причина за шум в ухото
Време за четене: ... минути
4.7
(3)

Според ново проучване животът в близост до натоварен път се явява потенциална причина за шум в ухото. Състоянието, известно още като тинитус, се характеризира с усещане за свистене, жужене, пулсиране и пищене. Може да засегне едното или двете уши. Новото изследване свързва оживения трафик с по-високи нива на стрес и проблеми със съня, които на свой ред са рискови за развитието на шум в ушите. Вижте повече.

Повече за изненадващата причина за шум в ухото

Новото проучване използва данните на 3,5 милиона датчани. Установява, че на колкото повече шум са изложени датските жители в домовете си, толкова по-голям е рискът да страдат от шум в ушите. Това е първото изследване, което свързва излагането на шум от жилищния трафик и оплакванията, свързани със слуха. „В нашите данни открихме повече от 40 000 случая на тинитус и можем да видим, че на всеки десет децибела повече шум в дома на хората, рискът от развитие на шум в ушите се увеличава с шест процента“, споделя д-р Мануела Лех Кантуария. Тя и колегите й са загрижени за многото здравословни проблеми, които шумът от трафика причинява. През 2021 г. изследователите откриват връзка между натоварените пътища и риска от деменция. „Тревожно е, че шумът от трафика изглежда увеличава риска от тинитус, сърдечно-съдови заболявания и деменция, наред с други заболявания“, коментира Йеспер Хвас Шмид, доцент в отдела по клинични изследвания.

Изследователите смятат, че шумът от трафика през нощта може да бъде още по-вреден за здравето. Причината е, че повлиява съня, който е толкова важен за възстановяване както на физическото, така и на психическото състояние. Според данните около десет процента от населението изпитва шум в ушите от време на време. Тинитусът се свързва със стрес и лош сън, които може да се влошат от шума от трафика и тук имаме потенциален омагьосан кръг. Все пак са необходими още изследвания по темата, които да разкрият причинно-следствената връзка между тинитус и шума от натоварените пътища.

Препоръки срещу шум в ухото

Има различни стратегии, които човек може да опита, за да намали шума в дома. Например изборът на стая за сън, която не гледа към натоварения път или поставянето на висококачествени звукоизолиращи прозорци. Но тези стратегии невинаги са възможни. Ето защо според учените е необходимо шумът от трафика да се счита за риск за здравето, който трябва да се вземе предвид при градското планиране и да се прилагат стратегии за намаляване на натоварването в жилищните райони. Освен това експертите считат, че шумът в ушите е много по-разпространено явление, отколкото показват официалните данни на здравните заведения. Причината е, че само най-тежките случаи търсят специализирана помощ за лечение, докато мнозина с по-леки форми на тинитус неглижират състоянието и чакат да отшуми.

Природен продукт на помощ при шум в ушите

Специалистите у нас препоръчват прием на биофлавоноиди за овладяване на неприятните симптоми при шум в ушите. Ентан / Entan® е изцяло натурално средство с доказан ефект, който се дължи на рационалната комбинация от биофлавоноиди с мощно действие върху кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Всяка капсула снабдява организма с оптимални количества висококачествен екстракт от листата на Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин – един от най-силните антиоксиданти. Резултатът е по-добра микроциркулация, укрепване стените на кръвоносните съдовете и предотвратяване слепването на тромбоцитите.

Приемът е силно препоръчителен при нарушена микроциркулация и увреждане на кръвоносните съдове от състояния като диабет и хипертония. Причината е, че продуктът подобрява кръвообращението към вътрешното ухо. По този начин осигурява профилактика и овладява шума в ушите. Ефектът е научно доказан. Резултатите от над 10 клинични проучвания показват положителното действие на продукта в съдовата патология. За постигане на оптимален резултат се препоръчва продължителен прием. Благодарение на иновативната фармацевтична форма – растителни капсули (VGcaps), продуктът е подходящ за вегани, вегетарианци и постещи. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: