Гинко билоба

Гинко билоба – ползи и ефект върху кръвообращението

Гинко билоба, познато още като богородичен косъм, е древно широколистно дървесно растение, чиято родина е далечен Китай. В действителност от Медицинския център в Университета в Мериленд съобщават, че Гинко билоба е най-старият дървесен вид на планетата и днес е едно от най-продаваните билкови растения в световен мащаб.

Какви са ползите от екстракт от Гинко билоба?

Лечебните свойства на екстракт от билката са познати и използвани от местното население на Китай от хиляди години насам. Доказан е неговият противовъзпалителен, антиоксидантен и стимулиращ циркулацията на кръвта ефект.

Според последни проучвания екстракт от билката подобрява когнитивната функция на мозъка, паметта и концентрацията, подобрява настроението и паметта и повишава жизнената енергия. Повлиява добре състояния като деменция, болест на Алцхаймер, ретинопатии и астма, използва се като естествено средство за лечение на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), бори се с тревожността и депресията, подобрява зрението и очното здраве и има много други позитивни за здравето ефекти.

Гинко билоба за добро кръвообращение

Едно от най-сериозните предимства на екстрактът от растението е положителният ефект върху кръвообращението. Голяма част от неговите лечебни ефекти се дължат именно на високата му ефективност за подобряване циркулацията на кръвта. Смята се, че съединенията, които се съдържат в листата на билката, разширяват кръвоносните съдове, като по този начин увеличават притока на кръв към очите, ушите, мозъка и крайниците.

С увеличаване на циркулацията към крайниците, Гинко билоба съдейства за лечение и превенция на редица здравословни състояния. Облекчава симптомите на клаудикацио интермитенс (периодично накуцване) и болка в долните крайници, причинена от намален кръвен поток, както и облекчава проявите на синдром на Рейно – състояние, което причинява дискомфорт, скованост и изстудяване на крайниците.

Сериозен ефект се наблюдава и вследствие на подобрения кръвоток към мозъка. На това се дължи ефектът за подобряване на паметта, настроението и когнитивните функции и при млади, и при по-възрастни хора, включително и при страдащи от Алцхаймер, съдова или смесена деменция.

Подобреното кръвообращение в областта на очите влияе благоприятно при състояния като диабетна ретинопатия и глаукома, а добър ефект се наблюдава и при вестибуларни нарушения.

Ентан/Entan® – рационална комбинация от екстракт от Гинко билоба и проантоцианидин за здрави съдове и добро кръвообращение

След изсушаване на листата на Гинко билоба се извличат екстракти, които съдържат съединенията флавон гликозиди, терпин лактони, биофлавони, антоциани, рутин и аскорбинова киселина (витамин С). Те съдействат за подобряване циркулацията на кръвта в организма и така увеличават притока на кислород и хранителни вещества към мозъка и други органи в човешкия организъм.
Другата активна съставка в Ентан – проантоцианидин, е мощен антиоксидант с ефект върху зрението, нивата на холестерол, имунната защита на организма и кръвоносните съдове – противодейства на разпада на колагена.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг / 5. Брой гласове:

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

12

Коментари

avatar