при разширени вени компресивни чорапи
Време за четене: ... минути
5
(2)

Носенето на компресивни чорапи при разширени вени е една от ефективните стратегии за овладяване на състоянието. Те са с различна дължина и стегнатост, а предназначението им е да притискат краката малко повече от типичните чорапи. Основната цел е да се насърчи по-доброто кръвообращение в долните крайници. Повече за приложението на компресивните чорапи при разширени вени и още едно природно решение на проблемите с кръвообращението ще откриете в следващите редове.

Компресивни чорапи при разширени вени – кога се използват?

Компресивните чорапи помагат най-вече при венозни проблеми в областта на долните крайници. Близо 90% от заболяванията на краката произхождат от вените. Често срещан проблем, известен като хронична венозна недостатъчност, възниква, когато венозните клапи не функционират достатъчно добре и настъпи увреждане на кръвоносните съдове. Когато това се случи, кръвта се натрупва и причинява подуване на краката, повишено налягане във вените и недостатъчен приток на кръв към сърцето.

Ако кръвта се събира във вените на краката, това може да причини и редица други проблеми, като:

  • кожни промени
  • увреждане на стените и клапите на вените
  • възпаление на вените (тромбофлебит)
  • кръвни съсиреци

Компресивните чорапи леко притискат краката, за да увеличат налягането в тъканите под кожата. Резултатът е намалено подуване и по-добра абсорбция на излишната течност. Те също така намаляват риска от образуването на кръвни съсиреци.
Още едно приложение на компресивните чорапи е да се подпомогне притока на кръв при продължителен престой в седнало положение, например по време на дълъг полет. При липса на движение и по-слаба циркулация, кръвта се натрупва и задържа в долните крайници, което може да повиши опасността от образуване на съсиреци. По-честите оплаквания, дори при хора, които не страдат от проблеми с кръвоносните съдове, включват отичане и подуване на глезените и усещане за т.нар. „оловни крака“.

Как действат компресивните чорапи?

Компресивните чорапи помагат в няколко направления:

  • Подобряване на циркулацията в долните крайници
  • Намаляване на подуването на краката и глезените
  • Предотвратяване на натрупването и застоя на кръвта във вените
  • Предотвратяване на кръвни съсиреци
  • Подобряване на лимфния дренаж
  • Намаляване на болката и дискомфорта

Компресивните чорапи са безопасни за носене от повечето хора. Но ако имате тежко периферно артериално заболяване, не бива да ги използвате. За да действат, те трябва да се носят по няколко часа, но не постоянно. Не се препоръчва употребата по време на сън.

Разширени вени – повече от козметичен проблем, който напомня да обърнем внимание на сърдечно-съдовото здраве

Разширените вени може да се окажат много повече от естетическо несъвършенство. Те често са индикация, че нещо не е наред с функционирането на сърдечно-съдовата система. Ето защо е удачно да се доверим на Ентан / Entan®. Това е най-препоръчваното природно средство за профилактика и овладяване на венозната недостатъчност. Продуктът е универсален съдов протектор, който осигурява пълна грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Мощният му ефект се дължи на рационалното съчетание от естествени биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони, проантоцианидин). Те действат благоприятно върху кръвоносните съдове като подобряват венозното кръвообращение. При редовен прием пациентите споделят за значително облекчаване на тежестта, болката и отичането на краката. Продуктът е с висок профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти, дори при дълговременна употреба. Търсете в аптеките в страната или поръчайте бързо и удобно онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: