превенция на сърдечно-съдовите заболявания
Време за четене: ... минути
5
(2)

Когато говорим за превенция на сърдечно-съдовите заболявания, е от съществено значение да познаваме и контролираме рисковите фактори за развитието им. Някои общи предпоставки като наличието на диабет, нездравословното хранене, заседналия начин на живот и тютюнопушенето повишават опасността от проблеми със сърцето и кръвоносните съдове и при двата пола. Но по-малко известни са специфичните за женското здраве рискови фактори. В следващите редове споделяме кои са те и как да осъществите качествена превенция.

Ранно започване на менструацията или преждевременно навлизане в менопауза

Жените, чиято първа менструация е настъпила преди 11-годишна възраст или тези, които навлизат в менопауза преди да навършат 40 години са изложени на значително по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Нещо повече – изследванията доказват, че дамите, при които климактериумът започва преди 45-годишна възраст са в по-голяма опасност от смърт, предизвикана от сърдечно-съдово заболяване, в сравнение с връстниците си. Други рискови фактори за кардиоваскуларни проблеми при жените, свързани с хормоните са:

  • Нередовен цикъл в резултат от поликистозни яйчници
  • Прием на орални контрацептиви, особено при тютюнопушене
  • Хормоно-заместителна терапия

Усложнения, свързани с бременността

По време на бременност при жените е възможно да настъпят някои здравословни проблеми, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Такива са високото кръвно налягане, което се среща при 1 на всеки 12-17 жени, докато износват плода, или гестационен диабет, който развиват 6 до 9% от бременните дами. Специалистите предупреждават, че дори тези състояния да отшумят след раждането, опасността от хипертония, последващ диабет, инфаркт или инсулт остава висока. По-конкретно данните от проучване по темата показват, че дамите с високо кръвно налягане при бременност са с 68% по-предразположени към развитие на сърдечно-съдови заболявания в бъдеще. Раждането на недоносено бебе или дете с наднормено тегло също са предпоставки за кардио-васкуларни проблеми при майката.

Превенция на сърдечно-съдовите заболявания при възпалителни и автоимунни състояния

Инфламаторните и автоимунни заболявания като лупус и ревматоиден артрит повишават риска от възпаление на сърдечния мускул, увреждане на клапите и сърдечен удар. Тази информация е особено важна за женското здраве, защото 9 от 10 пациента с лупус и 2-ма на всеки 3-ма пациента с ревматоиден артрит са жени. Специалистите съветват при лечение на възпалителни и автоимунни заболявания при дамите да се обърне специално внимание и на сърдечно-съдовата система.

Депресия и тревожност

Депресията и тревожността също засягат по-често жените, отколкото мъжете и крият риск от кардио-васкуларни усложнения. Обяснението е свързано с някои физиологични ефекти, които съпътстват тези психологически разстройства. При депресия, тревожност и високи нива на стрес периодично настъпва увеличаване на сърдечната честота, кръвното налягане и нивата на кортизол, а притокът на кръв към сърцето намалява. Вследствие е възможно да се натрупат излишъци от калций в артериите, да настъпят метаболитни усложнения или сърдечни събития. Изследвания на Световната здравна организация показват, че първата година от пандемията е предизвикала 25% увеличение на глобалното разпространение на тревожност и депресия. Затова експертите апелират да се обърне специално внимание и на сърдечно-съдовото здраве при жените.

Изцяло природен продукт за превенция на сърдечно-съдовите заболявания

Ентан / Entan® е универсален съдов протектор, създаден с грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Продуктът осигурява пълна кардио-васкуларна защита благодарение на рационалната комбинация от биофлавоноиди – стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и антиоксиданта проантоцианидин. Съчетани така, че взаимно да допълват и подсилват действието си, съставките работят в следните направления:

  • Укрепване стените на кръвоносните съдове
  • Подобряване на ендотелната функция
  • Подобряване реологията на кръвта
  • Намаляване на периваскуларното възпаление
  • Засилване на кръвообращението

Всички изброени ползи съдействат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, независимо от предпоставките. При пациенти с предразположеност към кардио-васкуларни проблеми се препоръчва продължителен прием. Продуктът е с доказана ефективност и висок профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: