тромбоза ковид

Тромбоза – основно усложнение от ковид-19

5
(5)

Тромбоза е често усложнение от ковид-19 особено при тежко болни пациенти. Разберете защо се стига до него, колко често се среща и как да се намали рискът от появата му.

Вероятна причина за поява на тромбоза при пациенти с тежка форма на ковид

Учените предполагат, че развитието на тромботични усложнение във венозната и артериалната система се дължи на прекомерната имунна реакция срещу вируса на COVID-19. В резултат се образуват съсирващи фактори като фибриноген. Концентрацията на този протеин, участващ в съсирването на кръвта, е 2-3 пъти по-голяма от нормалното. Преодолявайки естествените противосъсирващи механизми, фибриногенът води до появата на съсиреци.

Честота на разпространение на тромбоза при ковид пациенти

Засега не може да се каже със сигурност колко често се среща тромбозата след коронавирус. Изследвания предполагат, че тя засяга до 50% от ковид болните особено такива с тежко протичане на болестта. Факторите, които увеличават риска от появата ѝ, включват:

  • заседнал начин на живот
  • възраст над 70 години
  • наднормено тегло
  • анамнеза за раково заболяване или тромбофилия (състояние, при което кръвоносната система показва повишена тенденция да формира кръвни съсиреци)

Усложенията от тромбоза са много и разнообразни. Проблемът не бива да се пренебрегва, тъй като се свързва с повишен риск от смъртност при пациенти с ковид.

Видове тромбоза при пациенти с COVID-19

Венозната тромбоза е основният вид тромбоза, наблюдаван при заболели от коронавирус. Както подсказва наименованието, съсирекът се развива във вена. Той може да се появи в големите вени на крайниците или в белодробните вени. От посочените усложнения белодробната тромбоемболия е по-сериозното. Причината е, че пречи на кръвта да достигне до белите дробове за правилна оксигенация. В резултат дихателните проблеми, причинени от коронавируса, се влошават.

Артериалната тромбоза е свързана с формиране на тромб в артерията. Тя е значително по-рядко срещана при ковид. За това си има обяснение – кръвта циркулира с по-висока скорост и налягане, и по-трудно се съсирва.

Намаляване на риска от тромбоза при ковид

С цел профилактика на тромбоза при пациенти с COVID-19 специалистите препоръчват:

  • водене на активен начин на живот
  • поддържане на здравословно тегло
  • избягване на тютюнопушенето
  • добър контрол на сърдечно-съдовите рискови фактори

За оптимална профилактика на тромбоза при хора, прекарали тежък ковид, експертите у нас препоръчват универсалния съдов и кардио протектор Ентан/Entan®. Този 100% природен продукт представява пълна и рационална комбинция от биофлавоноиди с цялостен ефект върху съдовете. Благодарение на висококачествения екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и мощния антиоксидант проантоцианидин продуктът предотвратява тромботичните рискове. Приемът му е особено подходящ при пациенти с диабет и хипертония.

Ефектът на продукта е правопропорционален на продължителността на прием. За оптимални резултати се препоръчва прием от 3 до 6 месеца. Няма данни за странични ефекти. Има добра поносимост при дълговременна употреба. Наличен е в аптеките в страната и в сайта на електронен магазин МоМо www.momo.bg.Поръчка на ЕнтанПоръчка на Ентан

Абонамент
Въпроси и отговори

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
9
x
До 26% намаление на ЕНТАН