Световъртеж

Световъртеж
4.8
(323)

Световъртеж – увод

Няма човек, който да се не се е сблъсквал със световъртеж и замайване в своя живот. Обикновено това са моментни неразположения, които отшумяват своевременно. Понякога обаче те насочват към по-сериозни здравословни проблеми.

Световъртеж – причини

Независимо от възрастта на страдащия световъртеж може да се появи вследствие на някои от изброените по-долу причини:

Проблеми с вестибуларния апарат

Според специалистите световъртежът е най-характерната проява, сигнализираща за нарушения на вестибуларната система (вестибуларния апарат). Това е сензорна система, благодарение на която:

  • пазим равновесие
  • ориентираме се
  • можем да определяме положението на тялото в пространството със затворени очи
  • движим се
  • държим погледа си стабилен по време на движение на главата

Вестибуларните рецептори се намират във вътрешното ухо, в близост до слуховите рецептори. Редица проблеми с оросяването на мозъка и кръвната циркулация в зоната на вътрешното ухо повлияват негативно вестибуларния апарат.

Ниско кръвно налягане

Рязкото понижаване на кръвното налягане е един от най-честите „виновници“ за световъртеж, замайване и причерняване пред очите. Спад в кръвното се наблюдава най-вече при изправяне и други резки промени в позицията на тялото. За овладяване на оплакването е необходимо засегнатият да легне, да хапне нещо сладко и да приема повече течности.

Пътуване

Световъртеж по време на пътуване се появява основно при неравен път с много завои. Ако някой от пътниците е предразположен към замайване, е добре да седне на предната седалка на превозното средство и да освежава лицето си със студена вода.

Спазване на строги диети

Придържането към рестриктивен хранителен режим е една от най-честите причини за поява на световъртеж. Ограничения хранителен прием води до спадане на кръвната захар. Ниската глюкоза в кръвта провокира прималяване и треперене. За овладяване на неразположенията се препоръчва приемът на подсладена напитка.

Нарушена микроциркулация и лошо оросяване на мозъка

Основната причина за поява на световъртеж се крие именно в нарушената микроциркулация на кръвта и влошеното оросяване на мозъка. Те може да са следствие от дегенеративни увреждания или от проблеми с кръвообращението.

Световъртеж – симптоми

Характерните симптоми на световъртеж включват:

  • трудности при пазене на равновесие
  • промени в ритъма на пулса и/или дишането
  • интензивно потене
  • зачервяване или пребледняване на кожата на лицето и шията

Полезни съвети при световъртеж

Правилно хранене

Спазването на здравословен хранителен режим е особено важно при виене на свят. Добре е засегнатите да се стараят в ежедневното им меню да присъстват повече храни, богати на желязо. Нужно е да избягват приема на енергийни и алкохолни напитки, тъй като те възпрепятстват усвояването на жизненоважният микроелемент от организма. Консумацията на сол и захар трябва да се ограничи. Същото важи и за червеното месо. Препоръчително е да се наблегне на пилешкото и рибата. Необходимо е в диетата да се включат ярко оцветени храни и зеленолистни зеленчуци.

Редовно хранене

Както вече стана ясно, ниските стойности на кръвна захар са сред водещите причини за поява на световъртеж. Ето защо, за да намалят честотата на епизодите на виене на свят, страдащите не бива да пропускат хранене. Тя трябва да ядат често в малки количества.

Достатъчно сън

Липсата на качествен сън може да е причина или да влоши проявите на световъртежа. Спазването на правилен режим на съня е от съществено значение, за да ограничим проявите на виене на свят. Трябва да си изградим навик да лягаме в точно определен час и да ставаме по едно и също време. Почивните дни не бива да са изключение от правилото.

Практикуване на йога

Доказано е, че практикуването на йога по 30 минути на ден помага за ограничаване пристъпите на световъртеж в дългосрочен план. Освен това целебните йога практики премахват спазмите в мускулите на шията и поддържат тяхната гъвкавост и еластичност. Осигуряват по-добра толерантност на организма към стрес и способстват за подобряване на баланса и концентрацията.

Интересни факти

Проучване, публикувано на 23 май 2018 г. в Neurology® (медицинското списание на Американската академия по неврология), открива нов тип световъртеж. Авторът на изследването е Джи-Су Ким от националния университет в Сеул, Южна Корея.

За да се диагностицира това ново състояние, пациентът седи в тъмна стая. Лекар придвижва главата на пациента напред, след което разклаща главата му хоризонтално за около 15 секунди. След това пациентът отваря очи и се прави видеозапис на движенията на очите.

Невролозите открили, че след теста хората с това ново състояние са имали движения на очите, наречени Нистагъм, които са продължили по-дълго, отколкото при други хора. Новият тип световъртеж се нарича „рецидивиращ спонтанен световъртеж с нистагъм“.

От общо 338 души в изследването, които са имали световъртеж без установена причина, 35 са имали „рецидивиращ спонтанен световъртеж с нистагъм“. Невролозите също са установили, че хората с новия тип световъртеж са по-склонни да имат тежка морска болест от хората с друг тип световъртеж.

Природно средство за ограничаване появите на световъртеж

Ентан/Entan® е първи избор на специалистите при вестибуларни нарушения като световъртеж. Той е единственият природен продукт у нас, който оказва благотворно влияние върху цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Това е възможно благодарение на пълната и рационална биофлавоноидна комбинация в състава му.

Всяка растителна капсула на Ентан доставя на организма оптимално количество стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин. Съставките взаимно се допълват и усилват ефекта си.

За постигане на оптимални резултати се препоръчва Ентан да се приема продължително време по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

Редица изследвания сочат, че използван според предписанието Ентан подобрява периферното кръвообращение (включително в зоната на вестибуларния апарат), намалява спазъма на съдовете и подобрява техния тонус.

Продуктът има отлична поносимост и е практически безвреден. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба.

Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps), които не съдържат желатин и са подходящи за вегани и вегетарианци. Наличен е в по-добрите аптеки в цялата страна, магазини „Здраве и природа“ и онлайн на www.momo.bg.

Цената е достъпна, а ефектът – феноменален.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 323

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Абониране за бюлетин