проантоцианидин
Време за четене: ... минути
4.4
(55)

Най-мощният антиоксидант – проантоцианидин, има отличен ефект върху кръвоносните съдове. Какво представлява той и как да си набавите максимално количество от него, прочетете в текущата статия.

Какво представлява проантоцианидин?

В химично отношение, проантоцианидин представлява полифенол и е производно на флавоноидите. Извлича се от кората на френски средиземноморски бор, кората на дървото пиния, ципите на гроздето и гроздовите семки.

Малко популярен е фактът, че този антиоксидант е най-мощният известен на човечеството . Той е 50 пъти по-активен от алфа-токоферол (Витамин Е) и 20 пъти по-мощен от аскорбиновата киселина (Витамин С).

Проантоцианидин се проявява като защитно средство срещу опасни заболявания, укрепва имунната система, регулира холестерола и подобрява зрението. Той въздейства върху няколко групи проблеми на съдовете, предизвикани от изтъняване, липса на оросяване и разпад на колагена.

Как проантоцианидин действа върху кръвоносните съдове?

Проантоцианидин има изразен венотоничен ефект. Повишава венозния тонус, действа веноконстриктивно и антиексудативно върху перивенозната тъкан. Веноконстриктивното действие е свързано с констрикция (стягане) на гладката мускулатура на съдовата стена и свиване на периферните венозни съдове. Антиексудативното му действие намалява капилярната пропускливост и чупливост и нормализира капилярната резистентност.

Освен това, има капиляротоничен ефект и подобрява микроциркулацията.

Проантоцианидин предотвратява увреждането на базалната мембрана на ендотелните клетки, засилва лимфния ток и дренажа на лимфата и намалява отока. Интересен е фактът, че проантоцианидин въздейства и на артериалните съдове, а не само на капилярите, вените и лимфните.

Проантоцианидин има изразен артериален вазодилатиращ ефект (разширяване на артериалните кръвоносни съдове).

Проантоцианидин има антиспазмичен ефект. Намалява спазъма на артериите и стимулира секрецията на азотен оксид от ендотела (вътрешния съдов слой) и разширява артериолите.

Още действия на широкоспектърният антиоксидант

Проантоцианидин облекчава още редица оплаквания като възпаления, алергии, никотинова зависимост, укрепва костната система, въздейства върху редица хормонално обусловени заболявания. Той подобрява умствената способност и е единственият антиоксидант, който преминава през кръвно-мозъчната бариера.

Както вече споменахме, проантоцианидин има широкообхватна гама от действия върху кръвоносните съдове. Приложението му при разширени вени, венозна недостатъчност, хемороиди и оток на крайниците, доказва благоприятното му действие.

Проантоцианидин предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Има и положителен ефект при увреждане черния дроб, причинено от медикаментозен прием.

Проантоцианидин може осезаемо да облекчи някои алергични симптоми, като сенна хрема например. Антиоксидантът има свойството да поглъща ензимите, които произвеждат химикалът хистамин, известен с това, че провокира алергични реакции.

Проантоцианидин забавя процесът на развитие на атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Успешно повлиява метаболизма на мазнините, стабилизира високото кръвно налягане и намалява „лошия“ холестерол.

Мощният антиоксидант заздравява колагена, като по този начин повлиява за укрепване на сухожилията, ставите, меките тъкани и костите. Проантоцианидин с това си свойство, спомага за доброто здраве на кожата, като също така я предпазва от преждевременно стареене.

За правилно кръвообращение
За правилно кръвообращение

Оптимално количество проантоцианидин за здрави съдове и добро кръвообращение

Страдате ли шум от ушите, разширени вени, хемороиди, отслабена концентрация, световъртеж, периферни съдови заболявания или лимфедем? Ако отговорът е “да”, вие можете да се доверите на природния продукт Ентан / Entan®. В състава на продукта е включен най-силният антиоксидант – проантоцианидин, в комбинация с флавон гликозиди и терпин лактони. Тези съставки взаимно усилват благоприятния си ефект върху кръвоносните съдове.

Ентан подобрява кръвоснабдяването на ретината, крайниците, вестибуларния апарат и мозъка. Заздравява колагена и еластина. Укрепва стените на кръвоносните съдове. Има противовъзпалително действие. Ускорява циркулацията на периферната кръв и лимфата. Предотвратява слепването на тромбоцитите, подобрява течливостта на кръвта и не позволява запушването на съдовете. Доставя необходимите кислород и хранителни вещества.

Освен това, Ентан притежава мощно антиоксидантно действие и по този начин предпазва съдовете и клетките от увреждащото въздействие на свободните радикали.

Ентан се прилага при нарушено кръвоснабдяване на ретината, хронична венозна и лимфна недостатъчност на долните крайници. Приема се още при периферни съдови заболявания, диабет и синдром на Рейно. Има благоприятен ефекти при световъртеж, шум в ушите, постоперативен и посттравматичен оток, мозъчна атеросклероза и състояния след инсулт, при влошена памет и концентрация.

Ентан е универсален съдов протектор, който осигурява защита на цялото съдово дърво. Предлага се под иновативната форма растителни капсули, които могат да се приемат от вегетарианци и вегани.

Продуктът се дозира по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене, като няма странични действия дори и при продължителна употреба.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.4 / 5. Брой гласове: 55

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: