Синдром на Рейно

Време за четене: ... минути
4.6
(124)
В статията ще прочетете:

Синдром на Рейно е епизодично заболяване, което засяга около 5% от хората. Това състояние се разглежда в две форми – като синдром или болест, в зависимост от това дали е съпътствано от друго подлежащо заболяване. В повечето случаи обаче, за обозначаване на общото състояние се използва терминът синдром на Рейно.

Състоянието се разглежда като временна реакция на организма към студ и стрес. Развива се вследствие на нарушения в процесите на оросяване на крайниците. Тези нарушения водят до спазми на кръвоносните съдове и намален приток на кръв към периферните зони на тялото. В резултат крайниците, включително ушите и носа, изстиват бързо.

Жените са по-уязвими към синдром на Рейно от мъжете. Хората, живеещи в зони с по-студен климат също са в по-голям риск от развитието му.
Лечението на този специфичен феномен зависи от тежестта му, както и от наличие на съпътстващи заболявания. За повечето хора, синдромът на Рейно не е инвалидизиращо състояние, но може да повлияе негативно върху качеството на живот. Това налага разработване на набор от мерки за овладяването му.

Разлики между болест на Рейно и синдром на Рейно

Болест на Рейно – тази форма не е резултат от друго медицинско състояние. Може да бъде толкова лека, че да не се нуждае от лечение. Възможно е да отшуми от само себе си.

Синдром на Рейно – наричан още Феномен на Рейно, има медицинска първопричина. В много случаи това е автоимунно заболяване. Въпреки че е по-рядко срещана, тази вторична форма на Рейно е по-тежка.

Причини и рискови фактори за развитие на синдром на Рейно

Точната причина за развитие на синдром на Рейно все още не е напълно уточнена. Смята се, че свръхреакцията на кръвоносните съдове към ниски температури и стресори има ключово значение за развитие на Синдрома.

Други главни рискови фактори, които провокират изяви на Рейно, са:

  • Продължителен престой в студено или влажно помещение
  • Натрупване на физическо и емоционално напрежение
  • Невъзможност за справяне със стреса
  • Пол – жените са по-склонни да развият състоянието
  • Възраст – всеки може да развие състоянието, но обикновено то се отключва в периодa около 40-годишна възраст
  • Генетична предразположеност – рискът се увеличава при наличие на близък роднина, страдащ от Рейно

За проявите на вторичната форма на Рейно могат да бъдат отговорни медицински състояния, като:

Заболявания на съединителната тъкан – повечето хора, които страдат от рядко заболяване, което причинява твърди образувания или белези по кожата (склеродермия), имат синдром на Рейно. Автоимунните заболявания, като лупус, ревматоиден артрит и синдром на Сьогрен увеличават риска от Рейно.

Заболявания на артериите – те включват натрупване на плаки по стените на артериите, нарушения с възпаление на кръвоносните съдове в ръцете и краката, и артериална хипертония.

Синдром на карпалния тунел
– това състояние се обяснява с натиск върху главен нерв на ръката, който води до изтръпване и болка, и може да направи ръката чувствителна към ниски температури.

Повтарящи се действия или излагане на вибрационна активност – писането, свиренето на пиано или изпълнението на други подобни движения за дълги периоди от време и използването на интрументи, създаващи вибрация, може да доведе до определени нарушения.

Наранявания на ръцете или краката – травми, операции или измръзване.

Определени медикаменти – бета блокери, използвани при високо кръвно налягане, медикаменти срещу мигрена, съдържащи ерготамин и суматрипан, лекарства, използвани при състояния с дефицит на вниманието/хиперактивност, химиотерапевтични агенти, лекарства с вазоконстриктивен ефект.

Тютюнопушене – употребата на тютюневи изделия има свиващ ефект върху кръвоносните съдове

Симптоми на феномен на Рейно

Трябва да се отбележи, че симптомите при синдром на Рейно преминават през процес на постепенно обостряне. В началото засегнатите почти не им обръщат внимание, защото те не им създават сериозни оплаквания.

Сред основните симптоми спадат:

  • Студени пръсти на ръцете или краката
  • Студени ръце и студени крака
  • Често изстиване на ушите и носа
  • Промени в цвета на кожата при студ и стрес
  • Намаляване на чувствителността на засегнатите зони
  • Мравучкане в засегнатите области
  • Изтръпване на пръстите на ръцете и краката
  • Изпитване на болка и скованост в крайниците
  • Трудно зарастване на дори леки наранявания в тези зони

По време на атаката, засегнатите участъци от кожата първо побеляват. След това често посиняват, студени са и вцепенени. При затопляне и подобряване на циркулацията на кръвта се наблюдава зачервяване, пулсиране, изтръпване и подуване на засегнатите зони. Връщането на нормалния кръвен поток в зоните може да отнеме до 15 минути.

Ентан баннер

Кога е необходимо да се посети лекар?

Насрочете преглед при лекар, ако имате анамнеза за тежка форма на Рейно или ви се появи рана или инфекция, локализирана в засегнатите зони.

Диагностициране на синдром на Рейно

При съмнение за Рейно, лекарят ще събере данни за изпитваните симптоми и медицинска история, и ще направи физически преглед. Обикновено за диагностициране на синдрома на Рейно се ползва елементарен тест. Първо се измерва времето на реакция на организма към излагане на ниска температура. След това се отчита времето, необходимо за възстановяване на оросяването на пръстите.

При този тест към пръстите на ръцете се прикрепя термометър, който отчита температурата им, след което те се потапят в студена вода. Термометърът показва колко бързо се възстановява нормалната температура на пръстите след изваждането им от водата. При синдром на Рейно времето, необходимо за възстановяване на нормалната температура, е силно увеличено спрямо стандартната норма.

За да определи дали състоянието е в първична или вторична форма, специалистът може да направи тест, наречен капиляроскопия на ноктите. При него, лекарят преглежда под лупа или микроскоп кожата в основата на нокътната плочка за деформации и подути малки кръвоносни съдове.

Ако лекарят смята, че може да става дума за подлежащо автоимунно заболяване, може да назначи кръвни изследвания.

Възможни усложнения

При тежка вторична форма на Рейно намаленият поток на кръв към тъканите може да доведе до сериозни тъканни и клетъчни промени. Може да причини некрози и язви по поразените участъци, които могат да бъдат много трудни за лечение. Трябва да се има предвид обаче, че това се случва в изключително редки случаи.

Профилактика на феномен на Рейно

От голямо значение за засегнатите е поддържането на периферните зони на тялото топли. Това важи най-вече за ушите и пръстите на ръцете и краката. Мерките включват плътно обличане при излизане навън, добро отопляване в дома, колата и на работа.

Използване на ръкавици при работа в студени помещения или със замръзнали стоки и студени предмети.

Контрол на стреса – овладяването на стреса помага на засегнатите да елиминират един от основните тригъри на състоянието. С добра ефективност за контрол на стреса се разглеждат релаксиращите практики като йога, медитация, дихателни техники.

Спортуване – редовната физическа активност подобрява кръвообращението, както и притежава множество други здравни ползи.

Отказ от тютюнопушене – пушенето и излагането на цигарен дим намалява температурата на кожата, като свива кръвоносните съдове. По този начин може да предизвика пристъп на Синдрома.

Акупунктура – сред алтернативните практики, акупунктурата се счита за ефективна техника за подобряване на микроциркулацията на кръвта и облекчаване на проявите на Рейно

Полезни практики

  • При изстиване на крайниците, влезте в закрито помещение или топла стая
  • Раздвижете пръстите на ръцете и краката
  • Поставете ръце под мишниците, за да ги затоплите
  • Правете кръгове и други движения с ръце
  • Пуснете топла вода върху пръстите на ръцете и краката
  • Масажирайте засегнатите зони

Ако стрес отключи проява на Синдрома, се опитайте да се отпуснете и овладеете ситуацията. Практикувайте успокояваща техника, която работи лично за вас.

Грижи за укрепване на кръвоносните съдове и подкрепа на кръвоносната система с цел профилактика и терапия на синдром на Рейно

Най-важните стъпки в подхода за справяне със синдрома на Рейно са насочени към протекция и грижа за кръвоносните съдове и включват:

  • Полагане на грижи за укрепване на кръвоносните съдове
  • Подобряване на кръвообращението
  • Стимулиране процесите на оросяване на крайниците

И трите ефекта могат да бъдат постигнати с продължителен прием на универсални съдови протектори, съдържащи пълни и рационални висококачествени комбинации от биофлавоноиди. Последните са природни съединения с мощен ефект върху кръвоносна система. Сред най-известните и доказано ефективни биофлавоноиди в съдовата патология са веществата, съдържащи се в екстракти от Гинко билоба – флавон гликозиди и терпин лактони, и антиоксидантът проантоцианидин. Те оказват благоприятен и цялостен ефект върху всеки аспект от съдовото дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове.

Гинко билоба има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Спомага за подобряване на микроциркулацията на кръвта до тъканите и органите в тялото. Възстановява ендотела (вътрешната повърхност на съдовете) и заздравява кръвоносните съдове. Допринася за овладяване на редица състояния със съдов произход, включително синдром на Рейно.

Проантоцианидин е най-силният антиоксидант, познат на човека. Той е 50 пъти по-мощен от витамин Е и 20 пъти по-силен от витамин C. Той е и един от малкото антиоксиданти, които преминават през кръвно-мозъчната бариера. По отношение на съдовата система, съдейства за укрепване на кръвоносните съдове чрез предпазване и заздравяване на колагена и еластина в стените им, и помага за овладяване на периваскуларното възпаление.

Подходи в лечението

Описаните по-горе мерки за профилактика са приложими за облекчаване на състоянието.

Главните задачи за контрол на Синдрома са насочени към:

  • Редуциране честотата и тежестта на атаките
  • Предпазване от увреждане на тъканите
  • Контрол на възможно съпътстващо заболяване

В зависимост от първопричината за появата на Синдрома, както и по преценка на лекуващия лекар, в терапията могат да бъдат включени медикаменти, като:

Блокери на калциевите канали – тези лекарства отпускат и разширяват кръвоносните съдове в областта на ръцете и краката, облекчавайки тежестта и намалявайки честотата на проявите при повечето хора с Рейно. Могат да помогнат и при лечението на образувани язви.

Вазодилататори – тези медикаменти разширяват кръвоносните съдове

Оперативни и други медицински процедури

При тежки форми на Рейно, лекарят може да препоръча:

Операция на нерви – симпатиковите нерви в областта на ръцете и краката контролират разширяването и стесняването на кръвоносните съдове в кожата. Оперирането на тези нерви може да прекъсне свръхреакцията им при Рейно.

Инжектиране на химични вещества – инжектирането на вещества, като местни анестетици или ботокс, блокира симпатиковите нерви в засегнатите крайници. При връщане на симптомите може да се наложи повторна процедура.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 124

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели:

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева
Пловдив
5/5
Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.
Заболяване: Разширени вени и хипертония
Милен Иванов
Варна
5/5
Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Анкета

Анкета