световъртежи
Време за четене: ... минути
5
(2)

Наличието на световъртежи е чест проблем в лекарската практика. Засегнатите търсят както първична, така и спешна медицинска помощ. „В повечето случаи състоянието не застрашава живота, но може да влоши качеството му поради дискомфорта, който предизвиква“, казва д-р Мануел Мосота Нунес. Той е ръководител на работната група по оториноларингология към Испанското дружество на лекарите по обща и семейна медицина (SEMG). Изказването е направено по време на XXVIII Национален конгрес по обща и семейна медицина, провел се от 7 до 11 юли в гр. Билбао.

В рамките на Конгреса са актуализирани най-честите оплаквания, с които се сблъскват специалистите в работата. Световъртежът, обозначаван с термина „вертиго“ е едно от тези неразположения. Данните показват, че честотата му се увеличава с напредване на възрастта. „По-младите хора и дори децата също могат да имат епизоди на световъртеж“, предупреждава д-р Мосота.

Световъртежи – основни видове

Експертът разграничава един от друг двата основни вида световъртеж – периферен и централен. Той информира, че периферният световъртеж се дължи на проблем с вътрешното ухо – сложно устроен орган, отговорен за контролирането на баланса.

Статистиката сочи, че това е най-честия вид световъртеж (съставлява между 85-90% от констатираните случаи). Отличава се с внезапно начало и интензивни симптоми, които се влошават при движение на главата или промяна позата на тялото. Главните оплаквания са бързи неволеви движения на едното или двете очи, замаяност, изпотяване. И още – гадене, повръщане, усилен сърдечен ритъм, загуба на равновесие, понякога шум в ушите (тинитус).

Д-р Мосота посочва, че централният световъртеж се появява в резултат на увреждане на мозъчните структури. Обикновено оплакванията не са тежки и прогресират постепенно. Възможна е появата на неврологични симптоми като двойно виждане, нарушена координация на движенията, лицева парализа и разстройство на речта.

Съветът на експерта

„Като цяло проблемите, засягащи вестибуларния апарат, са с доброкачествена причина и се развиват благоприятно. По време на острата фаза на състоянието е желателно да се използват продукти за намаляване на дискомфорта“, препоръчва д-р Мосота.

Изцяло природен продукт срещу световъртежи от всякакъв вид

Наши изтъкнати невролози предписват Ентан / Entan® за овладяване епизодите на замайване на главата и световъртеж. Продуктът е с изцяло природен състав и е напълно безопасен. Представлява пълна и рационална комбинация от естествени биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Формулата включва терпин лактони, флавон гликозиди и проантоцианидини в оптимално съотношение.

Приеман според предписанието продуктът подобрява мозъчното оросяване и периферното кръвообращение, а с това спомага за овладяване на вестибуларните нарушения.

Ефектът в съдовата патология е доказан с над 10 клинични проучвания.

Иновативните изцяло растителни капсули (VGcaps) правят продукта подходящ за вегани и вегетарианци.
Търсете в най-близката аптека или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: