Гинко билоба
Време за четене: ... минути
5
(4)

Гинко билоба, познато още като богородичен косъм, е древно широколистно дървесно растение, чиято родина е далечен Китай. В действителност от Медицинския център в Университета в Мериленд съобщават, че Гинко билоба е най-старият дървесен вид на планетата и днес е едно от най-продаваните билкови растения в световен мащаб.

Какви са ползите от екстракт от Гинко билоба?

Лечебните свойства на екстракт от билката са познати и използвани от местното население на Китай от хиляди години насам. Доказан е неговият противовъзпалителен, антиоксидантен и стимулиращ циркулацията на кръвта ефект.

Според последни проучвания екстракт от билката подобрява когнитивната функция на мозъка, паметта и концентрацията, подобрява настроението и паметта и повишава жизнената енергия. Повлиява добре състояния като деменция, болест на Алцхаймер, ретинопатии и астма, използва се като естествено средство за лечение на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), бори се с тревожността и депресията, подобрява зрението и очното здраве и има много други позитивни за здравето ефекти.

Гинко билоба за добро кръвообращение

Едно от най-сериозните предимства на екстрактът от растението е положителният ефект върху кръвообращението. Голяма част от неговите лечебни ефекти се дължат именно на високата му ефективност за подобряване циркулацията на кръвта. Смята се, че съединенията, които се съдържат в листата на билката, разширяват кръвоносните съдове, като по този начин увеличават притока на кръв към очите, ушите, мозъка и крайниците.

С увеличаване на циркулацията към крайниците, Гинко билоба съдейства за лечение и превенция на редица здравословни състояния. Облекчава симптомите на клаудикацио интермитенс (периодично накуцване) и болка в долните крайници, причинена от намален кръвен поток, както и облекчава проявите на синдром на Рейно – състояние, което причинява дискомфорт, скованост и изстудяване на крайниците.

Сериозен ефект се наблюдава и вследствие на подобрения кръвоток към мозъка. На това се дължи ефектът за подобряване на паметта, настроението и когнитивните функции и при млади, и при по-възрастни хора, включително и при страдащи от Алцхаймер, съдова или смесена деменция.

Подобреното кръвообращение в областта на очите влияе благоприятно при състояния като диабетна ретинопатия и глаукома, а добър ефект се наблюдава и при вестибуларни нарушения.

Ентан / Entan® – рационална комбинация от екстракт от Гинко билоба и проантоцианидин за здрави съдове и добро кръвообращение

След изсушаване на листата на Гинко билоба се извличат екстракти, които съдържат съединенията флавон гликозиди, терпин лактони, биофлавони, антоциани, рутин и аскорбинова киселина (витамин С). Те съдействат за подобряване циркулацията на кръвта в организма и така увеличават притока на кислород и хранителни вещества към мозъка и други органи в човешкия организъм.
Другата активна съставка в Ентан – проантоцианидин, е мощен антиоксидант с ефект върху зрението, нивата на холестерол, имунната защита на организма и кръвоносните съдове – противодейства на разпада на колагена.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: