кафе кръвно налягане
Време за четене: ... минути
5
(1)

Редовният прием на кафе оказва благоприятно влияние върху нивото на кръвно налягане. Това показва проучване на изследователи от университета в Болоня и от университетската болница в града.

Според резултатите хората, които пият 2-3 чаши кафе дневно, са с по-ниско кръвно спрямо тези, които пият 1 чаша или въобще не пият кафе. Данните са публикувани в сп. Nutrients.

Учените се фокусират върху връзката между приема на разбуждащата напитка и стойностите на централното и периферното кръвно налягане сред извадка от италианското население.

„Проучването е първото, което изследва ефекта от кафето върху кръвното сред италианците“. Коментарът е на главният автор Клаудио Борги.

Припомняме, че кафето е неделима част от италианската и други култури по света. Статистиката сочи, че за периода 2020-2021 г. са консумирани близо 10 милиона тона кафе в световен мащаб.

Кафе с положителен ефект върху стойностите на кръвно налягане

Към многото ползи от редовното пиене на кафе прибавяме още няколко – намален риск от диабет и някои невродегенеративни и чернодробни заболявания. Все още обаче няма еднозначен отговор на въпроса на какво се дължат тези ползи. Към момента е ясно само едно – те не са пряко свързани с кофеина, основното активно вещество в състава на кафето.

„В кафето се съдържат голям брой активни вещества. Кофеинът е само едно от тях. Така че със сигурност той не е единственият, който може да има някакъв ефект върху стойностите на кръвното налягане. В подкрепа на това е и фактът, че кафето влияе положително дори на хора, които предпочитат освежаващата напитка без кофеин. И още нещо – според някои изследвания кофеинът има способността да повишава кръвното. Явно обаче други съставки в кафето противодействат на този ефект“, казва доц. Ариго Цицеро, един от съавторите на проучването.

Резултатите от изследването са категорични

Редовно пиещите кафе са с по-ниски стойности както на систолното и на аортното пулсово налягане на кръвното, така и на централното аортно налягане. Всичко това идва да покаже, че кафето има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовия риск.

Дори и хората, които не пият кафе, могат да имат оптимално кръвно налягане

Ентан / Entan® e изцяло природен продукт, който подобрява микроциркулацията и течливостта на кръвта. Резултатът от това е подобрени и стабилизирани стойности на кръвното налягане.

Тайната на действието на продукта се крие в пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове).

Продуктът е практически безопасен и с научно доказан ефект. Над 10 клинични проучвания свидетелстват за благотворния му ефект върху съдовата патология. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Ефектът е правопропорционален на продължителността на прием. За оптимални резултати се препоръчва прием от 3 до 6 месеца.
Продуктът е наличен в аптечната мрежа в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: