наследствена хипертония
Време за четене: ... минути
5
(3)

Научно доказано е, че хората с фамилна анамнеза за високо кръвно налягане са в риск от наследствена хипертония. Състоянието се проявява, когато силата на изтласканата кръв към кръвоносните съдове е по-голяма от препоръчителното. Статистиката сочи, че повече от половината възрастни в САЩ имат по-високи стойности на кръвно налягане, което ги излага на опасност от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт. Рискови фактори за хипертония са напреднала възраст, наднормено тегло, нездравословно хранене и генетична предразположеност. Именно за наследствеността ще говорим в следващите редове.

Какво е наследствена хипертония?

Наблюдения по темата установяват, че хората, които имат роднини с високо кръвно налягане, също са склонни да развият състоянието. От една страна обяснението за тази зависимост са общите гени. Но от друга, членовете на едно семейство споделят обща среда и често имат сходни навици, които също повлияват риска.

Според изследвания, когато биологичните родители, баби или дядовци имат хипертония, опасността от състоянието е повишена при техните деца и внуци. По-конкретно най-голям е рискът, когато членове от семейството развиват високо кръвно налягане преди 55-годишна възраст. В този случай наследниците са с предпоставка за хипертония независимо от външните фактори като физическа активност, прием на алкохол и диета с високо съдържание на сол. Според проучвания, проведени сред близнаци, между 30 и 50% от вариациите в стойностите на кръвното налягане се дължат на фамилна анамнеза. Изводът е, че гените имат роля за развитието на хипертония и е възможно състоянието да се унаследи.

Добрата новина е, че дори при повишен риск, хипертонията може да се предотврати или да се отложи във времето

При опасност от развитие на наследствена хипертония е важно да се сведат до минимум познатите рискови фактори (т.нар променливи рискови фактори) за повишено кръвно налягане. В общия случай това се постига чрез поддържане на здравословно тегло, балансирана диета, повече движение и отказ от вредни навици като алкохол и тютюнопушене. При генетична предразположеност към хипертония е препоръчително да се обсъдят с лекар индивидуалните рискови фактори, напр. бременност и др. А изследванията са обнадеждаващи – при здравословен начин на живот опасността от високо кръвно налягане намалява, независимо от наследствената обремененост.

Природно средство при риск от хипертония и не само

Ентан / Entan® е изцяло натурален универсален съдов протектор, създаден с грижа за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове). Продуктът е отлично решение за профилактика и овладяване на високо кръвно налягане, защото съдържа рационална комбинация от естествени биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони). При редовен прием резултатът е подобряване на кръвообращението и функцията на сърдечно-съдовата система. Иновативната фармацевтична форма на продукта – растителни капсули (VGcaps), го прави удачен избор за вегани и вегетарианци. Дозира се по 1 капсула 3 пъти дневно, след хранене. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием. Продуктът е с отличен профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: