изтръпване на крайниците причини
Време за четене: ... минути
4.3
(6)

Има различни причини, които могат да стоят зад неприятното изтръпване на крайниците (парестезии). Като се започне от неудобна стойка на тялото и се стигне до здравословни нарушения. В следващите редове ще посочим някои от най-честите заболявания и състояния, свързани с мравучкането в ръцете и краката.

Хипестезия

Изтръпването на ръцете и краката често придружава т.нар. хипестезия. Зад термина се крие необичайно състояние, което се характеризира с понижена чувствителност за допир, натиск и болка върху даден кожен участък. При проява на оплакванията е добре да се направи консултация със специалист, тъй като те могат да подсказват за нещо по-сериозно, на което трябва да се обърне специално внимание.

Болест на Бюргер

Болестта на Бюргер или облитериращ тромбангиит е хронично възпалително заболяване на малките и средните артерии, за появата на което голяма роля има тютюнопушенето (вкл. пасивното). Засяга основно мъже във възрастовия диапазон 18-45 години. Първоначално се проявява с усещане на студ в ръцете и краката, изстиване и изтръпване на пръстите. Оплакванията наподобяват тези при синдрома на Рейно. С времето състоянието се задълбочава. Липсата на лечение може да доведе до развитие на гангрена.

Диабет – една от водещите причини за изтръпване на крайниците (особено краката)

Диабетът е едно от най-често срещаните и бързо разпространяващи се заболявания на XXI в. Хроничното повишаване на глюкозата (кръвната захар)уврежда кръвоносните съдове и нервите в тялото. Изтръпването или чувството на „иглички“ в краката е един от най-характерните симптоми на болестта. Оплакването не бива да се пренебрегва, тъй като може да бъде ранна индикация за съдови нарушения с последваща гангрена.

Нарушено кръвообращение

Нарушената кръвна циркулация е сред най-честите причини за изтръпване на ръцете и краката. Това е сериозен здравословен проблем, който значително увеличава риска от кръвни съсиреци (тромби), инфаркт, инсулт, разширени вени, подуване на крайниците и задържане на вода. За да се предотвратят потенциалните последствия, е необходимо предприемането на спешни мерки за подобряване на кръвния поток.

Помощ от природата срещу причини от съдов произход за изтръпване на крайниците

Когато мравучкането на ръцете и краката има съдов произход, природата предлага универсалният съдов протектор Ентан / Entan®. Това е иновативен изцяло природен продукт, който осигурява грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Благодарение на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони) продуктът:

  • благоприятства кръвоснабдяването на крайниците
  • облекчава усещането за умора и тежест в краката
  • подобрява течливостта на кръвта
  • заздравява кръвоносните съдове

Продуктът има научно доказан ефект. Действието му е проверено в практиката. Приемът е удобен – по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене, което улеснява придържането към терапията. Предлага се в изцяло растителни капсули (VGcaps), което го прави удачен избор за вегани и вегетарианци.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.3 / 5. Брой гласове: 6

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: