високо кръвно налягане причина
Време за четене: ... минути
5
(1)

Ново проучване открива неподозирана причина, която може да повиши риска от високо кръвно налягане (хипертония). Според изследването, публикувано на 3 май 2023 г. в „European Heart Journal — Digital Health“, разговорите по мобилния телефон може да крият известни опасности за сърдечно-съдовото здраве. В следващите редове споделяме повече за любопитния експеримент.

Повече за проучването

Изследователите установяват, че говоренето по мобилен телефон в продължение на половин час или повече на седмица е свързано с 12% повишен риск от хипертония. За целите на проучването екипът разглежда данните на над 200 000 души. В проучването са включени само хора без хипертония. Участниците са на възраст между 37 и 73 години. Извадката се състои от 95% участници от бялата раса, 62% са жени, а 88% от включените в експеримента са потребители на мобилни телефони. Информацията за извършване и получаване на повиквания по мобилния телефон е събрана чрез въпросник, който самите потребители попълват. За да оценят въздействието от използването на мобилни телефони за появата на хипертония, учените взимат предвид редица фактори. Те включват възраст, пол, индекс на телесна маса, раса, социално-икономически статут, фамилна анамнеза, образование, тютюнопушене, кръвно налягане, кръвни липиди, възпаление, кръвна захар, бъбречна функция и употреба на лекарства.

Учените проследяват участниците в продължение на 12 години. В рамките на изследователския период около 1 на 14 души, или 7%, развиват хипертония. Потребителите на мобилни телефони са имали 7% по-висок риск от хипертония в сравнение с неизползващите. Говорещите по телефона по 30 или повече минути седмично са имали 12% по-голяма вероятност да развият високо кръвно налягане, отколкото участниците, прекарали по-малко от 30 минути в телефонни разговори. Резултатите са сходни и за двата пола. Проучването показва още, че:

  • 30 до 59 минути, прекарани в разговори по телефона седмично, увеличават риска от хипертония с 8%
  • 1 до 3 часа увеличават риска с 13%
  • 4 до 6 часа – с 16%
  • повече от 6 часа увеличава риска с 25%

Колко години хората са използвали мобилен телефон и дали са говорили предимно на високоговорител не е повлияло на риска от високо кръвно налягане.

Комбинация от гени и продължителни разговори по телефона – причина за високо кръвно налягане

Изследователите са използвали данните от UK Biobank, за да определят дали участниците имат нисък, среден или висок генетичен риск от развитие на високо кръвно налягане. Анализът показва, че вероятността от появата на хипертония е най-голяма при тези с висок генетичен риск, които прекарват поне 30 минути седмично в разговори по мобилен телефон. Те са с 33% по-предразположени към хипертония в сравнение с тези с нисък генетичен риск, които прекарват по-малко от 30 минути седмично на телефона.

Как мобилните устройства биха могли да повишат риска от хипертония?

Проучването не разглежда причинно-следствената връзка между разговорите по мобилните устройства и хипертонията. Все пак учените имат няколко теории. Възможно е позицията на ръката по време на използване на телефона, съчетана с начина, по който ръката държи телефона, да повиши симпатиковата активност (частта от нервната система, която активира сърдечната честота и кръвния поток). Това от своя страна може да предизвика промени в тялото, които повишават нивата на кръвното налягане. Друго предположение е, че хората, които говорят повече по телефона, генерално използват повече мобилното устройство. Това може да доведе до влошаване на психичното здраве и нарушения на съня, които на свой ред увеличават риска от хипертония.

Независимо каква е конкретната причина за високо кръвно налягане, природата има универсално решение

За профилактика и овладяване на високо кръвно налягане специалистите у нас препоръчват Ентан /Entan®. Това е изцяло натурален универсален съдов протектор, създаден с грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове). Продуктът се грижи за кардио-васкуларното здраве благодарение на рационалната комбинация от естествени биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони) в състава си. При редовен прием натуралното средство подобрява кръвообращението и функцията на сърдечно-съдовата система. Иновативната фармацевтична форма – растителни капсули (VGcaps), го прави удачен избор за вегани и вегетарианци. Дозира се по 1 капсула 3 пъти дневно, след хранене. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием. Продуктът е с отличен профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: