коронавирус кръвоносни съдове
Време за четене: ... минути
4.9
(23)

Новият коронавирус може да причини сериозни увреждания на кръвоносни съдове, твърдят учените. Появата на кръвни съсиреци и тромби при тежките случаи на COVID-19 е един от загадъчните симптоми, който кара здравни работници и специалисти да разглеждат вируса не само като респираторна, а и като опасна съдова инфекция. Ето повече информация по темата:

Увреждане на кръвоносни съдове – сериозно усложнение на коронавирус

Месеци след избухване на пандемията, възникват все повече доказателства в подкрепа на теорията, че новият коронавирус може да засяга и кръвоносните съдове. Това би могло да обясни формирането на опасни кръвни съсиреци, инсултите и инфарктите, наблюдавани при тежко заболелите от COVID-19. „Всички тези усложнения на инфекцията бяха загадка. Наблюдаваме кръвни съсиреци, увреждане на бъбреците, възпаление на сърцето, инсулти и енцефалит.” Това споделя д-р Уилям Ли, президент на Фондацията за ангиогенеза. „Ако започнем да изследваме всички данни, се оказва, че коронавирусът има характеристики на васкулотропен вирус. Това означава, че засяга кръвоносните съдове.” Такова е мнението на д-р Мандип Мехра, медицински директор на Brigham and Women’s Hospital Heart and Vascular Center.

Какво се случва в тялото при тежко протичане на коронавирус?

Едно от усложненията, наблюдавано при някои тежки случаи на COVID-19, е навлизането на вируса в ендотелните клетки и причиняването на възпалителна реакция. Ендотелните клетки изграждат вътрешността на кръвоносните съдове. Освобождават специфични протеини, които повлияват редица фактори – от съсирването на кръвта до имунния отговор. В изследване, публикуване в специализираното издание The Lancet, д-р Мехра и неговия екип показват увреждане на ендотелните клетки на кръвоносните съдове в белите дробове, сърцето, бъбреците, черния дроб и червата при хора с коронавирус. „Вирусът навлиза в белия дроб, унищожава белодробната тъкан, а това води до отваряне на някои кръвоносни съдове. След това започва заразяване на ендотелните клетки, създаване на локален имунен отговор и възпаление на ендотела.”, обяснява Мехра. Възпалителната реакция може да доведе до образуване на кръвни съсиреци, които да намалят снабдяването с кислород на редица органи. Специалистите посочват, че производството на инфламаторни протеини може да доведе до увеличено съсирване на кръвта. Това възпрепятства правилната ѝ микроциркулация.

Групи хора в риск от увреждане на кръвоносни съдове и усложнения след заболяване с коронавирус

Увреждането на кръвоносните съдове довежда до много важно заключение. А именно съществуването на по-голям риск от усложнения при боледуване от коронавирус при хора с високо кръвно, висок холестерол, диабет и други сърдечно-съдови заболявания.

В тази връзка, в условия на пандемия от коронавирус проличава необходимостта от задължителна профилактика чрез прием на съдов протектор от хората със съдови заболявания и тези, предразположени към такива. Най-удачното средство е универсалният съдов протектор Ентан / Entan®. Природният продукт, съдържащ мощна комбинация от биофлавоноиди, е преминал над 10 клинични проучвания, доказващи безспорния му ефект. Приемът му съдейства за възстановяване на ендотелната функция, заздравяване на кръвоносните съдове, подобряване на течливостта на кръвта и нейната микроциркулация. Чрез подобряване на циркулацията на кръвта се постига повишаване на количеството кислород и хранителни вещества, доставяни до важни органи и тъкани в тялото. По-ниската дозировка (1-2 капсули дневно) допринася за регулиране на кръвното налягане. Продуктът не крие рискове за здравето и може да се приема продължително време.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 23

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: