високо кръвно симптоми
Време за четене: ... минути
5
(3)

Има симптоми на високо кръвно налягане, които подсказват, че имаме проблем, но често биват пренебрегвани или отдавани на други фактори.

Високото кръвно налягане се проявява главно с напредване на възрастта. Множество фактори оказват влияние върху развитието на високо кръвно налягане, но симптомите са сходни. Хипертонията е опасно състояние, което може да доведе до сериозни усложнения за здравето ни. Затова е важно да се подходи към своевременно овладяване на проблема.

Чести симптоми на високо кръвно

  • Проблеми със зрението – повишеното кръвно налягане оказва напрежение върху кръвоносните съдове на тялото. Тези съдове, които снабдяват очите са сред най-деликатните и хората могат да открият, че зрението им страда от високото налягане. Ретината обикновено e най-засегнатата част на окото, което е съпроводено със замъглено виждане.
  • Кървене от носа – хипертонията не причинява директно кървене от носа, но уврежда кръвоносните съдове в тази област. Затова хората с този проблем могат да получат чести прокървявания от носа при повишаване на кръвното налягане.
  • Лек задух при физически активности – високото кръвно налягане атакува кръвоносните съдове, които хранят белите дробове и това може да причини задух. Този симптом е често пренебрегван, защото хората отдават недостига на въздух на слаб тренинг или тютюнопушене.
  • Болка в гърдите – високото кръвно налягане намалява еластичността на артериите, ограничавайки притока на кръв и кислород към сърцето.
  • Главоболие – най-често то е тилно, пулсиращо, описва се от болните като „стягане“. Може да се наблюдава при повишени нива на стрес или в определен диапазон от деня, например сутрин или следобед, когато кръвното налягане се повишава.
  • Замаяност – внезапното повишаване на кръвното налягане може да предизвика чувство на замаяност. Важно е да се спомене, че някои лекарства също могат да провокират световъртеж като страничен ефект.

Стратегии за нормализиране на кръвното налягане

  • Повече движение – редовната, умерена физическа активност оказва благоприятно влияние за укрепване на сърдечния мускул и повишаване на обема на изпомпваната от него кръв.
  • По-малко стрес – хроничният стрес е сред основните доказани виновници за повишеното кръвно налягане. За овладяване на положението трябва да се приложат стратегии за намаляване на стреса, тревожността и напрежението.
  • Спазване на пълноценна диета – в ежедневното меню трябва да се добавят нормализиращи кръвното налягане храни. Такива са пълнозърнестите храни, суровите плодове и зеленчуци, нискомаслените млечни продукти, крехкото месо и риба. Подходящо е да се приемат и билкови чайове, като тези от каркаде, лайка, маточина и липа.

Природен продукт за здрава сърдечно-съдова система

При симптоми на високо кръвно налягане е важно да се придържаме към здравословни навици за дълготрайно овладяване на хипертонията.

Ентан / Entan® е универсален съдов протектор, който се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система. Този изцяло природен продукт съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (екстракт от Гинко билоба – флавон гликозиди,терпин лактони) и мощния антиоксидант проантоцианидин. Осигурява грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове и подобрява циркулацията и течливостта на кръвта. Редовният прием спомага за стабилизиране на високото кръвно налягане в дългосрочен план.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: