Подуване на крайниците при бременност
Време за четене: ... минути
5
(2)

Подуване на крайниците при бременност е често срещано състояние, което изпитват много бъдещи майки. Тези отоци особено в краката, глезените и ръцете, често предизвикват неудобство, а понякога могат да алармират и за по-сериозни проблеми. В тази статия ще разгледаме причините за подуване на крайниците при бременност и ще ви предоставим практически съвети, за да управлявате ефективно състоянието.

Подуване на крайниците при бременност – разбиране на причините

Отоците по крайниците се дължат на няколко фактора, които съпътстват промените в тялото през този период. Една основна причина е увеличаването обема на кръвта и телесните течности в организма. Това е необходимо за поддържане на растящото бебе, но може да доведе до задържане на течности в тъканите. С напредване на бременността разширяващата се матка упражнява натиск върху тазовите вени и голямата куха вена. Тази от дясната страна на тялото, която пренася кръв от долните крайници обратно към сърцето. Това налягане може да забави кръвообращението, причинявайки натрупване на течност в долните крайници.

Да не забравяме и за хормоналните промени. Повишените нива на прогестерон карат стените на кръвоносните съдове да се отпуснат, задържайки повече течност. Освен това горещото време през летните месеци може да влоши подуването, тъй като тялото има тенденция да задържа повече течност в отговор на по-високите температури.

Практически съвети при подуване на крайниците при бременност

Има няколко стратегии, които могат да помогнат за справяне с подуването на крайниците по време на бременност и да осигурят облекчение.

Започнете с това да сте винаги хидратирани. Пиенето на 8-10 чаши вода на ден помага на тялото да задържа по-малко течност. Винаги, когато ви е възможно вдигайте крайниците върху възглавница, особено при активна почивка и сън. Това ще помогне за намаляване подуването на крайниците при бременност, като насърчи притока на кръв към сърцето. Това че усещате екстра теглото върху себе си, не трябва да ограничава движението ви. Напротив, леките физически активности като ходене, плуване или пренатална йога ще подобрят кръвообращението, намалявайки задържането на течности и отоците. За подобряване на кръвообращението значение има и облеклото – необходимо е да се избират дрехи, които не затрудняват движението като прекалено стегнатите клинове, панталони, чорапогащници, чорапи, включително и обувки.

Важно е да носите удобни и широки такива, както и да забравите за високите токчета. Ако се налага помислете и за компресивни чорапи. Подобрете диетата си, като намалите приема на натрий, тоест ограничете солените храни, тъй като те са причина за задържането на вода. Консумирането на храни, богати на калий, като банани, сладки картофи и спанак, може да помогне за балансиране нивата на течности в тялото ви. Не забравяйте за протеина, пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, които ще донесат само ползи за организма ви и ще помогнат за справяне с подуването.

Природно средство с доказан ефект срещу подуване на крайниците при бременност

За справяне с неприятните отоци по краката през бременността и цялостна им грижа, бъдещите майки спокойно могат да се доверят на Ентан Дерма Спрей / Entan® Derma Spray. Това е ново висококачествено, дермокозметично средство под формата на емулсия във вид на спрей за цялостна грижа на краката. Неговото бързо действие се дължи на уникалния му състав от Азиатска центела (Centella asiatica), екстракт от гроздови семена, ментил лактат, хидратанти и емолиенти.

Натуралното средство облекчава и успокоява кожата, заздравява нейната структура като поддържа доброто състояние и здравината на колагена. Има охлаждащ и освежаващ ефект върху краката, което го прави изключително подходящ при отоци по време на бременност. Допълнително предимство е неговата иновативна, високотехнологична козметична форма, която прави продукта лесен и удобен за приложение. Не цапа, не омазнява и се нанася прецизно. Може да го носите навсякъде с вас и когато изпитате неразположение в крайниците, просто да разклатите флакона и да приложите. Високият му профил на безопасност го прави абсолютно подходящ за бременни и за дълговременна употреба.

Потърсете в аптеките в страната или поръчайте лесно и удобно от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: