болест на Рейно
Време за четене: ... минути
5
(5)

При пациентите с болест на Рейно е важно да се елиминират някои от факторите, отговорни за състоянието. Понякога това може да се окаже трудна задача, ако човек не е наясно какво всъщност представлява болестта. Затова и тази статия цели да даде цялостна информация за феномена Рейно и какви мерки да се предприемат за неговото овладяване.

Болест на Рейно – същност на състоянието

Това рядко състояние се характеризира със стесняване на кръвоносните съдове, което засяга около 5% от хората по света, повече жени отколкото мъже. Обикновено се проявява преди навършване на 30-годишна възраст и се развива вследствие нарушения в процесите на оросяване на крайниците. Тези нарушения водят до спазми на кръвоносните съдове и намален кръвен поток. В резултат краката, ръцете, ушите, носа и устните са силно изстудени и с намалени усещания.

Болест на Рейно – фактори, отговорни за появата

За отключване епизодите на съдов спазъм роля има студът. Той е един от основните тригерни фактори, които допринасят за влошаване на симптомите. Затова и в зимните месеци овладяването на болест на Рейно е с повишена трудност. Освен излизането на хладно, измиването със студена вода или хващане на по-студен предмет също могат да са причина за състоянието. Стресът е друг фактор, отключващ феноменът Рейно като например рязката промяна в настроението, натрупаното физическо и емоционално напрежение. Болестта на Рейно се развива и след прекарани инфекциозни заболявания, проблеми с вегетативната нервна система и може да бъде съчетана с мигрена и спазми на очното дъно.

Болест на Рейно – признаци на разпознаване

Както всяко заболяване и това подсказва за своето присъствие с определени симптоми, които за всеки пациент могат да бъдат индивидуално изразени. Все пак обаче може да обобщим някои от общите оплаквания по следния начин. Голяма част от пациентите с болест на Рейно съобщават, че след излагане на рискови фактори изпитват мравучкане, изтръпване или болка в крайниците. Първоначално се наблюдава побеляване на пръстите на ръцете и краката, следвано от посиняване на засегнатия участък. След прекратяване на съдовия спазъм бързо нахлува кръв, което води до зачервяване на местата с нарушено оросяване. Това може да предизвика пронизваща, пулсираща болка. Често пациентите засегнати от болест на Рейно изпитват затруднение в раздвижване на пръстите на крайниците.

Болест на Рейно – как се поставя диагноза?

За диагностициране на болест на Рейно се използва специален тест. Целта е да се измери времето на реакция на организма към излагане на ниска температура и времето за възстановяване на кръвообращението към крайниците, в частност пръстите. Как става това? С помощта на термометър, който се прикачва към пръстите на ръцете, за отчитане на температурата след потапянето им в студена вода. Той трябва да изчисли за колко време се възстановява нормалната температура на пръстите след изваждането им от водата. Тук трябва да се вземе предвид, че при болест на Рейно това се случва за продължителен период от време.

Мерки за предприемане при болест на Рейно, важни за по-доброто здраве на страдащите

Една част от мерките е насочена към поддържане на крайниците, пръстите на ръцете и краката, ушите и устата топли. Осен това е добре да се елиминират фактори като стреса, например с помощта на техники за релаксация, медитация, практикуване на йога. Най-важно си остава обаче укрепването на кръвоносните съдове, подобряване на кръвообращението и стимулиране процесите на оросяване в тялото. Все повече съдови специалисти у нас препоръчват прием на Ентан / Entan®. Това е универсален съдов протектор с мощно действие, дължащо се на добре подбраната комбинация от проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони). Продуктът стимулира кръвотока и повлиява благоприятно кръвооросяването в периферните части на тялото. Над 10 клинични проучвания свидетелстват за положителния му ефект в съдовата патология. Той е с висок профил на безопасност и напълно подходящ за продължителна употреба.

Потърсете го в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.


Ентан баннер

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: