протеин и високо кръвно налягане
Време за четене: ... минути
5
(2)

Според ново проучване включването на протеини от различни източници към ежедневното меню намалява риска от поява на високо кръвно налягане. В следващите редове споделяме повече по темата.

Повече за методите на проучването

Според учените причината за развитие на хипертония е комбинация от генетична предразположеност, фактори от околната среда и начина на живот. Счита се, че придържането към балансиран хранителен режим и практикуването на двигателна активност се отразяват благоприятно върху стойностите на кръвното налягане.

По този повод изследователи от Китай проучват дали развитието на хипертония е свързано с разнообразието и количеството протеини в диетата. За целите на експеримента екипът използва данни от Китайското проучване за здравето и храненето – съвместен проект между Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил и Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. То събира данните на близо 47% от китайското население за периода между 1989 и 2015 година.

Настоящето изследване анализира данни на 12 177 души, събирани от 1997 и 2015 г., с изключение на информацията от участници с поставена диагноза хипертония или чиито хранителни данни са недостатъчни. Екипът се фокусира върху разнообразието и количеството протеин, приеман от 8 различни източника – пълнозърнести и рафинирани зърнени култури, преработено и непреработено червено месо, домашни птици, риба, яйца и бобови култури.

Екипът установява, че консумацията на протеин от различни източници е свързана с по-малък риск от хипертония. За добро сърдечно здраве се оказва, че е препоръчително в менюто да присъстват както растителни, така и животински белтъчини.

Какво показват резултатите за връзката между приема на протеин и високо кръвно налягане?

Средната възраст на участниците е 41 години, като близо 53% от тях са жени. За периода на проучването около 35% от всички тях са развили хипертония. Изследователите установяват, че участниците с най-малко разнообразен и най-висок прием на протеин са в повишен риск от хипертония. Резултатите се припокриват с очакванията на учените, които са предполагали, че консумацията на протеин от разнообразни източници в подходящи количества гарантира набавянето на незаменими аминокиселини. Те смятат че, това е предпоставка за по-добър хранителен статус, балансирана микробиота и превенция на хипертония. Следващото предизвикателство пред изследователите е да се проведе изследване, което да включва участници от други етноси, населяващи различни региони.

Природно решение за нормализиране на кръвното налягане

Ентан / Entan® е универсален кардиоваскуларен протектор, който се грижи за здравето на цялото съдово дърво. Силата му се крие в рационалната комбинация от естествени биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони). Резултатът е положително повлияване на кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове), по-добра микроциркулация и реология на кръвта. Всичко това спомага за нормализиране на кръвното налягане и поддържането му в нормални граници. Фармацевтичната форма на продукта – растителни капсули (VGcaps), го прави удачен избор за вегани и вегетарианци. Приема се по 1 капсула, 3 пъти на ден след хранене. Предназначен е за дълговременна употреба, като няма данни за противопоказания или нежелани ефекти.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: