разширени вени митове
Време за четене: ... минути
4.6
(5)

Голяма част от населението страда от разширени вени и вероятно това е причината в интернет пространството да „върлуват” редица митове по темата. В следващите редове споделяме кои са най-разпространените и каква е фактологията за състоянието.

Разширените вени се срещат само при възрастни хора

Популярно твърдение е, че от разширени вени страдат само хората над 50 години. Но истината е, че състоянието засяга и по-младата част от населението. Причината е, че развитието на разширени вени е резултат от комбинация на генетични предпоставки и фактори от околната среда. Най-предразположени към проблеми с циркулацията на кръв в долните крайниците, независимо от възрастта, са хората с наследствена обремененост, работещите дълги часове на крак, тези с наднормено тегло или затлъстяване и бременните жени.

Мъжете не са в опасност от развитие на разширени вени – един от най-подвеждащите митове по темата

Тази теза може да определим като една от най-големите заблуди, които циркулират в общественото пространство по темата за разширени вени. Генетичната предразположеност е най-сериозната предпоставка за венозни проблеми и при двата пола, така че както жени, така и мъже страдат от проблема. Всъщност разширените вени са далеч по-разпространени, отколкото предполагаме – един на всеки пет души страда от проблема. Все пак дамите са по-уязвими, защото по време не бременност рискът от развитие на разширени вени е голям. Обяснението за тази зависимост е наддаване на килограми, свързано с износването на плода и допълнителния натиск, който матката оказва върху големите кръвоносни съдове.

Разширените вени са само козметичен проблем

Въпреки че при по-младите хора разширените вени предизвикват дискомфорт по-скоро заради вида си, понякога причиняват болка, подуване и тежест в крайниците. Състоянието не бива да се пренебрегва, защото е възможно да подсказва за основен проблем на сърдечно-съдовата система. При по-сериозните случаи разширените вени могат да доведат до варикоза и увеличават риска от дълбока венозна тромбоза. Най-добрият съвет е да се потърси медицинска помощ за своевременно овладяване на състоянието още при забелязване на първи симптоми.

След като развенчахме тези популярни митове по темата, споделяме природно средство за превенция и лечение на разширени вени

Ентан / Entan® е универсален съдов протектор, който се грижи за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Продуктът съдържа рационална комбинация от екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди, терпин лактони) и мощния антиоксидант проантоцианидин. Съчетанието на активните съставки повлиява благоприятно микроциркулацията на кръвта, увеличава устойчивостта на капилярите и намалява оттока и възпалението. При редовен прием се наблюдава подобрено кръвообращение, заздравяване стените на кръвоносните съдове и повишен тонус на вените. Пациентите с разширени вени споделят за облекчаване на неприятното подуване, умората и тежестта в долните крайници при употреба на продукта. Изцяло природният състав гарантира високия профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: