сърдечно-съдови болести
Време за четене: ... минути
5
(4)

Разпознаването на симптомите на най-честите сърдечно-съдови болести може да помогне за своевременно поставяне на правилна диагноза и лечение. Според данни на Световната здравна организация около 32% от смъртните случаи в световен мащаб са свързани със заболявания на кардио-васкуларната система. В следващите редове споделяме издайнически признаци, които предвещават най-разпространените сърдечно-съдови болести и как се различават оплакванията при мъжете и жените.

Сърдечен удар – сред най-опасните сърдечно-съдови болести

Сърдечният удар или инфаркт се характеризира с внезапно ограничаване на притока на кръв към сърцето. Специалистите отбелязват, че най-честият симптом на инфаркт е болката в областта на гърдите, която може да се разпространи към челюстта, раменете, ръцете или горната част на гърба.

Съпътстващи оплаквания са:

  • Затруднено дишане
  • Обилно изпотяване
  • Силна умора
  • Гадене
  • Замаяност

Според проучване дамите са по-склонни да проявяват симптоми като гадене, болка в раменете и горната част на гърба. Инфаркт на по-млади години се среща най-често при пациенти със следния профил: мъже с фамилна анамнеза за преждевременни сърдечно-съдови заболявания и/или пушачи. Според статистически данни средната възраст на жените, които получават сърдечен удар, е със 7 години повече, отколкото на мъжете.

Инсулт

Инсултът е свързан с нарушаване на мозъчната функция поради недостатъчно кръвоснабдяване. След прекаран инсулт е възможно да настъпят необратими увреждания, които значително да влошат качеството на живот. Бързото идентифициране и реагиране на симптомите е от съществено значение за успеха на лечението. Отличителните признаци на инсулт са:

  • Изтръпване
  • Проблеми с говора
  • Световъртеж
  • Загуба на координация/равновесие
  • Визуални промени

В голяма част от случаите някои от изброените симптоми остават за цял живот. Според статистиката един на всеки четири пациенти, прекарали инсулт изпитва безпокойство, един на всеки трима страда от депресия, а половината се оплакват от силна умора. Споменатите симптоми по-често се наблюдават при жените.

Разширени вени

Разширените вени са един от най-разпространените съдови проблеми, особено сред жените. Обикновено са козметичен дефект, но в по-тежките случаи може да са съпроводени от оплаквания като:

Въпреки че от разширени вени по-често страдат жените, проблемът се среща и при мъже. Рисковите фактори са напредване на възрастта, продължително стоене на крак, заседнал начин на живот и фамилна предразположеност.

Природен продукт за профилактика на сърдечно-съдови болести

За добро сърдечно-съдово здраве може да се доверите на Ентан / Entan®. Този продукт с изцяло природен състав е универсален съдов протектор, създаден с грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Натуралното средство осигурява пълна кардио-васкуларна защита благодарение на рационалното съчетание на биофлавоноиди – стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и антиоксиданта проантоцианидин. Съставките са комбинирани така, че взаимно да се допълват и да подсилват действието си. При редовен прием резултатът е укрепване стените на кръвоносните съдове, подобряване на ендотелната функция и течливостта на кръвта, овладяване на периваскуларното възпалени и засилване на кръвообращението. Всички изброени ползи съдействат за по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, независимо от предпоставките. При пациенти с предразположеност към кардио-васкуларни проблеми се препоръчва продължителен, при необходимост и постоянен прием. Продуктът е с доказана ефективност и висок профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: