последици от високо кръвно
Време за четене: ... минути
5
(2)

Остеопорозата е сред опасните последици от високо кръвно (хипертония). Това става ясно от изследване, представено на конгреса Scientific Sessions 2022, който е организиран от Американската кардиологична асоциация (AHA). Проучването е проведено върху мишки, но учените са на мнение, че ефектът ще е същият и при хора.

Последици от високо кръвно – потенциално опасни за здравето на костите

Започваме с пояснението, че хипертонията и остеопорозата са често срещани заболявания, които могат да протичат едновременно.

Учените изследват възможната връзка между високото кръвно налягане и с костното стареене. За целта сравняват млади лабораторни мишки с индуцирана хипертония с по-възрастни мишки без хипертония. Възрастта на младите гризачи е еквивалентна на 20-30 човешки години, а на възрастните – на около 47-56 човешки години.

Мишките са разделени на 4 групи. На първата група от 12 мишки на 4-месечна възраст е даден ангиотензин II – хормон, причиняващ хипертония. Те получават 490 ng/kg ангиотензин II в продължение на 6 седмици. Втората група от 11 мишки на 16 месеца също получава 490 ng/kg ангиотензин II в продължение на 6 седмици. Две контролни групи от 13 млади и 9 по-възрастни мишки приемат буферен разтвор без ангиотензин II и не развиват хипертония.

В края на шестата седмица изследователите анализират костите на гризачите от 4-те групи чрез микрокомпютърна томография.

Фактори, определящи за костното здраве, са костната здравина и плътност

С помощта на математически алгоритми се оценят потенциалните ефекти на хипертонията и стареенето върху костната микроструктура и здравина при мишките.

Резултатите са повече от любопитни. В сравнение с младите мишки без хипертония при тези с индуцирана хипертония се наблюдава намаление с 24% на костната обемна фракция. И още – понижаване с 18% на дебелината на трабекуларната кост, от която са изградени до голяма степен прешлените и краищата на дългите кости. Отчита се и спад с 34% в силата на разрушаване на костната тъкан.

Впечатление прави, че по време на проучването костното здраве при по-възрастните мишки със или без хипертония се влошава до степен, подобна на тази при младите мишки с хипертония. „Ако разберем как точно хипертонията допринася за появата на остеопороза, ще можем да намалим риска от костни фрактури в бъдеще“. Коментарът е на Елизабет Мария Ханен, докторат по Биомедицинско инженерство в университет „Вандербилт“ в САЩ и главен автор на изследването.

Предотвратяване на последици от високо кръвно с универсален съдов протектор

Наши изтъкнати специалисти препоръчват Ентан / Entan® за нормализиране на кръвното налягане и намаляване на риска от свързаните с него проблеми. Формулата на продукта съдържа пълна и рационална комбинация от естествени биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Активните вещества са проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони. Те взаимно усилват и допълват ефекта си. Резултатът от синергията е по-добра микроциркулация и течливост на кръвта. Стойностите на кръвното се подобряват и се стабилизират.

Продуктът е с научно доказана ефективност. Над 10 клинични проучвания свидетелстват за благотворния му ефект върху съдовата патология. Подходящ за продължителен прием. Предлага се в няколко вида опаковки за удобство на пациентите. Наличен в аптеките в страната и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: