причина за високо кръвно
Време за четене: ... минути
5
(4)

Колкото и невероятно да звучи, хроничното излагане на мръсен въздух може да стане причина за високо кръвно (артериална хипертония). Изводът е от съвместно проучване на:

  • Центъра за биомедицински изследвания в областта на диабета и свързаните с него метаболитни заболявания (CIBERDEM) в Мадрид, Испания
  • Института по биомедицински изследвания на Малага (IBIMA), Испания

Резултатите са публикувани в сп. Scientific Reports.

Повече за неочакваната причина за високо кръвно налягане и методите на изследването

Проучването, ръководено от Джема Рохо от Регионалната университетска болница в Малага:

  • оценява въздействието на замърсения с прахови частици въздух върху честотата на хипертонията в Испания в дългосрочен план

Изследването е проведено сред 1103 души на възраст между 18 и 83 години, които в началото (2008-2010 г.) не са имали хипертония. Състоянието на участниците е проследявано до 2016-2017 г.

Учените определят пределно допустими стойности за концентрацията на замърсители във въздуха, който доброволците дишат. Това става с помощта на модели и измервания от автоматичните станции за качество на въздуха.

Тук е мястото да кажем, че:

  • изследването е проведено в сътрудничество с отдел „Атмосферно замърсяване“ на Центъра за енергийни, екологични и технологични изследвания (CIEMAT) в Мадрид

По време на проучването на участниците са правени медицински прегледи и са им вземани кръвни проби

Анализирано е храненето им и физическата активност. Измерен е индексът им на телесна маса (ИТМ) – показател, който определя здравословното тегло в зависимост от ръста. Кръвното налягане е измервано със сфигмоманометър. Хипертония е диагностицирана, когато:

  • систолното налягане (средно) е по-голямо или равно на 140 mmHg и/или диастолното налягане (средно) е по-голямо или равно на 90 mmHg

За периода на проучването са регистрирани 282 случая на инцидентна хипертония.

„Данните от изследването подкрепят тезата, че атмосферното замърсяване допринася за патогенезата на хипертонията. И още – че праховите частици във въздуха са сред най-големите заплахи за сърдечно-съдовата система“, заключава Джема Рохо.

Учените настояват за предприемане на навременни действия за подобряване качеството на атмосферния въздух с цел намаляване риска от кардиометаболитни заболявания.

Част от решението на проблема срещу тази и всяка друга причина за високо кръвно е…

Ентан / Entan® – универсален кардиоваскуларен протектор за здрави съдове и добро кръвообращение.

Благодарение на пълната и рационална комбинация от естествени биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони) продуктът:

  • оказва цялостен положителен ефект върху кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове)
  • подобрява микроциркулацията и течливостта на кръвта

Всичко това допринася за регулиране на кръвното налягане и поддържането му в нормални граници.

Над 10 клинични проучвания свидетелстват за благотворния ефект на продукта в съдовата патология. Няма противопоказания. Подходящ за продължителна употреба. Икономически изгоден. Идеален за вегани, вегетарианци и постещи. Стандартната дозировка е по 1 растителна капсула (VGcaps) 3 пъти дневно след хранене, продължително време.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: