта от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони), и антиоксидантът с най-силно действие проантоцианидин. Те се използват активно при проблеми със съдов първоизточник, защото осигуряват пълна защита и грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Научно доказано е, че флавон гликозидите и терпин лактоните в Гинко билоба оказват благотворно действие при шум в ушите, подобрявайки кръвообращението към вътрешното ухо.

Проантоцианидинът, един от най-мощните антиоксиданти, известен на човечеството, усилва техния ефект, като укрепва кръвоносните съдове и възстановява кръвотока в организма.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 475

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Световъртеж
Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите
Д-р К. Атанасова
специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен
Сподели:

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева
Пловдив
5/5
Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.
Заболяване: Разширени вени и хипертония
Милен Иванов
Варна
5/5
Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Анкета

Анкета