разширени вени бременност
Време за четене: ... минути
5
(4)

Разширени вени при бременност са сравнително чест проблем сред дамите, който обикновено отминава безпроблемно след раждането. Все пак подутите кръвоносни съдове, които засягат различни части от тялото (от долните крайници до половите органи и ректума), могат да причинят известен дискомфорт на бъдещите майки. В следващите редове отговаряме на най-важните въпроси по темата.

От какво се получават разширени вени при бременност?

Разширените вени обикновено се проявяват през втория триместър от бременността и се влошават с наближаване на раждането. Това е така, защото повишеният натиск на матката върху тазовите вени нарушава нормалната циркулация на кръвта към вените в ректалната област и долните крайници. За износването на плода обемът на кръвта в женското тяло се увеличава, което оказва допълнително напрежение върху кръвоносните съдове. Особено засегнати са вените на краката, които трябва да „работят“ срещу гравитацията, за да изтласкат цялата кръв обратно към сърцето.

Добрата новина е, че разширените вени може да създадат дискомфорт поради начина, по който изглеждат, възможно е да предизвикат сърбеж и дори болка, но те рядко крият сериозни здравословни рискове за майката или за плода. При повечето жени разширените вини се свиват или дори изчезват напълно в рамките на няколко месеца след раждането. Но майките трябва да са подготвени, че проблемът ще се появи отново при следваща бременност.

Може ли да предотвратим появата на разширени вени при бременност?

Въпросът с превенцията на разширени вени при бременност е деликатен, тъй като два основни фактора значително повишават риска от появата им, а те не могат да бъдат неутрализирани. Единият е генетичната предразположеност, която има съществена роля. Ако майка ви е имала разширени вени по време на бременност, вероятността те да се появяват и при вас е голяма. Другият фактор е наддаването на тегло по време на бременност и увеличеният обем на кръвта, които са неизбежна част от износването на плода.

Все пак някои препоръки може да са от полза за овладяване на състоянието и намаляване на дискомфорта. Ето какво си струва да пробвате:

  • Избягвайте продължителен престой в изправено или седнало положение
  • Дръжте краката си повдигнати
  • Придържайте се към балансирана диета
  • Не забравяйте да се движите (разходките са особено подходящи по време на бременност)
  • Избягвайте да носите обувки на висок ток и прилепнали дрехи

Природна помощ за здрави кръвоносни съдове

Срещу разширени вени дамите могат да се доверят на Ентан / Entan® – универсален съдов протектор с изяло природен състав. Продуктът комбинира мощния антиоксидант проантоцианидин и стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони), за да осигури всеобхватна грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Активните съставки взаимно потенцират ефекта си върху кръвоносните съдове като подобряват венозното кръвообращение. При редовен прием резултатът е облекчаване на тежестта, болката, умората и подуването на краката. За оптимален ефект се препоръчва продължителен прием. Продуктът е с висок профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Търсете в аптеките в страната или поръчайте онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: