болка при разширени вени
Време за четене: ... минути
5
(1)

За съжаление при някои пациенти неприятната болка при разширени вени може да предизвика значителен дискомфорт, който засяга ежедневните дейности. Важно е да разберете причините за това и как ефективно да се справите с неприятното усещане, за да може да се подобри качеството ви на живот. Прочетете статията докрай, открийте решението.

Защо се появява болка при разширени вени?

Когато венозните стени загубят своята еластичност, се нарушава функционирането на еднопосочните венозни клапи, чиято роля е да не позволяват обратното връщане на кръвта. Про тяхната „повреда“ обаче започва събиране на кръвта във вените, което води до подуване и тяхното разширяване. Оттам се повишава налягането върху съдовете, което пък е съпътствано със следните симптоми:

  • Тежест в краката
  • Мускулни крампи, особено през нощта
  • Усещане за пулсиране и парене
  • Подуване на прасците и глезените
  • Сърбеж и раздразнение около засегнатия участък

Според някои направени проучвания състоянието разширени вени е по-често срещано при жените, отколкото при мъжете, като рискът нараства с възрастта, през бременността и фактори като затлъстяване и заседнал начин на живот.

Компресионни чорапи и повдигане на краката – против болка при разширени вени

Един от най-простите и ефективни начини за облекчаване на неприятната болка при разширени вени е да повдигнете краката си над нивото на сърцето. Това помага за намаляване на налягането във вените, което пък позволява и на кръвта да тече по-лесно обратно към органа. Тази практика може да облекчи подуването и да осигури незабавно облекчение от неприятните симптоми на разширени вени.

Друг силно препоръчителен метод е използването на компресионни чорапи. Това са специални чорапи, които упражняват лек натиск върху краката, като помагат за намаляване диаметъра на подутите вени и подобряват притока на кръв. Носенето на компресионни чорапи през целия ден може значително да намали болката и да предотврати прогресирането на разширените вени. Тази терапия е едно от най-широко използваните лечения при такъв проблем с кръвоносните съдове, с различни нива на компресия в зависимост от тежестта на състоянието.

Упражнения и движение против болка при разширени вени

Редовните упражнения са жизненоважен компонент за справяне с болката при разширени вени. Дейности с ниско въздействие като ходене, плуване или колоездене могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и намаляване на дискомфорта, свързан с разширените вени. Упражненията насърчават притока на кръв през кръвоносните съдове, предотвратявайки събирането й и причиняването на болка. Също така се укрепват мускулите на краката, което може да помогне за поддържане на вените и за подобряване цялостното съдово здраве.

В допълнение към упражненията е важно да избягвате продължителни периоди на седене или стоене в изправено положение, което може да влоши болката. Правете кратки почивки, леки разходки и разтягане, за да поддържате кръвния поток и да намалите натиска върху вените.

Природна комбинация за овладяване на болката при разширени вени

Ентан / Entan® е универсален съдов протектор, който осигурява пълна грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Мощният му ефект се дължи на рационалното съчетание от естествени биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони, проантоцианидин). Те повлияват благоприятно кръвоносните съдове като подобряват венозното кръвообращение. При редовен прием се наблюдава облекчаване на тежестта, болката и отичането на краката. Към него може да добавите и висококачествено, дермокозметично средство под формата на емулсия във вид на спрей за цялостна грижа на краката. А именно Ентан Дерма Спрей / Entan® Derma Spray. Неговото бързо действие се дължи на уникалния му състав от Азиатска центела (Centella asiatica), екстракт от гроздови семена, ментил лактат, хидратанти и емолиенти.

Натуралното средство облекчава и успокоява кожата, заздравява нейната структура като поддържа доброто състояние и здравината на колагена. Има охлаждащ и освежаващ ефект върху краката, което го прави изключително подходящ при отоци и болка при разширени вени. Неговата иновативна, високотехнологична козметична форма, прави продукта лесен и удобен за приложение. Не цапа, не омазнява и се нанася прецизно. И двата продукта са с висок профил на безопасност, подходящи за дълговременна употреба. Потърсете в аптеките в страната или поръчайте лесно и удобно от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: