тревожност шум в ушите
Време за четене: ... минути
5
(4)

Най-честите причини за поява на шум в ушите (тинитус) са увреждане на слуха, Мениеровата болест и прием на някои медикаменти, но се оказва, че повишената тревожност също може да предизвика състоянието. Пациентите с тинитус се оплакват от бучене, свирене, пищене, свистене тиктакане и др. В следващите редове споделяме как нервното напрежение може да провокира състоянието и полезни съвети за овладяване на неприятния шум в ушите.

Шум в ушите и тревожност – каква е връзката?

Връзката между повишената тревожност и появата на шум в ушите все още е тема с много неизвестни, но учени се опитват да обяснят положителната зависимост между двете състояния. Проучване от 2018 г. установява, че отологичните симптоми, като световъртеж и тинитус, са свързани с емоционалния стрес. Нервното напрежение е в състояние да засили споменатите оплаквания. Едно от предположенията на учените е, че появата на шум в ушите действа като алармен сигнал, когато организмът е изправен пред стресова ситуация. Освен това при хронично високи нива на тревожност и безпокойство е възможно да се наблюдават високи стойности на кръвното налягане. При хипертония често се появява усещане за пулсиране или изпомпване в ушите.

Препоръки за овладяване на шума в ушите

Важно е да отбележим, че когато шумът в ушите е провокиран от повишена тревожност, на първо място трябва да се избягва причинителя на нервното напрежение и да се потърси съвет от специалист за справяне със стреса. Практическите съвети за преодоляване на неприятните симптоми при шум в ушите включват:

  • Избягвайте силни шумове
  • Изпробвайте терапия с музика
  • Практикувайте упражнения за релаксация

Ако страдате от шум в ушите, е важно да инвестирате в качествени средства за предпазване от силните звуци. В противен случай продължителният престой в шумна среда може да влоши проблема. Терапията с релаксираща музика също често се използва за облекчаване на тинитус. Успокояващите звуци помагат и за по-лесно заспиване при шум в ушите. Освен това отпускането на фона на течаща вода, лек вятър и морски вълни има благоприятно влияние за успокояване на нервната система. Практикуването на релаксиращи упражнения спомага за справяне със стреса в ежедневието. Освен това йогата доказано подобрява кръвообращението – една от причините за шум в ушите.

Биофлавоноиди – дар от природата за справяне с шума в ушите

Специалистите у нас препоръчват прием на Ентан / Entan® за овладяване на неприятните симптоми при шум в ушите. Това изцяло натурално средство има доказан ефект, който се дължи на рационалната комбинация от биофлавоноиди с мощно действие върху кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Всяка капсула доставя на организма оптимални количества висококачествен екстракт от листата на Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин – един от най-силните антиоксиданти. Резултатът е по-добра микроциркулация, укрепване стените на кръвоносните съдовете и предотвратяване слепването на тромбоцитите. За постигане на оптимален резултат се препоръчва продължителен прием. Няма данни за противопоказания.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: