подуване на крайниците по време на бременност
Време за четене: ... минути
5
(2)

Неприятното усещане вследствие подуване на крайниците по време на бременност е често срещано при жените, особено във втория триместър. Заради деликатното състояние на дамите е необходимо да се разберат причините за отоците по тялото. След което да се направи консултация с лекуващия лекар и да се вземат навременни и адекватни мерки, ако е необходимо. В повечето случаи това подуване е безобидно и нормално за бременната жена. Тя може лесно да се справи със състоянието и в домашни условия. Разберете как по-надолу в статията.

Причини за подуване на крайниците по време на бременност

Най-честата причина за подуване на крайниците по време на бременност е, че тялото на жената задържа повече вода през този период. Отичането се получава, когато телесните течности се увеличават, за да отговорят на нуждите на плода. Вследствие на което се натрупват в тъканите, заради повишения кръвен поток и натиска на нарастващата матка върху тазовите вени. Така се появяват отоци по тялото на бременната жена, като най-често се срещат в областта на коленете, глезените и стъпалата.

Важно е да се отбележи, че лекото подуване е абсолютно нормално по време на бременност. Внезапното отичане обаче, съпроводено с болка, особено ако е само в единия крак може да е индикация за по-сериозно състояние. То изисква бърза оценка и подходящо лечение.

Лесни начини за справяне с подутите крайни през бременността

Въпреки неприятните усещания, които бременната жена изпитва заради отоците по тялото, добрата новина е че има много неща, които могат да се направят. Ето и някои полезни и лесни за изпълнение съвети:

Почивайте ефективно

Кръвообращението се подобрява значително по време на сън или покой. Затова се опитайте да почивате повече през деня, като поставяте краката си нагоре, над нивото на сърцето. Ако успявате да го правите на всеки два часа, това със сигурност ще помогне за подутите крайници. Ако работата ви изисква стоене на бюро продължително време, то повдигането на краката на табуретка или стол е добра алтернатива.

Когато си почивате активно, старайте се да спите или лежите на лявата си страна. Това намалява натиска върху голямата вена – долна празна вена, която връща кръвта от долната половина на тялото към сърцето.

Носете компресивни чорапи

Ако е необходимо да сте през целия ден прави, или подуването не изчезва изобщо, то носенето на компресивни чорапи е добра идея. Тяхната полза е голяма, тъй като те подобряват циркулацията в долните крайници, намаляват подуването на краката и глезените, и облекчават болката и дискомфорта. Компресивните чорапи, могат да предотвратят и образуването на разширени вени, което се случва при 15% от бременните жени.

Упражнения за крайници

Можете да правите упражнения за крака и ръце както в седнало така и в изправено положение. Те подобряват кръвообращението, намаляват подуването най-вече в глезените и предотвратяват крампи в мускулите на прасеца.

Природно решение за справяне с подуване на крайниците по време на бременността

Ентан / Entan е универсален съдов протектор, създаден за да се погрижи за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Благодарение на пълната си и рационална комбинация от биофлавоноиди (флавон гликозиди и терпин лактони) и антиоксиданта проантоцианидин се дължи и мощният му ефект. Природният продукт оказва благоприятно влияние върху стените на кръвоносните съдове чрез заздравяване на колагена и еластина в тях. Съдейства за подобряване течливостта на кръвта и облекчава усещането за тежест и умора в крайниците. Иновативната му фармацевтична форма VGcaps (растителни капсули) позволява да се приема от всички хора, включително вегетарианци, вегани и постещи. Има висок профил на безопасност и е подходящ за продължителна употреба.

Препоръчва се приемът на продукта да започне веднага след раждането, тъй като няма данни за приложение при бременни жени!

Може да бъде закупен от аптеките в страната или да се поръча онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: