за високо кръвно
Време за четене: ... минути
5
(3)

Когато говорим за високо кръвно налягане (хипертония), е особено важно да проверяваме източника на информация, защото в публичното пространство циркулират редица митове и неточности по темата. В следващите редове отделяме по-специално внимание на 4 от най-популярните заблуди за хипертонията. А ето ги и тях!

„Високото кръвно налягане не е повод за притеснение“

За съжаление голяма част от хората подценяват сериозността на хронично високото кръвно налягане. Ако не се лекува своевременно, хипертонията увеличава риска от животозастрашаващи състояния като инфаркт на миокарда и инсулт. Високото кръвно налягане е предпоставка и за други здравословни проблеми, включително бъбречни заболявания, зрителни нарушения и сексуална дисфункция. В дългосрочен план нанася сериозни щети на организма. Например, с течение на времето повишеното артериално налягане води до намаляване на еластичността на съдовете. На свой ред това ограничава количествата кръв и кислород, които достигат до сърцето. Високото кръвно налягане уврежда още кръвоносните съдове на мозъка, което увеличава риска от запушване или спукване. Ето защо е от ключово значение да не отлагаме лечението на хипертония. Добрата новина е, че придържането към някои препоръки и спазването на назначената терапия до голяма степен намалява здравните рискове.

„Високото кръвно налягане е проблем на възрастните хора“

Въпреки че хипертонията е по-разпространена сред възрастните хора, никой не е „имунизиран“ срещу високо кръвно налягане. Според данни на Световната здравна организация около 1,28 милиарда хора във възрастовата граница 30-79 години имат хипертония. Статистиката сочи, че високото кръвно налягане засяга около 7,5% от хората на възраст 18-39 години, 33,2% от хората на възраст 40-59 години и 63,1% от лицата на възраст над 60 години. Здравните експерти препоръчват балансирано хранене, повече движение и отказ от вредни навици като тютюнопушене за превенция на високо кръвно налягане, дори в напреднала възраст.

„За високо кръвно налягане подсказват определени симптоми“

Хипертонията често е наричана „тихия убиец“ точно защото обикновено не е придружена от никакви характерни симптоми. Голяма част от хората с високо кръвно налягане дори не подозират, че са развили хипертония. Най-сигурният начин това състояние да се улови е чрез измерване на кръвното налягане. За да не позволим хипертонията да ни изненада неприятно, е препоръчително кръвното налягане да се измерва регулярно при мъжете над 30 години и при дамите над 40.

„При предразположеност към високо кръвно налягане нищо не може да се направи“

Вярно е, че наследствената предразположеност си казва думата за високо кръвно налягане. Но тъй като състоянието е с многофакторен произход, не бива да подценяваме силата на ежедневните навици, които могат значително да повишат или понижат риска от хипертония. Спазването на подходящ диетичен и тренировъчен режим, избягването на вредните привички и стреса са препоръки, които си струва да опитате за превенция на хипертония.

В допълнение към изброените съвети се доверете на природен продукт за високо кръвно налягане с доказан ефект и безопасност

Ентан / Entan® е универсален съдов протектор, разработен специално за здравето на сърдечно-съдовата система. Този изцяло натурален продукт съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (екстракт от Гинко билоба – флавон гликозиди, терпин лактони) и мощния антиоксидант проантоцианидин. Природният продукт се грижи за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове, и подобрява циркулацията и течливостта на кръвта. Приеман редовно спомага за профилактика и стабилизиране на високото кръвно налягане в дългосрочен план. Продуктът е напълно безопасен, като няма данни за противопоказания и нежелани ефекти. Ще го откриете в аптеките в страната и онлайн в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: