сърдечно-съдов риск
Време за четене: ... минути
5
(4)

Ново проучване установява, че хората над 60 години могат значително да намалят индивидуалния сърдечно-съдов риск, като правят между 6000 и 9000 стъпки на ден. Всеки допълнителни 1000 крачки имат съществен благоприятен ефект, особено за придържащите се към заседнал начин на живот, които правят по-малко от 3000 стъпки на ден. Учените достигат до тези констатации след анализ на данни от над 20 000 души в САЩ и 42 други страни.

Повече за проучването

Проучването е продължение на по-старо изследване, проведено от Медицинския център на университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси. Предходният експеримент показва, че правенето на 8200 крачки дневно намалява опасността от развитие на редица хронични здравословни проблеми. Новото проучване анализира данните на 20 152 души на средна възраст 63 години. 52% от участниците са от женски пол.

Учените констатират, че хората, които към момента правят между 2 000 и 3 000 стъпки на ден, ще изпитат най-значително намаляване на опасността от кардиоваскуларни болести като ходят повече. За тези, които вървят по 7000 крачки на ден също ще има положителен ефект, макар и не толкова драстичен. Проучването установява, че на всеки 1000 добавени крачки сърдечно-съдовия риск постепенно намалява.

„Нямаше горна граница, при която да не отчетем допълнителна полза в нашето проучване. Всяко постепенно увеличение на стъпките е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания при по-възрастни хора“, споделя д-р Аманда Палуч от Университета на Масачузетс Амхърст.

Колко крачки са необходими?

Анализът показва прогресивно намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при възрастни, които правят до 15 000 стъпки на ден. Проучването цели да мотивира хората да си поставят по-лесно постижими цели от популярните „10 000 крачки на ден“, защото всяко усилие в правилната посока носи ползи за кардиологичното здраве. Въпреки че е вярно, че колкото повече стъпки, толкова по-добре, най-важното е да увеличите броя на крачките, независимо дали ще достигнете оптималната цел.

Учените уточняват, че ползи от ежедневните разходки има и за по-младите. При тях движението повлиява благоприятно предшествениците на сърдечно-съдовите заболявания, като високо кръвно налягане, затлъстяване и диабет тип 2. Своевременното овладяване на тези състояния е важно за превенцията на кардиологичните заболявания на по-късна възраст.

Изследователите насърчават възрастните хора да се сдобият с устройство за измерване на крачките (крачкомер). Притежателите на смарт устройства могат да се възползват от тази функция, тъй като повечето съвременни телефони отчитат ежедневно направените стъпки. Алтернативна възможност е да се измерват стъпките според продължителността на ходенето. Бързото ходене, считано за дейност с умерена интензивност, достига около 100 крачки в минута.

Помощ от природата за по-нисък сърдечно-съдов риск

За надеждна кардиоваскуларна защита може да се доверите на Ентан / Entan®. Продуктът е пълна комбинация от биофлавоноиди – стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и антиоксиданта проантоцианидин. Активните съставки работят в отлична синергия за осигуряване на мощна универсална сърдечно-съдова протекция.

Натуралното средство действа благоприятно върху сърцето, артериите, вените, капилярите и лимфните съдове, като:

  • укрепва стените на кръвоносните съдове
  • подобрява ендотелната функция
  • спомага за подобряване течливостта на кръвта
  • намалява периваскуларното възпаление
  • засилва кръвообращението

Продуктът има отлична поносимост и се препоръчва за продължителна употреба. Предлага се в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: