проблеми с вените
Време за четене: ... минути
5
(1)

Когато мислим за проблеми с вените, често в съзнанието ни изникват образи като нелицеприятни паяжини по повърхността на кожата или изпъкнали вени. Но дали това е само козметично неудобство или сигнал за по-сериозно здравословно предизвикателство? Отговорите на тези въпроси може да откриете в статията.

Проблеми с вените – разберете повече

Проблемите с вените обхващат набор от състояния, засягащи кръвоносната система. С особено внимание трябва да се подходи към тези в краката, които са отговорни за връщането на кръвта към сърцето. Въпреки че някои проблеми с вените може да изглеждат чисто козметични, те често могат да бъдат индикатори за по-сериозни състояния. Най-често срещаните са:

  • разширени вени
  • паякообразни вени
  • дълбока венозна тромбоза
  • хронична венозна недостатъчност

Според Световната здравна организация проблемите с вените са невероятно чести, като близо 80 млн американци страдат от някакъв вид венозна болест. Това разпространение подчертава значението на разбирането на тези състояния отвъд техния външен вид.

Проблеми с вените – отвъд козметичните неудобства

Много хора гледат на проблемите с вените като на чисто козметични, но реалността е, че те могат да имат значителни последици за здравето. Разширените вени например могат да причинят дискомфорт, болка и усещане за тежест в краката. Ако не се лекуват, те ще доведат до по-сериозни състояния като хронична венозна недостатъчност (ХВН). При това положение вените се борят да изпомпват кръв обратно към сърцето, което води до подуване, кожни промени и дори язви. Освен това в разширените вени могат да се образуват кръвни съсиреци. Това от своя страна може да причини сериозно състояние, дълбока венозна тромбоза (ДВТ), което изисква незабавна медицинска помощ.

Проблеми с вените и качеството на живот

Въздействието на проблемите с вените се простира далеч отвъд физическия дискомфорт. Много хора с видими изменения в кръвоносните съдове се борят с ниско самочувствие и могат да променят начина си на живот, за да прикрият състоянието си. Това може да доведе до намаляване на физическата активност, което по своята същност само ще влоши състоянието и ще доведе до други здравословни отклонения.

Освен това хроничните проблеми с вените могат да причинят постоянна болка и умора, засягайки способността за работа и удоволствие от ежедневните дейности. Проучване, публикувано в Journal of Vascular Surgery, установява, че пациентите с тежко венозно заболяване съобщават резултати за качество на живот, сравними с тези с хронично белодробно заболяване или сърдечна недостатъчност. Това от своя страна подчертава значителното въздействие, което тези състояния могат да имат върху цялостното благосъстояние.

Управление и предотвратяване на проблеми с вените

Предприемането на проактивни стъпки за управление и предотвратяване на проблеми с вените може да помогне за минимизиране на въздействието им върху вашето здраве. Поддържането на здравословно тегло, редовните упражнения и избягването на продължителни периоди на изправено или седнало положение могат да подпомогнат по-доброто кръвообращение и да намалят риска от развитие на разширени вени. Повдигането на краката ви при почивка и носенето на компресионни чорапи също ще подобрят притока на кръв, което ще попречи от влошаване на съществуващи проблеми с вените. За тези, които вече имат разширени вени, могат да се препоръчат набор от възможности за лечение. Те включват склеротерапия за паяжини, лазерни лечения и минимално инвазивни хирургични процедури за разширени вени.

Природна комбинация при проблеми с вените, с доказана ефективност

Ентан / Entan® е универсален съдов протектор, който осигурява пълна грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Мощният му ефект се дължи на рационалното съчетание от естествени биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони, проантоцианидин). Те повлияват благоприятно кръвоносните съдове като подобряват венозното кръвообращение. При редовен прием се наблюдава облекчаване на тежестта, болката и отичането на краката. За оптимален ефект към терапията може да добавите и висококачествено, дермокозметично средство под формата на емулсия във вид на спрей за цялостна грижа на краката. Ентан Дерма Спрей / Entan® Derma Spray е с бързо действие, което облекчава и успокоява кожата, заздравява нейната структура като поддържа доброто състояние и здравината на колагена. Има охлаждащ и освежаващ ефект върху краката, което го прави изключително подходящ при отоци и болка при разширени вени. Всичко това се дължи на уникалния му състав от Азиатска центела (Centella asiatica), екстракт от гроздови семена, ментил лактат, хидратанти и емолиенти. Не цапа, не омазнява и се нанася прецизно. И двата продукта са с висок профил на безопасност, подходящи за дълговременна употреба. Потърсете в аптеките в страната или поръчайте лесно и удобно от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: