Добавянето на някои храни срещу високо кръвно налягане (хипертония) в ежедневното меню може да помогне за контролиране на състоянието. Най-добрата стратегия е да заложите на цялостен диетичен модел, който работи в полза на сърдечно-съдовата система, като популярните DASH (диетични подходи за спиране на хипертонията) и средиземноморската диета. Те залагат предимно на плодове, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, полезни мазнини, риба и морски дарове. Същевременно за сърдечно-съдовото здраве се препоръчва ограничаване на преработените храни и солта, които могат да повишат кръвното налягане. В следващите редове обръщаме повече внимание на ползите от 4 конкретни храни, които помагат за овладяване на хипертонията.
Банани
Бананите са чудесен източник на калий. Това хранително вещество е много важно за намаляване на кръвното налягане. Колкото повече калий консумирате, толкова повече натрий се освобождава от тялото чрез уриниране. Освен това калият облекчава напрежението в стените на кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане. Ако не сте фен на бананите, много други храни са богати на калий, включително авокадо, пъпеш, грейпфрут и сини сливи.
Горски плодове – сред най-мощните храни срещу високо кръвно налягане
Горските плодове са богати на антоцианини, група растителни пигменти, които насърчават здравето на сърцето. Проучване от 2019 г., публикувано в Journals of Gerontology, установява, че хората, които пият напитка от диви боровинки всеки ден в продължение на 28 дни, наблюдават спад на кръвното налягане с 5 mmHg. Допълнителен бонус: боровинките изглежда са особено полезни за мозъка, според друго изследване. Не на последно място, горските плодове съдържат ресвератрол, вещество, което помага за отпускане на кръвоносните съдове.
Подправки
Ако имате високо кръвно налягане, вероятно ще получите лекарска препоръка да намалите солта. Ето защо предлагаме алтернатива – овкусете любимото ястие с други подправки, които освен вкусни, може да се окажат и полезни за сърцето. Според проучване от 2021 г. подправянето на храната с микс от 24 подправки, които включват босилек, мащерка, канела, куркума и др., се свързва с по-ниско кръвно налягане само след четири седмици. Любопитното на експеримента е, че приемът на сол на участниците дори не е бил ограничен. Подправките са оказали благоприятен ефект върху кръвното налягане самостоятелно.
Риба и морски дарове
Някои видове риба, като риба тон, сьомга и скумрия са богати на здравословни мазнини, известни като омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че намаляват риска от инфаркт и инсулт. Но те също могат да помогнат за подобряване на кръвното налягане по косвен начин. Например консумацията на риба вместо животински протеин с високо съдържание на наситени мазнини, като червено или преработено месо, повлиява благоприятно хипертонията.
Към тези храни срещу високо кръвно налягане добавяме изцяло природен продукт
За регулиране на кръвното налягане специалистите у нас препоръчват прием на Ентан /Entan®. Това е универсален съдов протектор с естествен произход, който е създаден специално с грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове). Продуктът поддържа кардио-васкуларното здраве благодарение на рационалната комбинация от естествени биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони). При редовен прием натуралното средство подобрява кръвообращението и функцията на сърдечно-съдовата система. Иновативната фармацевтична форма – растителни капсули (VGcaps), го прави удачен избор за вегани и вегетарианци. Дозира се по 1 капсула 3 пъти дневно, след хранене. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием. Продуктът е с отличен профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.
Свързани публикации