риск от високо кръвно налягане
Време за четене: ... минути
5
(2)

Редовната следобедна дрямка се свързва с повишен риск от високо кръвно налягане (хипертония) и инсулт. Заключението е на китайски изследователи. Резултатите от работата им са публикувани в списанието на Американската кардиологична асоциация Hypertension.

„Данните са много интересни, тъй като касаят много хора, които обичат често да подремват през деня“. Изказването е на проф. д-р Уанг. Той е завеждащ отделението по Анестезиология в китайската болница „Ксиангия“ и главен автор на изследването.

Повече за съществуващия риск от високо кръвно налягане и инсулт при хора, които редовно спят следобед

Изследователите анализират данни от Биобанката на Великобритания (UK Biobank). Това е голямо и дългосрочно наблюдателно проучване за здравето, начина на живот и генетичната информация на половин милион души в Обединеното кралство.

Изследването за честотата на следобедната дрямка е проведено 4 пъти в периода между 2006 и 2019 г. сред една малка част от хората в Биобанката на Великобритания.
Проф. Уанг и екипът му проучват дали редовният следобеден сън може да бъде рисков фактор за високо кръвно и/или инсулт. От изследването са изключени хора, които са с хипертония или са прекарали инсулт. Оставащите участници (близо 360 000) биват проследявани в продължение на около 11 години. Те са разделени в три групи въз основа на посочената от тях честота на спане следобед – „никога/рядко“, „понякога“, „обикновено“.

При анализа на данните учените установяват интересни факти

По-често през деня подремват мъже с ниско ниво на образование, лоши доходи, склонност да пушат, пият, хъркат и страдат от безсъние

Данните сочат, че за разлика от хората, които никога не спят следобед, тези, които подремват са изложени на:

  • 12% по-висок риск от високо кръвно
  • 24% по-голяма опасност от инсулт

„Връзката между хипертонията, инсулта и следобедния сън вероятно се крие в лошия нощен сън. Както е известно проблемите със съня влияят неблагоприятно на здравето. А дрямката следобед, която сама по себе си е полезна, не е достатъчна, за да компенсира вредите от безсънието“. Думите са на д-р Майкъл Гранднър, който е доцент по психиатрия в Аризонския университет и експерт по съня.

За намаляване на риска от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми освен добрият сън помага и Ентан / Entan®

Продуктът представлява пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Благодарение на това, че осигурява грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове) той си е спечелил прозвището „универсален съдов протектор“.

Активните вещества в една капсула са:

Оптималното количество на съставките гарантира мощен и бърз ефект. Продуктът е с научно доказан ефект и висок профил на безопасност. Не съдържа изкуствени овкусители и консерванти. Има отлична поносимост и може да се приема продължително време. Предлага се в изцяло растителни капсули (VGcaps) и е подходящ за вегани и вегетарианци.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: