обездвижване последствия
Време за четене: ... минути
5
(4)

Дългите периоди на обездвижване при боледуване оказват негативни последствия върху цялата кръвоносна система. Вижте какви са те и как може да се подобри състоянието на хората, прекарващи дълго време на легло.

Обездвижване и последствия за кръвоносната система

Човешката кръвоносна система работи най-добре, когато сме изправени и се движим активно. Когато обаче, се наложи да прекараме дълго време на легло при боледуване, след травма или операция, нейните функции се нарушават.

Кръвообращението в цялото тяло се влошава. Сърцето работи по-усилено, но изпомпва по-малки обеми кръв. Нивата на кислород в организма се понижават, което кореспондира с чувство за силна умора. Поради смущенията в циркулацията, кръвта става по-гъста, не успява да се движи правилно и се задържа в крайниците. Продължителното залежаване увеличава риска от мускулна атрофия и образуване на съсиреци в краката и белите дробове. Лошото кръвообращение причинява от лек дискомфорт до изтръпване и подуване на крайниците, мускулни крампи и болки. То възпрепятства правилното зарастване на рани или други наранявания, като може да насърчи развитието и на по-тежки симптоми. Проблемите с кръвообращението могат да бъдат допълнително обострени при наличие на някои медицински състояния, като диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания.

Мерки за подобряване на кръвообращението при продължително обездвижване

 • Намиране на подходяща позиция за сън.

При будене с изтръпване на долните и горните крайници, смяната на позата за сън може да помогне. Най-добрата позиция за сън за оптимален поток на кръвта е по гръб. Ако засегнатият спи на една страна, по-добре да бъде на лявата.

 • Повдигане на краката над нивото на сърцето.

Тази практика осигурява правилно движение на кръвта от сърцето към крайниците, и възпрепятства образуването на отоци и тромби.

 • Масажиране на тялото.

Терапевтичните масажи помагат за подобряване на кръвообращението в цялото тяло и облекчават неразположенията на засегнатия.

 • Пълноценно хранене.

Пълноценното хранене спомага за възстановяване на силите при боледуване. Приемът на определени храни може да има благоприятен ефект върху кръвообращението, сърцето и кръвоносните съдове.

 • Раздвижване.

Според състоянието на засегнатия, лекото движение е препоръчително. То може да включва кратки разходки или определени леки упражнения в легнало или седнало положение.

Пълна грижа за кръвообращението и кръвоносните съдове при обездвижване

За стимулиране на кръвообращението и осигуряване на пълна кардио-васкуларна защита, се доверете на Ентан / Entan®. Продуктът е мощен универсален съдов протектор, с действие, доказано в над 10 клинични проучвания. Съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (Гинко билоба и проантоцианидин). Тя оказва благоприятен ефект върху сърцето и всички съдове на кръвоносната система. При състояния на обездвижване:

 • подобрява кръвообращението
 • увеличава кръвоснабдяването на мозъка и крайниците
 • подобрява течливостта на кръвта и ендотелната функция
 • заздравява стените и подобрява еластичността на кръвоносните съдове
 • намалява спазъма на артериите и повишава венозния тонус
 • облекчава отока и тежестта в крайниците
 • намалява тромботичните рискове
 • оказва мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие
 • повлиява други съпътстващи съдови смущения

Продуктът има висококачествен природен състав, отлична поносимост и стабилен профил на безопасност. Може да се приема от диабетици, страдащи от атеросклероза, при състояния след инсулт, при постоперативен и посттравматичен оток.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: