понижаване на кръвно
Време за четене: ... минути
5
(6)

Овкусяването на храната с някои подправки може да има благоприятен ефект за понижаване на кръвно налягане. Данните са от проучване, публикувано в списание „The American Journal of Clinical Nutrition“. Освен при хипертония, натуралните подправки имат положително влияние върху цялостното здравословно състояние, благодарение на някои съединения в състава им.

Повече за методите на проучването

За целите на проучването изследователите използват 24-часов амбулаторен мониторинг на кръвното налягане. Това се постига чрез поставяне на апаратче, което отчита стойностите на всеки 20-30 минути. Накрая екипът изчислява средно аритметично какви са били нивата на кръвното налягане за периода на наблюдение.

В проучването са включени 63-ма участници, като всеки от тях има поне един рисков фактор, предразполагащ към развитие на сърдечно-съдово заболяване. Екипът ги разделя на три групи според количеството подправки, които добавят към храната си:

  • Диета с нисък прием на подправки (0,5 гр дневно)
  • Диета с умерен прием на подправки (3,3 гр дневно)
  • Диета с висок прием на подправки (6,6 гр дневно)

Всички участници се придържат към хранителния режим в продължение на 4 седмици, с 2 седмици почивка между тях. Резултатите от експеримента показват, че при групата, която спазва богата на подправки диета, има тенденция за подобряване стойностите на кръвното налягане в сравнение с другите участници.

Учените смятат, че освен ценните съединения в състава на подправките, заместването на солта и захарта с натурални овкусители дава добър резултат при хипертония.

Кои са най-ефективните подправки за понижаване на кръвно налягане?

Тъй като изследователите използват за целите на проучването комбинация от 24 билки и подправки, е трудно да се определи кои са дали най-добър резултат за понижаване на кръвното налягане. Но авторите на проучването препоръчват към менюто да се добавят следните натурални овкусители: канела, кориандър, джинджифил, кимион, чесън, червен пипер, кардамон, мащерка, риган и розмарин. Те проявяват силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които са полезни за сърдечното здраве. Другата препоръка на специалистите към пациенти с хипертония е да сведат до минимум консумацията на захар, рафинирани въглехидрати и сол.

Изцяло природен продукт, който нормализира кръвното налягане

Специалистите препоръчват здравословните диетични подходи да се комбинират с прием на натурално средство за сърдечно-съдово здраве. Ентан / Entan® е универсален съдов протектор с положително действие върху цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Мощният ефект се дължи на пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди (екстракт от Гинко билоба – флавон гликозиди, терпин лактони) и силния антиоксидант проантоцианидин в състава му. Натуралните фитохимикали спомагат за по-добро кръвообращение и функция на сърдечно-съдовата система. Редовният прием спомага за стабилизиране на високото кръвно налягане в дългосрочен план. Няма данни за противопоказания дори при продължителна употреба.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 6

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: