хранене при световъртеж
Време за четене: ... минути
4.5
(10)

Ежедневното хранене при световъртеж трябва да се адаптира към нуждите на засегнатите. Това е предупреждението на лекарите от Университетската клиника в Навара, Испания. Нека се запознаем с препоръките им.

Основни правила за хранене при световъртеж

Ограничаване на солта

Злоупотребата с готварска сол (натриев хлорид) е една от грешките в храненето, която води до световъртеж. Знаейки това, пациентите със замайване, трябва да да намалят приема на сол с храната. Те не само не бива да пресоляват ястията, а и да избягват консумацията на храни със скрита сол. Примери за такива са преработените продукти, консервите, сиренето, макаронените изделия. Препоръката важи с особена сила за диагностицираните с болестта на Мениер – невъзпалително заболяване на вътрешното ухо, което се характеризира със силен световъртеж. Ограничаването на натриевия хлорид до 3 г на ден е първата стъпка в лечението им.

По-малко кофеинови храни и напитки – важна стъпка за адаптиране към ежедневното хранене при световъртеж

Освен сърцебиене, гадене, интензивно потене и повръщане прекомерният прием на кофеин причинява и световъртеж. Причината е, че този алкалоид превъзбужда нервната система.

С оглед на казаното дотук е силно препоръчително хората със световъртеж да ограничат кафето, някои видове чай, дъвки и бонбони. А също така енергийните напитки и шоколада.

Избягване на храните с мононатриев глутамат

Тази съставка в съвременните храни, позната още и под съкращението MSG или E621, е сол на глутаминовата киселина. Използва се за подсилване на специфичния вкус „умами“ – един от 5-те основни вкуса, които различава човек.

Доказано е, че приеман в големи дози, глутаматът предизвиква главоболие, астматични пристъпи и световъртеж. Имайки предвид това, хората с пристъпи на замайване и нестабилност, трябва да избягват консумацията на едни от най-богатите на глутамат храни. Това са процесираните меса, полуфабрикатите, чипсовете, готовите сосове и бульоните на кубчета.

Повече вода

Обезводняването на организма често стои в основата на световъртежа през топлото полугодие. Именно поради това трябва да се поддържа оптимален баланс на течностите в организма. Препоръчително е да се приема минимум 1,5-2 л вода дневно.

Подсилване на ефекта на ежедневното хранене при световъртеж

Подходящото хранене дава още по-добри резултати, когато е съчетано с доказано безопасен и ефективен продукт против световъртеж. Именно такъв продукт на нашия пазар е мощният съдов протектор Ентан / Entan®. Приеман редовно, той доказано намалява тежестта, честотата и продължителността на пристъпите на световъртеж.

Благотворният ефект на Ентан се дължи на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Активните съставки – екстракт от Гинко билоба и проантоцианидин – са съчетани така, че оказват положителен ефект върху периферното кръвообращение и кръвоносните съдове.

Ентан е напълно безвреден и се радва на отлична поносимост. Подходящ е за вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в изцяло растителни капсули (VGcaps). За оптимален ефект се препоръчва продължителен прием.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 10

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: