замаяност и световъртеж
Време за четене: ... минути
5
(2)

Неочакваното замайване (виене на свят) е често срещано при възрастните. Но вероятно голяма част от хората не са запознати с факта, че световъртежът е много по-сериозно състояние, което ви кара да се чувствате все едно стаята се върти, дори да стоите на едно място. То засяга около 40% от хората над 40-годишна възраст поне веднъж в живота.
И ако замайването може да ви накара да почувствате моментна нестабилност, то световъртежът може да се появи вследствие на нарушение на равновесието.

Замайване и световъртеж – 5 изненадващи причини за появата им

1. Пароксизмален позиционен световъртеж
Замайването може да се появи в резултат от проблем с вътрешното ухо. То съдържа калций и протеинови сензорни кристали, наречени отоконии. Когато те се отделят и започнат да „плават“ в канала на вътрешното ухо се появява усещане за замаяност.

2. Ниски нива на витамин B12
Дефицитът на този витамин може да доведе до редица неврологични проблеми, включително усещане за трудно балансиране и ниско кръвно налягане, както и понижен приток на кръв към мозъка. Липсата на витамин B12 е сравнително лесна за диагностициране и лечение, но е често пренебрегвана причина за замайване.

3. Появата на световъртеж понякога се свързва с тревожност
Много от хората (особено по-младите), които чувстват замаяност, могат да страдат от тревожност. Това се дължи на нарушение в мозъчната функция, а някои проблеми с оросяването на мозъка могат да въздействат негативно на вестибуларния апарат, което да доведе до замаяност или световъртеж.

4. Начин на хранене или дехидратация
Според Американската асоциация за сърдечни заболявания дори лека дехидратация може да доведе до усещане за замаяност. Причината за това е понижаване на кръвното налягане.
Някои диети също могат да доведат до усещане за световъртеж.

5. Замаяност като симптом на сърдечно заболяване
Замаяност може да се появи вследствие на сърдечни заболявания и атеросклероза. В този случай замаяността се появява, защото се ограничава кръвния поток към мозъка.

При замаяност и световъртеж – помощ от природата

За овладяване на световъртежа е добре да се започне прием на природни продукти, които подобряват периферното кръвообращение и заздравяват всички кръвоносни съдове. Именно такъв природен продукт е Ентан / Entan®, който съдържа две научно доказани природни съставки – проантоцианидин и стандартизиран екстракт от Гинко билоба. Проантоцианидин е мощен антиоксидант, който подобрява и ускорява циркулацията на периферната кръв и оказва протективно действие върху кръвоносните съдове. Гинко билоба също подобрява притока на кръв към мозъка и помага в борбата със световъртежа.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: