Поддържане на кръвното налягане в норма
Време за четене: ... минути
5
(2)

Поддържане на кръвното налягане в норма може да се осъществи и чрез някои здравословни навици, които ежедневно човек да изпълнява. Разбира се, това не означава да прекъснете лечението, което лекар ви е назначил. Все пак обаче промените в начина на живот могат естествено да понижат кръвното налягане и да го поддържат в норма. Вижте как да стане това в няколко лесни стъпки.

Сваляне на килограми за поддържане на кръвното налягане в норма

Наднорменото тегло и затлъстяването са един от факторите, отговорни за хипертонията. Затова и свалянето дори на една част от натрупаните килограми би имало сериозно отношение относно поддържане на кръвното налягане в норма. Прието е, че то се понижава с около 1 милиметър живачен стълб (mmHg) на всеки загубен килограм. Така, че ето колко малко трябва, за да поставите началото за овладяване на хипертонията. Освен това мазнините, най-вече около корема и талията са особено опасни за кръвното налягане. Като можем да посочим и рискови мерки на талията в зависимост от пола. При мъжете това са, когато обиколката е повече от 102 см, а за жените тези цифри са над 89 см. Това все пак са ориентировъчни числа и не е нужно да се вглъбявате в тях, важното тук по-скоро е поддържането на здравословно тегло.

Редовна физическа активност – мярка за поддържане на кръвното налягане в норма

Редовното практикуване на физическа активност укрепва сърдечния мускул и улеснява изпомпването на кръв. В резултат, натискът върху кръвоносните съдове намалява и стойностите на кръвното налягане се понижават. Затова и упражненията са едно от най-добрите неща, които може да направите за поддържане на кръвното налягане в норма. За да се повлияе то ефективно е необходим тренировъчен режим, който да спазвате ежедневно, като резултати може да забележите в период от 1 до 3 месеца. Добре е да отделяте около 150 минути на седмица за тренировки с умерен интензитет, след което постепенно да увеличавате натоварването. Най-добрата комбинация за положително влияние върху сърдечното здраве е аеробни и силови упражнения. Такива са бързо ходене, джогинг, колоездене, плуване, танци, тренировки с ластици и собствена тежест. Добре е да уточним, че съществуват и случаи, при които е необходимо да се консултирате с лекар при започване на тренировъчен режим. Такива са:

  • Диабет
  • Белодробна или сърдечно-съдова болест
  • Усещане на болка и дискомфорт при тренировки

Консумиране на храни, богати на калий за поддържане на кръвното налягане в норма

За съжаление повечето хора включват в диетата си повече натрий за сметка на калия, а той е важен елемент, благодарение на който се облекчава натиска върху кръвоносните съдове. Включването му в менюто ще доведе и до така желаният резултат, а именно поддържане на кръвното налягане в норма. За да се постигне добър баланс между двата елемента е добре да изключите преработените храни от храненето си. По-скоро трябва се съсредоточите върху диета богата на омега-3 мазнини, каквато е Средиземноморската например. Освен това в дневните ви порции е хубаво да присъстват и:

  • Зеленчуци, като домати, картофи и сладки картофи
  • Плодове като пъпеш, банани, авокадо, портокали и кайсии
  • Млечни продукти
  • Ядки и семена

Поддържане на кръвното налягане в норма с природен съдов протектор

За профилактика и овладяване на високо кръвно налягане пациентите у нас могат да се доверят на Ентан / Entan®. Това е изцяло натурален продукт, който се грижи за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Този универсален съдов протектор се грижи за кардио-васкуларното здраве, благодарение на добре подбраната комбинация от биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони) в състава си. При редовен прием резултатът е подобряване на кръвообращението и функцията на сърдечно-съдовата система. Иновативната фармацевтична форма на продукта – растителни капсули (VGcaps), го прави удачен избор за вегани, вегетарианци и постещи. Дозира се по 1 капсула 3 пъти дневно, след хранене. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием. Продуктът е с отличен профил на безопасност.

Потърсете го в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: