упражнения за разширени вени
Време за четене: ... минути
5
(4)

Практикуването на упражнения за разширени вени на работното място се препоръчва горещо на хората с рискови професии. Ако не се овладее своевременно лошото венозно здраве може да доведе до прогресия на симптомите и усложнения като венозни язви, тромбофлебит и подуване на краката. Макар и при някои хора разширените вени да са козметичен проблем, в напредналите стадии състоянието често причинява болка, отток и умора в краката. В следващите редове споделяме повече за рисковете за венозното здраве на работното място и упражненията, които помагат за превенция.

Рискови професии за разширени вени

Можем да обобщим, че рисковите професии за венозното здраве са тези, които изискват продължителен престой на крак или в седнало положение. Ако работите на бюро, от дивана вкъщи или дейността ви включва продължително шофиране, то вероятно се радвате, че не сте по цял ден на крак. Но всъщност седналата позиция на тялото за дълго време забавя притока на кръв в краката, което води до всякакви проблеми с венозното здраве. Рисковете включват развитие на паякообразни или разширени вени, тромбоза и язви (варикоза). Дискомфортът, който причиняват споменатите състояния понякога е козметичен, но може да включва още болка и подуване.

Преминаваме към професиите, като преподаватели, сервитьори, охранители, служители в разкрасителни салони, магазини, здравни заведения и др., където се изисква продължителен престой на крак. Оказва се, че тези дейности са почти толкова опасни за венозното здраве, колкото работата в седнало положение. Прекалено дългото стоене в изправено положение натоварва краката. Вените непрекъснато изтласкват кръв към сърцето, действайки срещу гравитацията. Това води до претоварване на клапите, които се отварят и затварят и предизвиква появата на разширени вени.

Подходящи упражнения за разширени вени

Някои препоръки, към които да се придържате на работното място, помагат за подобряване на кръвообращението и здравето на вените. Ако работите седнали на бюро, се препоръчват кратки разходки на всеки 15-20 мин с цел раздвижване на кръвта. Ако нямате възможност да се раздвижвате достатъчно често, удачен вариант са хибридните бюра, чийто механизъм позволява редуване на работа в седнало и изправено положение.

Друг вариант е извършването на прости упражнения с краката за превенция на разширени вени. Докато седите на стола може да изпънете крака в коляното и да повдигнете нагоре с леко задържане. Повдигането на краката може да се изпълнява и със свити колене. Правете по 10-15 повторения, за да предотвратите застоя на кръв в долните крайници. Раздвижването на пръстите при изпънати и леко повдигнати крака е още една практика срещу разширени вени, която да изпълнявате в офиса. Повторете сгъване и разгъване до 20 пъти. Не на последно място препоръчваме да оползотворявате обедната почивка за раздвижване. Дали ще заложите на разходка, упражнения за разтягане или друга форма на движение е без значение – венозното ви здраве ще се отблагодари.

Природен продукт за превенция и овладяване на разширени вени

Препоръчително е хората в риск от разширени вени да приемат универсален съдов протектор, който се грижи за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Специалистите у нас горещо препоръчват Ентан / Entan®. Натуралното средство съдържа рационална комбинация от екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди, терпин лактони) и мощния антиоксидант проантоцианидин. Съчетанието на активните съставки повлиява благоприятно микроциркулацията на кръвта, увеличава устойчивостта на капилярите и намалява оттока и възпалението. При редовен прием се наблюдава подобрено кръвообращение, заздравяване стените на кръвоносните съдове и повишен тонус на вените. Пациентите с разширени вени споделят за облекчаване на неприятното подуване, умората и тежестта в долните крайници при употреба на продукта. Изцяло природният състав гарантира високия профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: