високо кръвно налягане артериална хипертония

Време за четене: ... минути
4.8
(207)
В статията ще прочетете:

Високо кръвно налягане (хипертония или артериална хипертония) е често срещано състояние, при което натиска на кръвта върху стените на артериите е толкова голям, че в крайна сметка може да причини здравословни проблеми, като сърдечни заболявания.

Кръвното налягане се определя както от количеството кръв, което сърцето изпомпва, така и от размера на съпротивлението на кръвния поток в артериите. Колкото повече кръв изпомпва сърцето и колкото по стеснени са артериите, толкова по-високо е кръвното налягане. Показанията на кръвното налягане се измерват в милиметри живачен стълб (mm Hg).

Стойности на кръвното налягане

При измерване на кръвно налягане се показват две стойности:

Горна граница (систолично налягане)
Измерва налягането в артериите, когато сърцето изпомпва кръвта.

Долна граница (диастолично налягане)
Измерва налягането в артериите между ударите.

Човек може да има високо кръвно налягане в продължение на години без никакви симптоми. Неконтролираното високо кръвно налягане увеличава риска от сериозни здравословни проблеми, включително инфаркт и инсулт. За щастие, високото кръвно налягане може лесно да бъде открито. След като се установи, че човек има високо кръвно налягане, трябва да посети своя лекар, за да се предпише терапия за контролиране на състоянието.

Причини за високо кръвно налягане

Има два вида високо кръвно налягане.

Първична (есенциална) хипертония
За повечето хора няма установена причина за високо кръвно налягане. Този вид високо кръвно налягане, наречено първична (есенциална) хипертония, има тенденция да се развива постепенно в продължение на много години.

Вторична хипертония
Някои хора имат високо кръвно налягане, причинено от друго заболявания или състояние. Този вид високо кръвно налягане, наречено вторична хипертония, се появява внезапно и стойностите на налягането са по-високи, отколкото първичната хипертония. Различни състояния и лекарства могат да доведат до вторична хипертония, включително:

  • Обструктивна сънна апнея
  • Заболяване на бъбреците
  • Тумори на надбъбречните жлези
  • Проблеми с щитовидната жлеза
  • Някои вродени дефекти в кръвоносните съдове
  • Някои лекарства, като противозачатъчни хапчета, лекарства против настинка, деконгестанти, обезболяващи, както и някои лекарства, отпускани с рецепта
  • Наркотици, като кокаин и амфетамини
Ентан баннер

Рискови фактори за развитие на хипертония

Има много рискови фактори за развитие на високо кръвно налягане.

Възраст
Рискът от високо кръвно налягане се увеличава с напредване на възрастта. До около 65 годишна възраст то е по-често при мъжете. Жените са по-склонни да развият високо кръвно налягане след 65 годишна възраст.

Раса
Високото кръвно налягане е особено често срещано сред хората от африкански произход, като често се развива в по-ранна възраст. Сериозни усложнения, като инсулт, инфаркт и бъбречна недостатъчност, също са по-чести при хора от тази раса.

Фамилна обремененост
Хора, които имат член от семейството (майка, баща, баба, дядо) с високо кръвно налягане са по склонни да развият хипертония.

Наднормено тегло или затлъстяване
Колкото повече тежи даден човек, от толкова повече кръв има нужда организма му, за да се осигури кислород и хранителни вещества към тъканите. С увеличаване на количеството на кръвния поток през кръвоносните съдове се увеличава и натискът върху стените на артериите.

Липса или недостатъчна физическа активност
Хората, които са неактивни, са склонни да имат по-висока сърдечна честота. Колкото по-висок е сърдечния ритъм, толкова по-усилено трябва да работи сърцето, което оказва по-голям натиск върху артериите. Липсата на физическа активност също увеличава риска от наднормено тегло.

Тютюнопушене
Пушенето или дъвченето на тютюн незабавно повишава кръвното налягане временно, а химикалите в тютюна могат да увредят вътрешния съдов слой на стените на артериите. Това може да доведе до стесняване на артериите и да увеличи риска от сърдечни заболявания. Пасивното пушене също може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Твърде много сол (натрий)
Твърде много натрий при хранене може да накара тялото да задържа течности, което повишава кръвното налягане.

Твърде малко калий
Калият спомага за балансиране на количеството натрий в клетки. Правилният баланс на калий е от решаващо значение за доброто здраве на сърцето. Ако не приемате достатъчно калий или се губи твърде много калий поради дехидратация или други здравословни състояния, натрият може да се натрупа в кръвта.

Прием на твърде много алкохол
С течение на времето приема на много алкохол може да увреди сърцето. Ако пиете алкохол, правете го умерено. За здрави възрастни хора това означава до една напитка на ден за жени и две напитки на ден за мъже.

Една напитка се равнява на 350 милилитра бира, 150 милилитра вино или 50 грама твърд алкохол.

Стрес
Високите нива на стрес могат да доведат до временно повишаване на кръвното налягане. Навиците, свързани със стреса, като прекомерен прием на храна, употребата на тютюн или прием на алкохол, могат да доведат до допълнително повишаване на кръвното налягане.

Някои хронични състояния
Някои хронични състояния също могат да увеличат риска от високо кръвно налягане, включително бъбречни заболявания, диабет и сънна апнея.

Понякога бременността също допринася за високо кръвно налягане.
Въпреки че високото кръвно налягане е най-често при възрастни, децата също могат да бъдат изложени на риск. При някои деца високото кръвно налягане е следствие от проблеми с бъбреците или сърцето.

Симптоми при високо кръвно налягане

Повечето хора с високо кръвно налягане нямат признаци или симптоми, дори ако показанията на кръвното налягане достигнат опасно високи нива.
Хората с високо кръвно налягане може да имат главоболие, задух или кървене от носа, но тези признаци и симптоми не са специфични и обикновено не се появяват, докато високото кръвно налягане не достигне тежък или животозастрашаващ етап.

При здрави хора се препоръчва кръвното налягане да се измерва профилактично поне веднъж годишно. Ако вече има открито повишено кръвно налягане или има рискови фактори за поява на такова, измерванията трябва да се правят много по-често.

Важно условие за правилно измерване на кръвното налягане е големината на маншета на апарата за кръвно, както и дали самият апарат e калибриран (измерва точно).

Усложнения от високо кръвно налягане

Прекомерният натиск върху стените на артериите, причинен от високо кръвно налягане, може да увреди кръвоносните съдове, както и органите. Колкото по-високо е кръвното налягане и колкото по-дълго продължава, толкова по-големи са щетите върху организма.

Неконтролираното високо кръвно налягане може да доведе до усложнения, включително:

Инфаркт или инсулт
Високото кръвно налягане може да причини втвърдяване и удебеляване на артериите (атеросклероза), което може да доведе до инфаркт, инсулт или други усложнения.

Аневризма
Повишеното кръвно налягане може да причини отслабване и изпъкване на кръвоносните съдове, образувайки аневризма. Ако аневризмата се спука, тя може да бъде животозастрашаваща.

Сърдечна недостатъчност
По-високото налягане в съдовете води до удебеляване на стените на лявата камера на сърцето (хипертрофия). Удебеленият мускул може да има трудности да изпомпва достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на тялото, което може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Отслабени и стеснени кръвоносни съдове в бъбреците
Това може да попречи на тези органи да функционират нормално.

Удебелени, стеснени или разкъсани кръвоносни съдове в очите
Това може да доведе до загуба на зрение.

Метаболитен синдром
Този синдром е група от нарушения на метаболизма на тялото, включително увеличен размер на талията, високи триглицериди, намален холестерол с висока плътност (HDL) – “добър” холестерол, високо кръвно налягане и високи нива на инсулин. Това може да бъде причина за развиете на диабет, сърдечни заболявания и инсулт.

Проблеми с паметта или разбирането
Неконтролираното високо кръвно налягане може също да повлияе на способността на човек да мисли, запомня и учи. Проблемите с паметта са по-чести при хора с високо кръвно налягане.

Деменция
Стеснените или запушени артерии могат да ограничат притока на кръв към мозъка, което води до определен вид деменция (съдова деменция). Инсулт, който прекъсва притока на кръв към мозъка, също може да причини съдова деменция.

Диагностика на хипертония

Диагностицирането се извършва чрез апарат за измерване на кръвно налягане.

Измерванията на кръвното налягане попадат в няколко категории:

Оптимално кръвно налягане
Кръвното налягане е оптимално, ако е под 120/80 mm Hg. За ниско кръвно налягане (хипотония) говорим ако стойностите са под 90/60 mm Hg.

Нормално кръвно налягане
Кръвното налягане е нормално, ако горната граница е в диапазона 120-129 mm Hg, а долната 80-84 mm Hg.

Повишено кръвно налягане
Повишеното кръвно налягане е систолично налягане (горна граница), вариращо от 130 до 139 mm Hg и диастолично налягане (долна граница) от 85 до 89 mm Hg. Повишеното кръвно налягане се влошава с времето, освен ако не се предприемат стъпки за контрол. Повишеното кръвно налягане може да се нарече и предхипертония.

Хипертония І степен
Хипертония І степен е систолично налягане (горна граница) от 140 до 159 mm Hg или диастолично налягане (долна граница) от 90 до 99 mm Hg.

Хипертония ІІ степен
Хипертония ІІ степен е систолично налягане (горна граница) от 160 до 179 mm Hg или диастолично налягане (долна граница) от 100 до 109 mm Hg.

Хипертонична криза
Измерването на кръвното налягане над 180/120 mm Hg е спешна ситуация, която изисква незабавна медицинска помощ. Ако получите този резултат, когато си измервате кръвното налягане у дома, изчакайте пет минути и повторете теста. Ако кръвното ви налягане все още е толкова високо, незабавно се свържете с вашия лекар. Ако имате и болка в гърдите, проблеми със зрението, изтръпване или слабост, затруднено дишане или други признаци и симптоми на инсулт или инфаркт, обадете се на телефон 112.

И двете числа при отчитане на кръвното налягане са важни, но след 50 годишна възраст систоличното налягане (горна граница) е още по-важно.

Изолираната систолична хипертония

Изолираната систолична хипертония е състояние, при което диастоличното налягане (долна граница) е нормално (по-малко от 80 mm Hg), но систоличното налягане (горна граница) е високо (по-голямо или равно на 130 mm Hg). Това е често срещан тип високо кръвно налягане сред хора над 65 години.

Кръвното налягане обикновено варира през деня и може да се повиши по време на посещение при лекар (хипертония на бялата престилка) или след усилена физическа активност.

Устройствата, които измерват кръвното налягане в китката или пръста, не се препоръчват, тъй като отчитат по-малко надеждни резултати.

Тестове, свързани с диагностика на артериална хипертония

Някои видове тестове също могат да диагностицират хипертония или да открият други състояния, които могат да причинят хипертония.

Амбулаторен мониторинг на кръвно налягане
Този 24 часов тест за мониториране на кръвното налягане се използва за потвърждаване на диагнозата. Устройството, използвано за този тест, измерва кръвното налягане на редовни интервали в продължение на 24 часа и осигурява по-точна картина на промените в кръвното налягане средно през деня и нощта.

Лабораторни тестове
Включват анализ на урина и кръвни изследвания, заедно с тест за холестерол.

Електрокардиограма (ЕКГ)
Този бърз и безболезнен тест измерва електрическата активност на сърцето.

Ехокардиограма
В зависимост от симптомите и резултатите от тестовете, може да се назначи ехокардиограма, за да се провери за повече признаци на сърдечно заболяване. Ехокардиограмата използва звукови вълни за получаване на изображения на сърцето.

Лечение на високо кръвно налягане (хипертония)

Лечението на високо кръвно налягане започва с промяната на начина на живот!

Това включва:

Здравословна диета
Консумиране на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бяло месо, риба и нискомаслени млечни храни. Храни богати на калий, който може да помогне за предотвратяване и контрол на високото кръвно налягане. Консумация на по-малко наситени мазнини и трансмазнини.

По-малко сол в диетата
Трябва да се ограничи приема на натрий до по-малко от 2300 милиграма (mg) на ден. За да се намали количеството сол, което се консумира, трябва да се обърне внимание и на количеството сол, което се съдържа в преработените храни, като тези от консерва или замразени храни.

Поддържане на здравословно тегло
Поддържането на здравословно тегло или отслабването, при наличие на наднормено тегло или затлъстяване, може да помогне за контрола на високото кръвно налягане и да намали риска от свързани здравословни проблеми. Кръвното налягане спада с около 1 mm Hg на всеки килограм телесно тегло, което човек губи при отслабване.

Физическата активност
Редовната физическа активност може да помогне за понижаване на кръвното налягане, за справяне със стреса, за поддържане на теглото под контрол и за намаляване на риска от много здравословни проблеми. При високо кръвно налягане, последователните тренировки с умерена до висока интензивност могат да понижат показанията на горната граница с около 11 mm Hg, а на долната граница с около 5 mm Hg.

Препоръчва се поне 150 минути седмично умерена физическа активност или 75 минути седмично интензивна физическа активност или комбинация от двете. Например, бързо ходене за около 30 минути 5 дни от седмицата, или интервални тренировки, при които се редуват кратки интервали на интензивна активност с кратки интервали на възстановяване с по-лека активност. Също така, упражнения за укрепване на мускулите са препоръчителни поне два дни в седмицата.

Ограничаване на алкохола
Дори и при здрави хора, алкохолът може да повиши кръвното налягане. Ако решите да приемате алкохол, правете го умерено!

Спиране на тютюнопушенето
Тютюнът може да увреди стените на кръвоносните съдове и да ускори процеса на натрупване на плака в артериите.

Намаляване на стреса
Практикуването на здравословни техники като мускулна релаксация и дълбоко дишане са препоръчителни за справяне със стреса. Някои изследвания показват, че бавното, темпово дишане (пет до седем дълбоки вдишвания в минута) може да намали кръвното налягане. Редовната физическа активност и достатъчно качествен сън също могат да помогнат.

Лекарства и хранителни добавки

Лекарствата, използвани за лечение на високо кръвно налягане са Диуретици, Инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим (АСЕ инхибитори), Ангиотензин рецепторни блокери (ARB), Блокери на калциевите канали, Алфа блокери, Алфа-бета блокери, Бета блокери, Ренинови инхибитори, Вазодилататори и др.

Някои хранителни добавки под формата на природни продукти също могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Такива могат да бъдат добавки, съдържащи магнезий, калий, калций, фолиева киселина, омега-3 мастни киселини и др. Също така добавки, които увеличават азотния оксид или разширяват кръвоносните съдове (вазодилататори).

За стабилизиране на високо кръвно налягане в дългосрочен план е удачен приемът на съдови протектори. Редица проучвания потвърждават благоприятния ефект на комбинацията Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин при високо кръвно налягане. Посочената комбинация от природни съставки допринася за регулиране на кръвното налягане, поддържане на здрави кръвоносни съдове (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове), подобряване на микроциркулацията и течливостта на кръвта.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 207

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели:

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева
Пловдив
5/5
Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.
Заболяване: Разширени вени и хипертония
Милен Иванов
Варна
5/5
Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Анкета

Анкета