какво е тинитус
Време за четене: ... минути
4.8
(5)

За хората, които се питат „какво е тинитус“, отговорът е неприятно усещане за шум в ушите, който не е провокиран от околната среда. Около 14% (740 милиона) от възрастните по света са усещали подобни звуци в ушите или главите си, които не идват от външен източник. Европейски учени оцениха глобалното разпространение на състоянието, известно като тинитус и наскоро публикуваха резултатите от своето проучване в JAMA Neurology. Изследването установява, че шумът в ушите е по-често срещан с напредването на възрастта и е еднакво разпространен сред двата пола. В следващите редове споделяме повече по темата.

Какво е тинитус?

Шумът в ушите почти винаги е проява на друг проблем, но първопричините за появата на състоянието могат да са много разнообразни. Тинитусът може да бъде резултат от екстремен или постоянен шум, внезапен стрес, натрупване на ушна кал или нещо по-сериозно като тумор. Според учените една от първите стъпки към по-доброто разбиране на състоянието е да се определи колко хора са засегнати.

„Нашите оценки показват, че в световен мащаб един на всеки седем възрастни споделя, че е имал шум в ушите“, казва Карлота Микаела Ярах, епидемиолог от Института Марио Негри (Милано, Италия) и водещ автор на изследването. Когато говорим за по-тежките случаи на тинитус, при които състоянието значително влошава качеството на живот, броят на засегнатите е по-нисък. „Открихме тежък шум в ушите при около 2% от населението.“, коментира Ярах. Това са около 120 милиона души, които живеят с интензивен, понякога постоянен и инвалидизиращ шум в ушите.

Повече за методите на проучването

За целите на проучването изследователите анализират подробно 100 предходни изследвания за разпространението на шума в ушите сред глобалното население. Предизвикателство пред екипа, което затруднява определянето на точния брой на потърпевшите, са различните видове шум в ушите.

Обикновено тинитусът предхожда или е следствие от увреждане или загуба на слуха. Учените уточняват, че шумът в ушите е субективно усещане. Някои хора го описват като свистене, бръмчене, жужене и др. За да определят разпространението на състоянието, изследователите използват въпросници, които участниците в проучването попълват самостоятелно. Авторите споделят, че се изисква повишено внимание при разчитането на данните, получени от непълнолетни.

След като вече знаем какво е тинитус, нека да видим колко е разпространено състоянието?

Резултатите от проучването показват, че разпространението на шум в ушите изглежда е сходно и при двата пола, но нараства значително с възрастта. 14% от възрастните споделят, че имат шум в ушите. При непълнолетните цифрата е сходна – 13,6%. Тези данни на пръв поглед изглежда противоречат на установената зависимост, че шума в ушите е по-разпространен с напредване на годините. Но Силвано Галус, съавтор на проучването, е особено предпазлив при разчитането на данните, получени от непълнолетни. „Нашата хипотеза е, че начинът, по който е поставен въпросът, играе важна роля. При липсата на обективен диагностичен инструмент, който може да удостовери наличието на шум в ушите, трябва да използваме валидирани въпросници, за да идентифицираме тежестта на състоянието“, споделя той. Галус допуска, че е възможно част от децата да се подведат и да отговорят положително на въпроса за свистене или звънтене в ушите, дори и да нямат тинитус.

Според данните от проучването разпространението на тинитус сред младите хора (18-44 години) е 9,7%. Цифрата нараства до 13,7% при тези на средна възраст (44-65). А при възрастните над 65 години достига до 23,6%. Разликите са още по-големи при тежък тинитус – разпространението сред възрастните хора е до 20 пъти по-високо, отколкото сред по-младите. Учените предполагат, че като се има предвид застаряването на световното население, шумът в ушите ще бъде нарастващ проблем в бъдеще.

Универсално решение от природата при шум в ушите

Един от методите с най-голяма успеваемост в борбата с мъчителния шум в ушите е грижата за сърдечно-съдовата система, в частност за здравето на кръвоносните съдове. Ето защо специалистите горещо препоръчват да заложите на продукт с богато съдържание на биофлавоноиди. Тези естествени фитохимикали спомагат за подобряване на кръвообращението и функциите на сърдечно-съдовата система. По отношение на кръвоносните съдове, ефектът им се изразява в подобряване на еластичността и здравината им.

Оптимални количества биофлавоноиди ще откриете в Ентан / Entan®. Натуралното средство комбинира флавон гликозиди и терпин лактони, допълнени от мощния антиоксидант проантоцианидин. Редовният прием спомага за подобряване на микроциркулацията на кръвта към вътрешното ухо и оказва грижа за цялото съдово дърво – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. По този начин благоприятно повлиява състояния като шум в ушите, световъртеж и нарушена памет и концентрация.

Световъртеж

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова

специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: