Проантоцианидинът – един от най-мощните антиоксиданти
Време за четене: ... минути
5
(6)

Какво представлява проантоцианидинът?

Проантоцианидинът е природен продукт от растителен произход. Съвременното му приложение е исторически свързано с едно интересно събитие, което се е случило през 1531г. След корабукрушение, група френски моряци били спасени от местно население с “отвара” от морски бор. По повод на тази история 400 години след това френският изследовател от Университета в Bordeaux – Jacque Masquelier, решава да изследва екстракти от френски морски бор. Именно на д-р Masquelier се дължи най-голямата заслуга за откриването и изучаването на лечебните свойства на този биологичноактивен природен продукт.
Проантоцианидинът се изолира най-често от кората на френски морски бор или от семената на грозде. Използва се широко под формата на стандартизиран екстракт от тях.

Проантоцианидинът притежава изразена антиоксидантна активност: 50 пъти по-активен е от витамин Е и 20 пъти по-мощен, в сравнение с витамин С. Витамин Е предпазва организма от действието на мастноразтворимите оксиданти, а витамин С неутрализира водноразтворимите свободни радикали. За разлика от тях, проантоцианидинът е активен както срещу мастноразтворимите, така и срещу водноразтворимите свободни радикали. Има редица предимства и пред другите класически антиоксиданти. Проантоцианидинът е единственият антиоксидант, преминаващ през кръвномозъчната бариера. Притежава и противовъзпалително действие. Смята се, че тази активност се дължи в по-голямата си част на способността на проантоцианидина да отстранява от организма т.нар. “реактивен” кислород и азот.

Какви са научните доказателства в полза на проантоцианидина?

Направени са многобройни лабораторни и клинични проучвания върху биологичната активност на проантоцианидина.
In vitro изследвания показват, че проантоцианидинът предпазва клетките от увреждащото действие на свободните радикали. Клиничните проучвания съобщават за успехи при приложение на проантоцианидина за лечение на някои съдови заболявания като разширени вени и хронична венозна и лимфна недостатъчност. Установено е, че проантоцианидинът облекчава болезнеността и отока на долните крайници. Той има съдоразширяващ ефект и засилва микроциркулацията на кръвта и устойчивостта на капилярите. Проучвания показват, че проантоцианидинът забавя процеса на атеросклероза и възстановява състоянието на съдовите стени.

Използва се и за лечение на хемороиди. Има данни за повлияване на нарушения в циркулацията на ретината и хориоидеята (съдовата обвивка на очната ябълка).
Налице са многобройни проучвания по отношение безопасността на проантоцианидина. Обикновено се приема, че той е практически безвреден.
Ентан е природен продукт, който съдържа високо количество проантоцианидин. Ентан е създаден специално за протекция на кръвоносните съдове и превенция от различни заболявания и усложнения – хронична венозна и лимфна недостатъчност, нарушено кръвоснабдяване, периферни съдови заболявания, диабет, синдром на Рейно, световъртеж, шум в ушите, постоперативен и посттравматичен оток, мозъчна атеросклероза и състояния след инсулт, влошена памет и концентрация.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 6

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: