Световъртеж

Време за четене: ... минути
4.8
(373)

Какво да правим при световъртеж?
Има ли ефективни лекарства и рецепти от народната медицина?
Помага ли ябълков оцет за овладяване на състоянието?

Това са едни от най-честите въпроси, които си задават хората страдащи от световъртеж. За да си отговорите на тези въпроси, трябва да вникнете по задълбочено в проблема, тъй-като причините и лечението могат да бъдат най-различни.

В статията ще разгледаме подробро основните причини, симптоми и начини на лечение. Ще получите полезни съвети и препоръки за справяне с неприятното състояние.

В статията ще прочетете:

Световъртеж (вертиго) е термин, използван за описание на редица усещания, като чувство за замайване, невъзможност за пазене на равновесие и прималяване. Виенето на свят създава фалшивото усещане, че вие или обкръжаващата среда се движите или въртите. Обикновено това са моментни неразположения, които отшумяват своевременно. Понякога обаче, може да се явява като симптом на здравословно състояние.

Причини за поява на световъртеж

Световъртежът може да има много първопричини, включително нарушения на вътрешното ухо, „морска болест” или страничен ефект от медикаментозно лечение. Понякога може да се дължи на подлежащо състояние, като лошо кръвообращение, протичаща инфекция или травма.

Проблеми с вестибуларния апарат
Вестибуларната система (вестибуларен апарат) е човешката сензорна система, която се състои от:

 • Очите, които помагат за определяне на мястото и движението в пространството
 • Сензорни нерви, които изпращат сигнали до мозъка за движенията и позицията на тялото
 • Вътрешното ухо, в което се намират рецептори, които помагат за усещане на гравитацията и движенията в посока напред-назад

Благодарение на вестибуларния апарат:

 • Пазим равновесие
 • Ориентираме се
 • Можем да определяме положението на тялото в пространството със затворени очи
 • Движим се
 • Държим погледа си стабилен по време на движение на главата

Вестибуларните рецептори във вътрешното ухо се намират в близост до слуховите рецептори. Редица проблеми с оросяването на мозъка и кръвната циркулация в зоната на вътрешното ухо повлияват негативно вестибуларния апарат. Нарушенията на вестибулара причиняват вертиго – състояние на световъртеж. При смущения на вестибуларната система, мозъкът получава сигнали от вътрешното ухо, които не съответстват на тези, които получават очите и сензорните нерви.

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж
Tова състояние предизвиква интензивно и кратко, но фалшиво усещане за въртене и движение на тялото. Тези епизоди се предизвикват от бърза промяна в позицията на главата, като при извъртане, например.

Инфекции
Вестибуларен неврит е вирусна инфекция, която засяга вестибуларния нерв. Тя може да предизвика интензивен, постоянен световъртеж. Ако замайването е придружено и от загуба на слух, може да става въпрос за лабиринтит (възпаление на вътрешното ухо).

Болест на Мениер
Това заболяване се обяснява с натрупване на излишна течност във вътрешното ухо. Характеризира се с внезапна поява на епизоди на замайване, с времетраене до няколко часа. По време на епизодите може да се изпитат още промени в качеството на слуха, усещане за запушване и шум в ушите.

Мигрена
Хората, страдащи от мигрена, често могат да изпитват световъртеж, дори и да нямат тежък мигренозен пристъп. Това може да трае от няколко минути до няколко часа, и да са придружавани от главоболие, фото- и фонофобия.

Проблеми с кръвообращението
Можете да почуствате прималяване и замайване, когато сърцето ви не изпомпва достатъчно кръв. Това често се случва при:

 • Ниско кръвно налягане – рязкото понижаване на кръвното налягане е един от най-честите виновници за световъртеж, замайване и причерняване пред очите. Спад в кръвното се наблюдава най-вече при изправяне и други резки промени в позицията на тялото.
 • Лошо кръвообращение – състояния, като кардиомиопатия, инфаркт, аритмия и преходна исхемична атака, могат да причинят вертиго. Намаляването на обема на кръвта може да доведе до недостатъчно оросяване на вътрешното ухо и мозъка.

Други причини за световъртеж

Пътуване – световъртеж по време на пътуване се появява основно при неравен път с много завои. Ако някой от пътниците е предразположен към замайване, е добре да седне на предната седалка на превозното средство и да освежава лицето си със студена вода.

Спазване на строги диети – придържането към рестриктивен хранителен режим е една от най-честите причини за поява на вертиго. Ограниченият хранителен прием води до спадане на кръвната захар. Ниската глюкоза в кръвта провокира прималяване и треперене.

Претопляне на тялото и дехидратация – ако практикувате физически активности при горещо време и не приемате достатъчно течности, можете да изпитате световъртеж от прегряване на тялото (хипертермия).

Анемия – хората с ниски нива на желязо в организма могат да развият хематологичното състояние анемия. Симптоматиката му включва световъртеж, физическа умора и слабост, бледа кожа.

Ниска кръвна захар (хипогликемия) – това състояние обикновено се среща при диабетици, използващи инсулин. Съпътстващи симптоми са замайване, придружено от изпотяване и тревожност.

Медикаменти – замайването може да бъде страничен ефект от прием на някои лекарства, като медикаменти за понижаване на кръвното налягане, лекарства против гърчове, антидепресанти, успокоителни и транквиланти.

Тревожни разтройства – някои тревожни разтройства могат да причинят причерняване и замайване. Пристъпите на паника и страх също могат да бъдат съпътствани от световъртеж.

Неврологични състояния – някои неврологични разтройства, като болестта на Паркинсон и множествена склероза, могат да доведат до прогресивна загуба на равновесие.

Натравяне с въглероден оксид – симптоматиката включва грипоподобни симптоми, главоболие, световъртеж, физическа слабост, стомашни проблеми, гадене, повръщане, болки в гърдите и объркване.

Рискови фактори

Възраст – възрастните хора са по-склонни да имат медицински състояния, предизвикващи вертиго и усещания за дисбаланс. Също така е по-вероятно да приемат медикаменти, причиняващи замайване.

Предходни епизоди на световъртеж – ако и преди сте изпитвали подобни епизоди е вероятно отново да ги изпитате и в бъдеще.

Симптоми на Вертиго

 • Фалшиво усещане за движение и въртене на тялото в пространството
 • Замайване и чувство за прималяване
 • Нестабилност и загуба на равновесие
 • Гадене
 • Промени в ритъма на пулса и/или дишането
 • Интензивно потене
 • Зачервяване или пребледняване на кожата на лицето и шията
Ентан баннер

Кога е необходимо да се посети лекар?

Насрочете преглед при специалист, ако изпитвате повтарящи се епизоди, внезапен, тежък или необясним световъртеж. Потърсете спешна медицинска помощ, ако изпитате силен световъртеж, съпътстван от:

 • Внезапно, остро главоболие
 • Болки в гърдите
 • Затруднено дишане
 • Изтръпване или парализа на ръцете или краката
 • Припадък
 • Раздвоено виждане
 • Учестен или неравномерен сърдечен ритъм
 • Объркване или забавяне на речта
 • Проблеми с ходенето
 • Повръщане
 • Внезапна промяна в слуха
 • Изтръпване или слабост на лицето

Диагностика

Повечето хора, посещаващи лекар с оплакване от вертиго, биват разпитвани за изпитваните симптоми, медицинската история и приеманите медикаменти (ако има такива). По време на физическия преглед, лекарят инспектира начина на ходене и пазене на равновесие, и изследва главните нерви на централната нервна система. По преценка на лекаря могат да се назначат тестове на слуха и баланса, включително:

Тестване на движението на очите – при него се наблюдава движението на очите при проследяване на движещ се обект.

Тестване на движението на главата – ако лекарят ви подозира, че замайването е причинено от доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж, може да назначи обикновен тест на движението на главата. Той се нарича маневра на Dix-Hallpike и може да потвърди диагнозата.

Постурография – този тест показва на кои части от системата за баланс се разчита най-много и кои могат да създават проблеми. Провежда се, като се стои бос върху платформа и се поддържа равновесие при различни зададени от лекаря условия.

Тест с въртящ се стол – по време на теста се седи на компютърно-управляван стол, който се движи бавно в пълен кръг. Движението може да се забърза, като столът започне да се движи леко напред – назад.

Възможни усложнения

Световъртежът увеличава риска от падания, наранявания и фрактури. Виенето на свят по време на физическа работа или шофиране повишава опасността от инциденти. Ако не лекувате подлежащо заболяване или състояние, причиняващо вертиго, може да изпитате дългосрочни последици за здравето.

Интересни научни факти

Проучване, публикувано на 23 май 2018 г. в Neurology (медицинско списание на Американската академия по неврология), открива нов тип световъртеж. Авторът на изследването е Джи-Су Ким от Националния университет в Сеул, Южна Корея.

За да се диагностицира това ново състояние, пациентът седи в тъмна стая. Лекар придвижва главата на пациента напред, след което разклаща главата му хоризонтално за около 15 секунди. След това пациентът отваря очи и се прави видеозапис на движенията на очите.

Невролозите открили, че след теста хората с това ново състояние са имали движения на очите, наречени нистагъм, които са продължили по-дълго, отколкото при други хора. Новият тип вертиго се нарича „рецидивиращ спонтанен световъртеж с нистагъм“.

От общо 338 души в изследването, които са имали световъртеж без установена причина, 35 са имали „рецидивиращ спонтанен световъртеж с нистагъм“. Невролозите също са установили, че хората с новия тип са по-склонни да имат тежка морска болест, от хората с друг тип световъртеж.

Полезни съвети при вертиго

Правилно хранене – спазването на здравословен хранителен режим е особено важно при виене на свят. Добре е засегнатите да се стараят в ежедневното им меню да присъстват повече храни, богати на желязо. Нужно е да избягват приема на енергийни и алкохолни напитки, тъй като те възпрепятстват усвояването на жизненоважния елемент от организма. Необходимо е в диетата да се включат ярко оцветени храни и зеленолистни зеленчуци.

Редовно хранене – ниските стойности на кръвна захар са сред водещите причини за поява на вертиго. За да намалят честотата на епизодите на виене на свят, страдащите не бива да пропускат хранене.

Достатъчно сън – липсата на сън може да е причина или да влоши проявите на световъртеж. Спазването на правилен режим на съня е от съществено значение, за да се ограничат проявите на виене на свят. Трябва да се изгради навик за лягане в точно определен час и ставане по едно и също време.

Практикуване на йога – доказано е, че практикуването на йога по 30 минути на ден помага за ограничаване пристъпите на световъртеж в дългосрочен план. Освен това целебните йога практики премахват спазмите в мускулите на шията и поддържат тяхната гъвкавост и еластичност. Осигуряват по-добра толерантност на организма към стрес и способстват за подобряване на баланса и концентрацията.

Промени в начина на живот и други препоръки

Ако изпитвате чести епизоди на световъртеж, имайте предвид следните препоръки:

 • Бъдете внимателни, защото можете внезапно да загубите равновесие, да паднете и да се нараните
 • Избягвайте бързото изправяне и движение, и ходете с помощно средство (при необходимост)
 • Защитете се у дома, като премахнете хлъзгави постелки и килими
 • Използвайте неплъзгащи се постелки в банята
 • Седнете и легнете веднага, щом ви се завие свят
 • Ако изпитвате тежък епизод на вертиго, полежете неподвижно със затворени очи в затъмнена стая
 • Не шофирайте и на работете с тежки предмети и машини, ако изпитвате чести световъртежи
 • Избягвайте употребата на цигарени изделия, кофеин, алкохол и сол – те могат да влошат неприятните симптоми
 • Ако се съмнявате, че световъртежът може да е страничен ефект на определен медикамент, се консултирайте с личния си лекар

Природен подход за овладяване и ограничаване появите на световъртеж

Както споменахме световъртежът може да има съдова първопричина. В такива случаи с голям успех в клиничната практика се използват природни универсални съдови протектори, разработени на базата на пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди. Тези вещества са голяма група натурални фитохимикали, с мощен ефект върху кръвоносната система. Най-известните и проучени биофлавоноиди са съединенията в екстракта от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и антиоксидантът проантоцианидин.

Те имат доказани в редица изследвания ползи в съдовата патология. Оказват пълна грижа и защита за всички компоненти на човешкото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове.

По отношение на световъртежа със съдов произход, съдовите протектори с биофлавоноиди оказват цялостен ефект върху кръвоносните съдове. Заздравяват стените им, възстановяват и предпазват ендотела, подобряват течливостта на кръвта и намаляват периваскуларното възпаление. Намаляват спазъма на съдовете и подобряват техния тонус. Увеличават кръвоснабдяването на вестибулара и мозъка, и подобряват кръвообращението в цялото тяло. По този начин облекчават смущенията, като световъртеж и шум в ушите.

При редовен прием се постига подобряване на състоянието и редуциране епизодите на вертиго.

Стратегии в терапията при световъртеж

Терапевтични практики – техника, наречена маневра на Epley, помага при състоянието доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж. Тя се изпълнява от лекуващия лекар или физиотерапевт, и включва маневриране на позицията на главата.

Терапия за баланс – тази техника се нарича вестибуларна рехабилитация. Използва се при хора с вертиго, причинен от състояния, като вестибуларен неврит. Включва заучаване и изпълнение на специфични упражнения, които помагат на вестибуларната система да не бъде толкова чувствителна към движение.

Психотерапия – може да помогне за преодоляване на неразположенията, причинени от тревожни разтройства.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 373

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Световъртеж
Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите
Д-р К. Атанасова
специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен
Сподели:

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева
Пловдив
5/5
Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.
Заболяване: Разширени вени и хипертония
Милен Иванов
Варна
5/5
Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Анкета

Анкета