Хронична артериална недостатъчност на крайниците

Време за четене: ... минути
4.7
(136)
В статията ще прочетете:

Хронична артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК) е често срещано патологично състояние. То е част от периферна артериална болест (ПАБ) – общо понятие, което обхваща група заболявания, характеризиращи се с прогресиращи стенози и/или тромбози на аортата и артериите на крайници. Наред с хроничната венозна недостатъчност (ХВН), хроничната артериална недостатъчност е сред най-разпространените съдови заболявания у нас. Срещат се различни стадии на ХАНК, при които кръвоснабдяването на крайниците е нарушено в различна степен. Най-често срещаното състояние, съпътстващо ХАНК, е клаудикацио интермитенс, известно още като периодично накуцване.

Какво представлява хронична артериална недостатъчност на крайниците?

За ХАНК се говори, когато е налице увреждане на главните артерии в крайниците или на техни разклонения. Увреждането на артериите намалява притока на кръв към тъканите на крайника. Най-чувствителни към намаленото снабдяване с кислород и хранителни вещества са мускулите. Ето защо именно мускулни оплаквания са сред основните симптоми на ХАНК.

Характерно е, че увреждането на артериите при ХАНК не засяга артериите в цялата им дължина, а само в отделни участъци. Увреждането може да се изразява във възпаление на съдовите стени, отлагане на плаки по тях, стесняване на просвета им и други нарушения.

Причини за хронична артериална недостатъчност на крайниците

За основна причина за развитие на хронична артериална недостатъчност се счита атеросклерозата. При това състояние мастни вещества се натрупват по стените на артериите, стесняват ги и ограничават притока на кръв. Въпреки че атеросклерозата се разглежда като състояние, засягащо главно сърцето, тя може да повлияе артериите в цялото тяло.

В по-редки случаи хронична артериална недостатъчност може да се развие в резултат на:

  • Възпаление на кръвоносните съдове
  • Наранявания на крайниците
  • Необичайна анатомия на връзките или мускулите в крайниците
  • Излагане на радиация

Рискови фактори за развитие на хронична артериална недостатъчност на крайниците

  • Висок холестерол
  • Повишени триглицериди
  • Високо кръвно налягане
  • Вродени аномалии на артериите
  • Артериален аневризъм
  • Хронични възпаления на съдовите стени
  • Диабет
  • Възраст – хората над 50 и 65 години са в по-висок риск
  • Фамилна анамнеза за периферна артериална болест, сърдечни заболявания и инсулт
  • Тютюнопушене
  • Заседнал начин на живот
  • Затлъстяване (индекс на телесната маса 30)
  • Високи нива на хомоцистеин (аминокиселината, която помага за производство на протеини и изграждане на тъкан)

Тези състояния са основните провокиращи фактори за последващо развитие на ХАНК. Страдащите от тях попадат в групата на най-застрашените от поява на ХАНК. Въпреки, че мъжете са по-уязвими от сърдечно-съдови заболявания, жените имат лек превес при развитие на ХАНК.

Симптоми на ХАНК

Много от хората с ХАНК имат лека симптоматика. Симптомите на хронична артериална недостатъчност на крайниците се проявяват основно с оплаквания, засягащи краката. Някои хора се оплакват от болки в краката при ходене (клаудикация). Това състояние се нарича клаудикацио интермитенс или периодично накуцване. Симптоматиката му се изразява в мускулни болки и спазми в краката, провокирани от физически дейности, като ходене. Локализирането на болката зависи от разположението на запушените артерии. Най-често се наблюдава в областта на прасците. Обикновено отшумява до няколко минути при почивка. Тежестта на клаудикацията варира от лек дискомфорт до силна болка. Тежкото накуцване може да затрудни ходенето и наруши други ежедневни физически дейности.

Сред останалите симптоми на ХАНК, са:

  • Изтръпване или слабост на краката
  • Студени при допир крака и ходила
  • Нетипично бързо избледняване на крайника при вдигането му нависоко
  • Трудно усещане на пулс в артериите на крайниците
  • Незарастващи рани по долните крайници, ходилата и пръстите на краката
  • Липса или бавен растеж на окосмяването на краката
  • По-бавен растеж на ноктите на краката

При прогресиране на състоянието, болка може да се появи и в покой. Тя може да е достатъчно силна, за да наруши качеството на съня. Повдигането на краката по време на сън и раздвиждането на крайниците могат временно да облекчат дискомфорта.

Стадии на ХАНК

Хроничната артериална недостатъчност на крайниците може да се развива и влошава в продължение на години. Изброените симптоми се появяват обикновено в по-напредналите стадии, при сериозно нарушение в оросяването на крайниците.

Разглеждат се 4 стадия в развитието на ХАНК. При напредване на болестта се преминава през следната градация на оплакванията:

Първоначално съдовите увреждания са безсимптомни и може да се открият само при изследване.

По-късно се появяват болки в засегнатия крайник при ходене. Дължат се основно на прогресиращите проблеми с кръвообращението в зоната на мускулите.
Състоянието на съдовете се влошава още повече, а болката се появява вече и в покой. Периферното артериално налягане постепенно спада.

В последния стадий се появяват трофични рани по периферните зони на крайника, най-вече по пръстите. Губи се окосмяването, ноктите се начупват, появява се некроза по кожата.

Ентан баннер

Кога е необходимо да се посети лекар?

Ако изпитвате болки в долните крайници, изтръпване или други симптоми, не ги пренебрегвайте. Те могат да подсказват за артериална недостатъчност на крайниците. Дори и да нямате изявени симптоми, трябва периодично да проследявате състоянието си, ако попадате в рисковите групи:

  • Над 65-годишна възраст
  • Над 50 години, активен пушач и с анамнеза за диабет
  • Под 50-годишна възраст, с диабет и други рискови фактори за артериална болест, като високо кръвно налягане и затлъстяване

При признаци на заболяване е необходима консултация със съдов хирург или ангиолог.

Диагностициране на ХАНК

Някои от тестовете, които вашият лекар може да назначи.

Физически преглед
Лекарят може да открие признаци за периферна артериална болест по време на физически преглед. Такива биват слаб или отсъстващ пулс под стеснен артериален участък, шум над артериите, който може да се засече със стетоскоп, наблюдаване на незарастнали рани в областите с намалено кръвоснабдяване.

Измерване на стъпално-брахиален индекс
Това е често практикуван тест за определяне на периферна артериална болест и ХАНК. При него се сравнява кръвното налягане на стъпалото и това на ръката.

Ултразвук
Ултразвуковата съдова диагностика оценява кръвния поток през съдовете и може да идентифицира запушване или стесняване на артериите.

Ангиография
Този метод от образната диагностика включва инжектиране на контрастно ренгеново вещество, оцветяващо съдовете, което позволява триизмерното им изображение. Чрез него се цели да се изследват съдовете и потока на кръвта през тях за установяване на евентуално стесняване, запушване, травми, аневризми, атеросклероза и съдови малформации.

Кръвен тест
Чрез него се изследват нивата на кръвна захар, холестерол и триглицериди.

Възможни усложнения

Критична исхемия на долните крайници
Състоянието започва с отворени рани, наранявания и инфекции на долните крайници, които не заздравяват. Критична исхемия се получава, когато нараняванията прогресират и причинят тъканна некроза.

Инсулт и инфаркт
Атеросклерозата, която се свързва с ХАНК, не засяга само крайниците. Тя повишава риска и от други съдови състояния, като инсулт и инфаркт.

Профилактика на хронична артериална недостатъчност на крайниците

Най-удачният начин за предпазване от хронична артериална недостатъчност на крайниците е изграждане на здравословни навици на живот.

Към тях спадат:

  • Отказ от тютюнопушене
  • Контрол на кръвната захар при диабет
  • Поддържане на нормално кръвно налягане и нива на холестерол
  • Редовна физическа активност
  • Следване на балансирана диета, бедна на наситени мазнини
  • Поддържане на здравословно тегло

Допълнителни съвети за грижа за долните крайници

В допълнение към посочените препоръки при профилактика и терапия на ХАНК, засегнатите се съветват да поддържат изрядни грижи за краката си. Диабетиците с ПАБ и ХАНК са уязвими към трудно зарастване на раните в долната част на краката и ходилата. Лошото кръвоснабдяване на долните крайници може да забави или възпрепятства пълното излекуване на рани, и предразполага към развитие на инфекции.

Грижете се внимателно за краката си:

  • Ежедневно измивайте, внимателно подсушавайте и хидратирайте долните крайници за предотвратяване на пукнатини по кожата и евентуално инфектиране. Не овлажнявайте кожата между пръстите на краката, за да не стимулирате поява на гъбички.
  • Носете удобни обувки и подходящи чорапи
  • Своевременно лекувайте гъбичните инфекции по ходилата
  • Внимателно подрязвайте ноктите на краката
  • Всекидневно преглеждайте краката си за наранявания
  • Третирайте мазолите и брадавиците (ако има такива) по стъпалата
  • Назначете преглед при специалист при признаци за възпаление и нараняване на кожата в засегнатите зони

Пълна съдова протекция и грижа за профилактика и поддържащо лечение на хронична артериална недостатъчност на крайниците

Редица проучвания в клиничната съдова патология посочват благоприятния ефект при ХАНК от приема на природни универсални съдови протектори, разработени на базата на комбинация от биофлавоноиди. Биофлавоноидните съединения са голяма група естествени вещества (фитохимикали), които притежават редица качества в подкрепа на човешката кръвоносна система. За най-мощни биофлавоноиди се смятат съединенията в екстракта от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и антиоксиданта проантоцианидин. Те са с доказани съдово-протективни свойства, като оказват пълна грижа и защита на цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове.

По отношение на ХАНК, биофлавоноидите съдействат за заздравяване, възстановяване и предпазване на ендотелната функция и възвръщане на еластичността на кръвоносните съдове. Подобряват микроциркулацията и реологията (течливостта) на кръвта.

Намаляват спазъма на артериите, стимулират секрецията на азотен оксид от ендотела (вътрешния слой на съдовете) и разширяват артериолите. Подобряват венозния тонус. Усилват кръвообращението към крайниците, като по този начин подобряват кръвоснабдяването им. Намаляват усещането за болезненост, тежест, умора и дискомфорт в краката.

Данните от проведено изследване при пациенти с ХАНК сочат, че след редовен прием на съдови протектори, съдържащи пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди:

  • при 67% от пациентите се подобрява извървяното разстояние
  • при всички пациенти (100%) се наблюдава облекчение на болката в крайниците

Подходи в лечението на хронична артериална недостатъчност на крайниците

Лечението при различните съдови заболявания, попадащи под по-общото название периферна артериална болест, има две основни цели:

  • Контрол на симптомите за живот без страдание
  • Спиране прогресията на атеросклеротичните изменения

При много хора с ранни стадии на ХАНК, подобряване на състоянието може да се постигне със здравословни промени в навиците на живот.

Тези с по-тежка симптоматика могат да се нуждаят и от включване на медикаментозна терапия.

Лекарствени средства, използвани в лечението на ПАБ и по-тежки форми на ХАНК.

Медикаменти за понижаване на холестерола
Чрез прием на лекарства, като статини, се цели понижаване нивата на липопротеините в ниска плътност или т.н. „лош” холестерол за овладяване на сърдечно-съдовите рискове.

Лекарства за понижаване на високото кръвно налягане

Медикаменти за контрол на кръвната захар при диабет
Медикаменти за превенция на тромби – тъй като периферната артериална болест и свързаните с нея заболявания, като ХАНК, се асоциират с намалено оросяване на крайниците, кръвоснабдяването им трябва да се подобри. В някои случаи лекарят може да назначи прием на медикаменти за защита от образуване на кръвни съсиреци.

Средства за облекчаване на оплакванията
И при по-леките, и по-тежките стадии на ХАНК може да се назначи терапия със средства, които увеличават кръвоснабдяването на крайниците, подобряват течливостта на кръвта, облекчават болката и съпътстващите симптоми. С висока ефективност се ползват природните съдови протектори, които са напълно безопасни и имат доказани в множество клинични проучвания действия в терапията при ХАНК.

Ангиопластика и хирургически интервенции

В някои случаи за лечението на ПАБ и съпътстващите съдови заболявания, причиняващи клаудикацио интермитенс, са необходими инвазивни процедури:

Ангиопластика
Тази процедура включва прекарване на катетър през кръвоносен съд към засегната артерия. В самия връх на катетъра се намира малък балон, който се надува. Целта е да се изравни плаката с артериалната стена, да се отпуши артерията и да се увеличи потока на кръв. Лекарят може да постави и малка мешеста тръбичка (стент), който да държи артерията отворена.

Байпас хирургия

Тази техника включва заобикаляне на запушената артерия с друг кръвоносен съд от тялото или синтетичен съд. Цели се позволяване на кръвта да заобиколи блокираната или стеснена артерия.

Тромболитична терапия
Тази практика се обяснява с инжектиране на вещество в образуван в артерията тромб, което позволява разтваряне на кръвния съсирек.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 136

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

хронична артериална недостатъчност
Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност
Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“
Сподели:

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева
Пловдив
5/5
Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.
Заболяване: Разширени вени и хипертония
Милен Иванов
Варна
5/5
Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Анкета

Анкета