разширени вени болка
Време за четене: ... минути
5
(5)

Докато за част от пациентите с разширени вени състоянието е безобиден козметичен проблем, при други то е съпроводено от неприятна болка. Влошаването на симптомите е характерно предимно за пролетно-летния сезон, когато времето се затопля. В следващите редове споделяме кога разширените вени са болезнени и как да облекчите дискомфорта.

Защо разширените вени болят?

Важно е да отбележим, че обикновено не големите изпъкнали вени причиняват болка, а тези, които са по-малко видими, но сериозно увредени. Когато венозните стени загубят своята еластичност, се нарушава функционирането на еднопосочните венозни клапи, чиято роля е да не позволяват обратното връщане на кръвта. Събирането на кръв води до подуване и разширяване на вените, което често е съпътствано от следните симптоми:

  • Тежест в краката
  • Мускулни крампи, особено през нощта
  • Усещане за пулсиране и парене
  • Подуване на прасците и глезените
  • Сърбеж и раздразнение около засегнатия участък

Всъщност когато става въпрос за болка при разширени вени, пациентите описват именно изброените оплаквания.

Полезни съвети за овладяване на неприятната болка при разширени вени

  • Повдигане на краката
  • Хладен душ
  • Избягване на високи обувки и прилепнали дрехи

Повдигането на краката до и над нивото на сърцето е една от доказаните техники за облекчаване на болката при разширени вени. Тази практика улеснява циркулацията на кръвта и функционирането на венозните клапи. За да я изпълните, повдигнете краката върху масичка или поставете няколко високи възглавници под тях. Препоръчително е да останете в това положение поне 15 минути за спадане на оттока и облекчаване на болката.

Много добър ефект за премахване на дискомфорта в края на деня има и обливането на краката с хладна вода, защото ниските температури предизвикват свиване на кръвоносните съдове. Резултатът би трябвало да е облекчаване на чувството за тежест, парене и болезненост в краката. Същевременно специалистите съветват да се избягват душовете или вани с гореща вода, защото високите температури разширяват допълнително кръвоносните съдове и влошават оплакванията.

Не на последно място специалистите съветват да избягвате носенето на високи обувки и тесни дрехи. Високите токове са страст за много жени, но определено не са добър избор при разширени вени, защото увеличават напрежението в краката. Прилепналите панталони пък затрудняват кръвообращението и също не се препоръчват при болезнени разширени вени.

Природно средство за превенция и овладяване на разширени вени

Ентан / Entan® е универсален съдов протектор, който осигурява пълна грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Мощният му ефект се дължи на рационалното съчетание от естествени биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони, проантоцианидин). Те повлияват благоприятно кръвоносните съдове като подобряват венозното кръвообращение. При редовен прием се наблюдава облекчаване на тежестта, болката и отичането на краката. За превенция на болезнени разширени вени през топлите летни дни се препоръчва приемът на продукта да започне още през пролетта. Продуктът е с висок профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти, дори при дълговременна употреба.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: