тренировки кръвно
Време за четене: ... минути
5
(1)

Умерените до интензивни силови тренировки 2-3 пъти седмично са ефективни за намаляване на високо кръвно налягане. Това е заключението от проучване на държавния университет на Сао Пауло (UNESP), Бразилия, публикувано в сп. Scientific Reports.

Тренировки за сила – инструмент за нефармакологично лечение на високо кръвно

Авторът на изследването Джована Тейшейра, преподавател във Факултета по физическо възпитание на UNESP, и колегите ѝ провеждат обширен мета-анализ на 21 000 проучвания. Анализът обхваща влиянието на променливи като възраст на трениращия, съотношението количество-ефект, интензивност, обем и честота на тренировката.

Извадката е съставена от 253 пациенти с високо кръвно налягане (артериална хипертония) на средна възраст от 59,66 години. Мета-анализът се фокусира върху отговорът на кръвното на тренировка в контролирани проучвания с продължителност до 8 и повече седмици.

„Особен интерес за нас представляваха интензивността и обемът на тренировката, които са достатъчни за значително намаляване на високото кръвно налягане. Резултатите бяха категорични. Средно 8 до 10 седмици силови упражнения водят до спад на систоличното налягане с 10 mmHg и на диастоличното – с 4,79 mmHg“. Това заявява пред Фондацията за подкрепа на изследователската дейност към щата Сао Пауло (FAPESP) Джована Тейшейра.

Още резултати от проучването

От данните става ясно още, че положителният ефект върху кръвното налягане е налице някъде около 10-та тренировка. Артериалните стойности, пък се запазват ниски близо 14 седмици след спиране на упражненията. „Силовите тренировки могат да се използват като инструмент за нефармакологично лечение както във фитнес центровете, така и в клиничната практика. Има обаче едно единствено условие – ключовите променливи да са известни и целите на пациента да бъдат взети под внимание“. Именно на това обръща специално внимание Тейшейра. По думите ѝ бъдещите проучвания трябва да се фокусират върху точните клетъчни и молекулярни механизми, чрез които силовите тренировки могат благоприятно да повлияят хипертонията.

Още един нефармакологичен начин за регулиране на високо кръвно, освен силовите тренировки

Приемът на Ентан / Entan® е препоръчван от все повече специалисти у нас при хипертония. Това съвсем не е случайно! Този мощен универсален съдов протектор се грижи за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Това е ключът за по-добрата микроциркулация и течливост на кръвта, респективно и за дългосрочното поддържане на кръвното в норма.

Тайната на положителния ефект, който продуктът оказва върху артериалните стойности е в неговата клинично изпитана формула. Всяка растителна капсула (VGcaps) осигурява пълна и рационална комбинация от естествени биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони и проантоцианидин).

Действието на продукта е доказано в практиката и в редица научни изследвания. Няма данни за противопоказания и нежелани странични ефекти. Поносимостта е отлична.

Продуктът е подходящ за продължителен прием. Чудесен избор за вегани и вегетарианци. Предлага се в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: