образуване на кръвни съсиреци
Време за четене: ... минути
5
(1)

Към многото опасности за здравето от застояването пред телевизора можем да добавим още една – образуване на кръвни съсиреци (тромби).

Според ново проучване дългите часове пред телевизионния екран увеличават с 35% риска от животозастрашаващи тромби в краката или белите дробове.

Докладът за изследването е публикуван на 20 януари 2022 г. в Европейския журнал по превантивна кардиология (EJPC).
„Продължителното гледане на телевизия в комбинация с обездвижването увеличава опасността от венозен тромбоемболизъм. Констатацията се отнася както за водещите заседнал начин на живот, така и за физически активните хора“. Това заявява д-р Сетор Кунутсор. Той е почетен професор в Медицинския факултет на Бристолския университет в Англия и водещ автор на изследването.

Преди да продължим напред, отваряме една малка скоба, че венозният тромбоемболизъм е комплексно съдово заболяване с многостранна патогенеза. То има две главни клинични прояви – тромбоза на дълбока периферна вена или на белодробна вена.

Образуване на кръвни съсиреци и телевизионен маратон

Проф. Кунутсор и неговият екип анализират данни от 3 проучвания, обхващащи 130 000 души. Целта на учените е да проверят дали има връзка между гледането на телевизия и венозния тромбоемболизъм.

При проследяване за период между 5 и 20 години над 900 участници развиват венозен тромбоемболизъм. Впечатление прави, че:

  • хората, гледали телевизия по 4 и повече часа на ден, са изложени на 1/3 по-висок риск от кръвни съсиреци

За сравнение служат хора, които гледат по-малко от 4 часа телевизия дневно или нямат навика да се застояват пред телевизора.

Резултатите се запазват дори след отчитане на фактори като възраст, пол, индекс на телесна маса и ниво на физическа активност.

Изследователите отбелязват, че…

  • проучването не доказва, че продължителното гледане на телевизия е причина за появата на тромби, а само показва връзка между двете

„Добре е времето пред телевизора да се ограничи. При обмисляне на телевизионен маратон трябва да се има предвид, че гледането трябва да се редува с движение. Така се стимулира кръвообращението и се намалява риска от тромби“, казва в заключение проф. Кунутсор.

В борбата срещу образуване на кръвни съсиреци може да помогне и…

Ентан / Entan® – висококачествен природен кардио-васкуларен протектор за здрави съдове и добро кръвообращение. Формулата на продукта включва естествени биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони) и производни на флавоноидите (проантоцианидин). Съставките са комбинирани така че:

  • предотвратяват хиперагрегацията на тромбоцити и еритроцити
  • потискат тромбоцит активиращия фактор (PAF)

Ефектът на продукта в съдовата патология е клинично доказан. Няма данни за нежелани ефекти дори при продължителна употреба. Предлага се в иновативни, изцяло растителни капсули (VGcaps), което го прави подходящ за вегани, вегетарианци и постещи хора. Наличен е в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg. Изберете сред разнообразие от опаковки според Вашите индивидуални нужди, изисквания и предпочитания.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: