световъртеж кръвно
Време за четене: ... минути
5
(3)

При световъртеж мнозина посягат веднага към апарата за кръвно налягане. Хипертонията може да има сериозни последици за здравето, но обикновено не е придружена от никакви издайнически признаци. Затова е важно да оборим твърдението, че високото кръвно налягане е сред честите причини за световъртеж. В следващите редове вижте повече за връзката между двете състояния.

Кръвно налягане – кога е причина за световъртеж?

Всъщност ниското, а не високото кръвно налягане често се проявява със замаяност и световъртеж. От състоянието по-често страдат възрастните хора и тези с определени заболявания, като анемия.

Специфичен вид замайване е, когато се чувствате нестабилни на краката си, сякаш може да припаднете. В този случай кръвното налягане може би има връзка със състоянието. Внезапната промяна от високи към ниски стойности на кръвното налягане, която най-често се случва при бързо изправяне от седнало или легнало положение, може да предизвика силно замайване. Обяснението е, че понякога тялото се нуждае от малко повече време, за да се адаптира към рязката промяна в позицията и изпраща по-слаб поток от кръв към мозъка. В резултат се появява внезапно временно усещане за световъртеж.

Има и други причини за световъртеж освен ниско кръвно налягане

Когато усещате, че светът около вас буквално се върти, а вие сте статични, то вероятно кръвното налягане няма нищо общо с проблема. В тези случаи обикновено става въпрос за проблем с вестибуларния апарат, който се намира във вътрешното ухо. Това е човешката сензорна система, която ни помага да пазим равновесие и да се ориентираме в пространството. Но някои инфекции на ухото може да засегнат вестибуларния нерв и в резултат да се появи интензивен световъртеж. Болестта на Мениер е друго заболяване, което често се проявява с внезапни епизоди на мъчително замайване. Дискомфортът е породен от събиране на излишна течност във вътрешното ухо.

Съвети за овладяване на световъртеж

Ако често ви се случва да усетите неприятно замайване, е препоръчително да се консултирате със специалист. Същевременно ви съветваме да опитате някои препоръки срещу световъртеж с доказан ефект. На първо място – пийте достатъчно вода. Когато тялото е дехидратирано, често кръвното налягане пада и в резултат се появява световъртеж. Също така срещу замайване се препоръчва плавно променяне на позицията. Не е желателно да се изправяте рязко от седнало, легнало или коленичило положение.

Също така избягвайте продължителен престой в статично положение. При дълго стоене в изправена или седнала позиция кръвта започва да се натрупва в краката, което може да допринесе за замаяност при раздвижване.

При световъртеж – прием на изцяло природен продукт

Специалистите у нас горещо препоръчват Ентан / Entan® за овладяване епизодите на замайване и световъртеж. Този изцяло натурален продукт е пълна и рационална комбинация от естествени биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Съставът включва флавон гликозиди, терпин лактони и проантоцианидин в оптимално съотношение.

Приеман според предписанието продуктът действа благоприятно върху мозъчното оросяване и периферното кръвообращение, а с това спомага за овладяване на вестибуларните нарушения. Има положителен ефект и за регулиране на кръвното налягане. Ефектът в съдовата патология е доказан с над 10 клинични проучвания. Иновативната фармацевтична форма – изцяло растителни капсули (VGcaps) правят продукта подходящ за вегани, вегетарианци и постещи.

Търсете в най-близката аптека или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg, където промоциите никога не спират!

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: