високо кръвно налягане деменция
Време за четене: ... минути
5
(5)

Учени изследват как влияе възрастта при диагностициране на високо кръвно налягане върху обема на мозъка и риска от деменция. Резултатите показват, че хора с поставена диагноза хипертония на възраст между 35 и 44 години са с 66% по-склонни да развият деменция.

Според данни на Световната здравна организация около 1,28 милиарда хора във възрастова граница 30-79 години имат хипертония. Това състояние е водеща причина за развитие на сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт в световен мащаб.

В скорошно проучване изследователи от Китай и Австралия използват данни за общественото здраве, за да установят как възрастта на поява на хипертония влияе върху здравето на мозъка и риска от развитие на деменция. В следващите редове вижте повече за проучването, публикувано в списание Hypertension.

Анализ на данни за високо кръвно налягане и деменция

Изследователите са използвали публично достъпни данни от UK Biobank, която съдържа анонимни здравни записи на около половин милион жители на Обединеното кралство. Учените разделят участниците на пет групи в зависимост от възрастта, на която са диагностицирани с високо кръвно налягане:

  • под 35 години
  • 35–44 години
  • 45–54 години
  • 55–64 години
  • над 65 години

След това изследователите съпоставят всеки човек с хипертония с контролен индивид, който не страда от това състояние. Всички участници преминават през ядрено магнитен резонанс. Той показва, че хората, диагностицирани с хипертония на възраст между 35 и 54 години, имат по-малък обем на мозъка в сравнение с тези, които нямат високо кръвно налягане. При участници под 35 години с хипертония се наблюдава драстично по-малък обем на мозъка, като разликата остава дори след като те успеят да нормализират кръвното си налягане.

Екипът анализира здравните данни на 124,053 пациента с високо кръвно налягане, съпоставени с контролна група индивиди, които не страдат от хипертония. За период от приблизително 12 години 4626 души развиват някакъв вид деменция. Оказва се, че колкото по-рано е поставена диагноза хипертония на пациента, толкова повече нараства рискът от съдова деменция, при която се наблюдава нарушен приток на кръв към мозъка. При хора под 35 години опасността е с 80% по-висока, а при тези между 45 и 54 години – с 42%.

Точната взаимовръзка между влиянието на хипертонията върху риска от деменция не е изяснена, но учените дават следните хипотези

Първата е, че високото кръвно налягане е основна причина за инсулт, което е предпоставка за по-висок риск от деменция, особено съдова. На второ място, от съществено значение за мозъка и когнитивното здраве е доброто снабдяване с кислород и глюкоза от кръвта. При високо кръвно налягане се наблюдава намален приток на кръв към мозъка и по-висока цереброваскуларна реактивност, като това може да доведе до уреждане на мозъка и когнитивен спад.

Изследователите смятат, че натрупването на няколко фактора е в основата на по-високия риск от деменция. Хипертонията може да доведе до структурни и функционални промени в мозъчните съдове като атеросклероза, съдова скованост, съдово ремоделиране, нарушения в циркулацията и регулирането на мозъчния кръвен поток. Подобни промени създават предпоставка за няколко увреждания в мозъка като увреждане на бялото вещество, загуба на обем, отлагане на патологични протеини и инсулт. Доказано е, че всички изброени влияят отрицателно върху когнитивната функция и увеличават риска от деменция.

Хроничната хипертония, особено ако не се лекува, може да причини увреждане на малките съдове, които доставят кръв към мозъка, което ги прави по-малко ефективни и реагиращи на системни промени в кръвното налягане. По този начин хипертонията може да доведе до промени в мозъчния кръвен поток, ограничавайки способността да се доставят необходимия кислород и хранителни вещества.

За да нормализирате кръвното налягане се доверете на природен продукт с мощен ефект върху кръвоносните съдове

Ентан / Entan® е универсален съдов протектор, който се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система. Този изцяло природен продукт съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (екстракт от Гинко билоба – флавон гликозиди, терпин лактони) и мощния антиоксидант проантоцианидин. Осигурява грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове и подобрява циркулацията и течливостта на кръвта. Редовният прием спомага за стабилизиране на високото кръвно налягане в дългосрочен план.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: