кръвно сол
Време за четене: ... минути
5
(3)

Жените, независимо от възраст, расов или етнически произход задържат повече сол от мъжете, а това е свързано с по-високо кръвно. Заключението е на учени от Медицинския колеж на Джорджия към университета на Мейн в гр. Огъста, САЩ.
Чувствителността към сол, респективно рискът от хипертония, се повишава в периода след менопауза (постменопауза), става ясно още от публикуваните в сп. Hypertension резултати.

Кръвно при жените и прием на твърде много сол – има връзка

„Повишената солева чувствителност е сред основните рискови фактори за високо кръвно налягане. Болшинството от пациентите с рефрактерна хипертония, която е налице при около 10% от резистентните хипертоници, са чувствителни към сол. Важно е да се знае причината за високото кръвно“. Коментарът е на Ерик Белин де Шантемеле, един от авторите на изследването.

Когато се говори за „чувствителност към сол“, се има предвид тенденцията тялото да задържа сол вместо да отделя излишното количество с урината. Учените информират, че т.нар. сол-зависима хипертония е налице, когато кръвното се повиши или спадне с над 10% в отговор на консумирана сол. Те посочват още, че солевата чувствителност стои в основата на около половината от случаите на хипертония, чийто произход е неясен. Тя допринася и за появата на резистентна на лечение хипертония.

Изследователите насочват вниманието и към една тревожна статистика – само един от четирима възрастни с хипертония поддържа състоянието под контрол

Позовават се на данни от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ.

За щастие, има доказателства, че намаляването на количеството сол, приемано с храната, води до понижаване на солевата чувствителност. Това важи особено силно за жените.

Изследователите са категорични, че потребностите на организма от сол (натриев хлорид) не са високи – 1,5-3,75 гр дневно за хората до 60 години. При по-възрастните количествата са още по-малки.

От Световната здравна организация напомнят, че максималната горна граница за безопасен прием на сол е 5 гр, което се равнява на 1 ч.л. При прием на повече от 5 гр сол на ден кръвоносните съдове се стесняват, по тях се натрупват плаки и кръвното налягане скача.

Срещу високо кръвно помага не само намаляването на количеството приемана сол

Това прави и Ентан / Entan® – 100% природен продукт за добра микроциркулация и течливост на кръвта. Резултатите от това не закъсняват – по-добри и стабилни стойности на кръвното налягане.

Ефективността на продукта се дължи на пълната и рационална комбинация от естествени биофлавоноиди с мощно действие върху кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове).

Продуктът е с научно доказан ефект (повече от 10 клинични проучвания свидетелстват за положителния му ефект върху съдовата патология). Няма данни за странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Фармацевтичната форма – иновативни изцяло растителни капсули (VGcaps) го прави подходящ за вегани, вегетарианци и хора, спазващи пост. Предлага се в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: