профилактика на разширени вени
Време за четене: ... минути
5
(2)

С настъпване на топлите месеци се увеличава и необходимостта от профилактика на разширени вени. Затова не чакайте горещите дни да предизвикат неприятните симптоми, а последвайте нашите съвети, за да се радвате на красиви крака без изпъкнали вени.

Бъдете активни и спортувайте редовно за профилактика на разширени вени

Редовната физическа активност е от съществено значение за насърчаване на здравословно кръвообращение и предотвратяване на разширени вени. Участието в дейности като ходене, плуване, колоездене или йога помага за укрепване на мускулите на краката, които поддържат функцията на вените и насърчават притока на кръв обратно към сърцето. Стремете се към поне 30 минути упражнения с умерена интензивност през повечето дни от седмицата, за да поддържате оптимално съдово здраве и като профилактика на разширени вени.

Поддържайте здравословно тегло и правилно хранене за профилактика на разширени вени

Придържането към здравословно тегло играе решаваща роля за превенция на разширени вени, тъй като излишните килограми оказват натиск върху кръвоносните съдове, което води и до нарушаване на кръвообращението. Приемане на балансирана диета, богата на фибри, плодове, зеленчуци и постни протеини, е предпоставка за поддържане здравето на сърдечно-съдовата система и за предотвратяване на усложнения, свързани със затлъстяването. Освен това ограничаването на приема на сол може да помогне за намаляване задържането на течности и подуването на крайниците като допълнително минимизира риска от разширени вени и свързания с тях дискомфорт.

Дайте приоритет на правилната стойка и избягвайте продължителното стоене или седене на едно място

Добрата поза е от съществено значение за поддържане на оптимално здраве на вените, тъй като прегърбването или кръстосването на краката може да попречи на кръвния поток и да изостри проблема с кръвоносните съдове. Затова, когато се налага да седите или стоите на едно място за продължителни периоди, правете чести почивки, сменяйте позиции на тялото и краката и избягвайте продължителен натиск върху вените. Ако е възможно, редувайте седнало и изправено положение през целия ден, за да насърчите кръвообращението и да намалите риска от развитие на разширени вени поради застоял кръвен поток.

Практикувайте добри навици за грижа на краката – полезно за профилактика на разширени вени

Простите навици за грижа на краката могат да помогнат за облекчаване на симптомите на разширени вени както и за възпиране прогреса на състоянието. Повдигането на краката над нивото на сърцето за кратки периоди през целия ден може да насърчи притока на кръв и да намали подуването и дискомфорта. Носенето на компресивни чорапи, особено по време на продължителни периоди на изправено или седнало положение, ще осигури допълнителна подкрепа на кръвоносните съдове и ще подобри кръвообращението. В допълнение е добре да избягвате тесни дрехи, като силно прилепнали панталони и клинове, които затрудняват венозното връщане на кръвта към сърцето. Разтриването на краката също е добра практика за профилактика на разширени вени. Добре е да правите лек възходящ масаж от глезена към бедрото. Така ще подобрите кръвообращението и ще почувствате краката си леки и отпочинали.

Използвайте дермокозметичен продукт за цялостна грижа за кожата на краката и като профилактика на разширени вени

В допълнение към посочените профилактични мерки вече може да се възползвате и от най-новото, висококачествено дермокозметично средство под формата на емулсия във вид на спрей, а именно Ентан Дерма Спрей / Entan® Derma Spray. Благодарение на уникалния си състав от Азиатска центела (Centella asiatica), екстракт от гроздови семена, ментил лактат, хидратанти и емолиенти се дължи и неговото действие, а именно:

  • Подкрепя доброто състояние и еластичността на кожата
  • Поддържа доброто състояние и здравината на колагена, заздравява структурата и трофиката на кожата
  • Охлажда и освежава краката
  • Облекчава и успокоява кожата, и осигурява дълготраен комфорт

Ако усещате краката си тежки и уморени и имате неприятни отоци по тях, това е вашето решение! Освен това благодарение на иновативната си високотехнологична козметична форма е изключително удобен за приложение, не цапа и не омазнява кожата. Нанася се прецизно, икономически изгоден и удобен за ползване по всяко време. Прилага се 2-3 пъти дневно, като е необходимо просто да разклатите флакона.

Потърсете в аптеките или поръчайте изгодно и бързо онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където може да се възползвате от атрактивни промоции.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: