тревожност шум в ушите

Тревожност – възможна причина за шум в ушите

5
(2)

Най-честите причини за поява на шум в ушите (тинитус) са увреждане на слуха, Мениеровата болест и прием на някои медикаменти, но се оказва, че повишената тревожност също може да предизвика състоянието. Пациентите с тинитус се оплакват от бучене, свирене, пищене, свистене тиктакане и др. В следващите редове споделяме как нервното напрежение може да провокира състоянието и полезни съвети за овладяване на неприятния шум в ушите.

Шум в ушите и тревожност – каква е връзката?

Връзката между повишената тревожност и появата на шум в ушите все още е тема с много неизвестни, но учени се опитват да обяснят положителната зависимост между двете състояния. Проучване от 2018 г. установява, че отологичните симптоми, като световъртеж и тинитус, са свързани с емоционалния стрес. Нервното напрежение е в състояние да засили споменатите оплаквания. Едно от предположенията на учените е, че появата на шум в ушите действа като алармен сигнал, когато организмът е изправен пред стресова ситуация. Освен това при хронично високи нива на тревожност и безпокойство е възможно да се наблюдават високи стойности на кръвното налягане. При хипертония често се появява усещане за пулсиране или изпомпване в ушите.

Препоръки за овладяване на шума в ушите

Важно е да отбележим, че когато шумът в ушите е провокиран от повишена тревожност, на първо място трябва да се избягва причинителя на нервното напрежение и да се потърси съвет от специалист за справяне със стреса. Практическите съвети за преодоляване на неприятните симптоми при шум в ушите включват:

  • Избягвайте силни шумове
  • Изпробвайте терапия с музика
  • Практикувайте упражнения за релаксация

Ако страдате от шум в ушите, е важно да инвестирате в качествени средства за предпазване от силните звуци. В противен случай продължителният престой в шумна среда може да влоши проблема. Терапията с релаксираща музика също често се използва за облекчаване на тинитус. Успокояващите звуци помагат и за по-лесно заспиване при шум в ушите. Освен това отпускането на фона на течаща вода, лек вятър и морски вълни има благоприятно влияние за успокояване на нервната система. Практикуването на релаксиращи упражнения спомага за справяне със стреса в ежедневието. Освен това йогата доказано подобрява кръвообращението – една от причините за шум в ушите.

Биофлавоноиди – дар от природата за справяне с шума в ушите

Специалистите у нас препоръчват прием на Ентан/Entan® за овладяване на неприятните симптоми при шум в ушите. Това изцяло натурално средство има доказан ефект, който се дължи на рационалната комбинация от биофлавоноиди с мощно действие върху кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Всяка капсула доставя на организма оптимални количества висококачествен екстракт от листата на Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин – един от най-силните антиоксиданти. Резултатът е по-добра микроциркулация, укрепване стените на кръвоносните съдовете и предотвратяване слепването на тромбоцитите. За постигане на оптимален резултат се препоръчва продължителен прием. Няма данни за противопоказания.Поръчка на ЕнтанПоръчка на Ентан

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
АбонаментАбониране за най-новите публикации
Въпроси и отговориВъпроси и отговори
5
x
До 26% намаление на ЕНТАН