Световъртеж

Световъртеж – увод

Световъртеж и замайване са състояния, които се срещат при почти всеки човек. В повечето случаи това са само моментни състояния, които отшумяват своевременно. В определени случаи обаче насочват към по-сериозни здравословни проблеми.

Световъртеж – причини

Без значение от възрастта на страдащия, световъртеж може да се появи вследствие на изброените по-долу причини:

Проблеми с вестибуларния апарат
Според специалистите най-характерната проява, сигнализираща за нарушение във вестибуларния апарат, е световъртежът. Благодарение на вестибуларния апарат пазим равновесие, ориентираме се и можем да определяме положението на тялото си в пространството със затворени очи, движим се, държим погледа си стабилен по време на движение на главата и др. Рецепторите на вестибуларния апарат се намират във вътрешното ухо, в близост до слуховите рецептори. Различни проблеми с оросяването на мозъка и кръвната циркулация в зоната на вътрешното ухо повлияват негативно вестибуларния апарат.

Ниско кръвно налягане
Рязкото понижаване на кръвното налягане е един от най-честите “виновници”, предизвикващи световъртеж, замайване и причерняване пред очите. Такова се наблюдава най-вече при изправяне и други резки промени в позицията на тялото. Препоръчително е засегнатият човек да легне, да хапне нещо сладко и да приеме повече течности.

Пътуване
Световъртеж по време на пътуване се появява основно при неравен път с много завои. Ако някой от пътниците страда от световъртеж по време на пътуване, е добре той да седи на предната седалка, да се правят почивки и лицето му да се облива със студена вода.

Спазване на строги диети

Това е една от най-честите причини за поява на световъртеж. Вследствие на ограниченият хранителен прием се понижават нивата на кръвната захар, а това, освен до световъртеж, води до треперене и прималяване. В този случай е препоръчително страдащият да приеме подсладена напитка.

Основната причина за поява на световъртеж обаче се крие в нарушената микроциркулация на кръвта и влошеното оросяване на мозъка. Те може да са следствие от дегенеративни увреждания или на различни проблеми с кръвообращението.

Световъртеж – симптоми

Най-характерните за световъртеж симптоми са:

  • трудности при пазене на равновесие
  • промени в ритъма на пулса и/или дишането
  • интензивно потене
  • зачервяване или пребледняване на кожата на лицето и шията

Полезни съвети при световъртеж

Правилно хранене
Спазването на здравословен хранителен режим е особено важно, за да ограничим появите на виене на свят. Старайте се в менюто ви да присъстват храни, богати на желязо. Избягвайте енергийни и алкохолни напитки, които не позволяват усвояването на този елемент в организма. Намалете приема на сол и захар. Ограничете консумацията на червено месо. Наблегнете на пилешкото и рибата. Включете в диетата си ярко оцветени храни и зеленолистни зеленчуци.

Редовно хранене
Ниските стойности на кръвната захар са сред водещите причини за появата на световъртеж. Хапвайте, за да ограничите появата на виене на свят. Яжте често в малки количества и не пропускайте трите основни хранения – закуска, обяд и вечеря.

Достатъчно сън
Липсата на качествен сън може да е причина или да влоши появите на световъртежа. Спазването на правилен режим на съня е от съществено значение, за да ограничим проявите на виене на свят. Трябва да си изградим навик да лягаме в точно определен час и да ставаме по едно и също време. Почивните дни не бива да са изключение от правилото.

Практикуване на йога

Доказано е, че редовното практикуване на йога помага за ограничаване пристъпите на световъртеж. Целебните йога практики премахват спазмите в мускулите на шията и поддържат тяхната гъвкавост и еластичност. Практикуването на йога по 30 минути на ден в дългосрочен план предотвратява появата на световъртеж и осигурява по-добра толерантност на организма към стрес. Освен това способства за подобряване на баланса и концентрацията.

Природно средство за ограничаване появите на световъртеж

Ентан/Entan® е първи избор на специалистите при вестибуларни нарушения, каквото е световъртежът. Той е единственият природен продукт у нас, който е пълна и рационална биофлавоноидна комбинация – стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Благодарение на своя уникален състав Ентан оказва положителен ефект върху цялото съдово дърво, подобрява периферното кръвообращение (включително в зоната на вестибуларния апарат), намалява спазъма на съдовете и подобрява техния тонус.

Коментари

avatar